Gå till innehållet
Längd totalt 45 min
Operor
Scen utanför Operan
Framförs på finska
Ihmepoika A, Mikko Sateila

Opera tillsammans med proffs

Elevoperan Ihmepoika A är ett kreativt samarbete mellan elever i årskurserna 5–6 och yrkesfolk från operavärlden. Operan skrivs av rapartisten Karri Miettinen, dvs. Paleface. För kompositionen står Timo Hietala, för regin Riikka Oksanen och för visualiseringen Anna Kontek. Föreställningen hade premiär i Almisalen 7.4.2017, och från våren 2020 kommer verket att framföras i hela 80 skolor runt om i Finland. Ihmepoika A är den sjunde elevoperan som Nationaloperan har beställt.

Ihmepoika A bästa operan 2017

Ihmepoika A

Internationellt prisbelönt opera för unga

Ihmepoika A har utsetts till bästa operan 2017 i den internationella tävlingen Young Audiences Music Awards (YAMawards). I tävlingen belönas de bästa exemplen på operahusens senaste projekt tillsammans med barn och unga.

Juryn betonade i sitt val föreställningens musikaliska och konstnärliga nivå, scenografin, de unga artisternas skicklighet, kommunikationen mellan publiken och artisterna samt föreställningens betydelse för unga åskådare.

YAMawards ordnades i höst för åttonde gången. I tävlingen deltog 60 verk och 17 länder. Priset för bästa opera vid YAM Awards delas ut av JMI och RESEO.

Se trailer (på Finska)

Ihmepoika A, Riku Pelo, Saara Kiiveri

En fartfylld berättelse skriven av Paleface

En liten flyktingpojke förlorar sina föräldrar och hamnar i Finland. Av sin far har pojken fått ett magiskt instrument som kan stoppa tiden. I skolan möter pojken en mobbare och finländska fördomar. Skolans vaktmästare står på pojkens sida och läraren i huslig ekonomi lär honom om mångfalden i världen. Vad händer när man hotar att stänga skolan? Är vaktmästaren förtjust i läraren i huslig ekonomi? Hur slutar det?

Ihmepoika A är en fartfylld berättelse om fantasins kraft och att man aldrig får förlora hoppet och ge upp. Influenser från världsmusiken möter operans och rapmusikens estetik på scenen.

Paleface

“Ihmepoika A är en berättelse om en minderårig asylsökande, som förändrar allting. Operan handlar om bland annat fördomar och nedskärningspolitik. Dessutom begrundar man frågan om ”vi” verkligen kan finnas utan ”dem”. Sensmoralen i berättelsen är att utan fantasi lyckas ingenting.”

– Paleface

Vaddå elevopera?

En elevopera är ett projekt som genomförs i skolorna där skolelever i klasserna 5–6 övar in en operaföreställning tillsammans med professionella musiker och sångare.  Skoleleverna agerar operakör, och de kan också ha små roller i operan. Med på scenen finns också 2–3 professionella sångare, en pianist som fungerar som orkester och en violinist från det lokala musikinstitutet.

I det förberedande skedet fördjupar sig gruppen av 40–60 elever under sin lärares ledning i verkets musik och karaktärer och övar sig i scenisk framställning. Dessutom besöker regissören och pianisten skolan på förhand för att öva in musiken och förbereda regin.

Varje skola som är med om att sätta upp elevoperan får tillgång till ett omfattande undervisningsmaterial. Förutom den klass som deltar i verket kan också de övriga klasserna i skolan sätta sig in i operans tema via olika uppgifter som anknyter till olika läroämnen.

På föreställningsdagen hålls en generalrepetition för eleverna i skolan, och på kvällen framförs operan för skolkompisar, vänner och familjer. De klasser som medverkar i operan marknadsför och säljer själva biljetter till sina föreställningar och behåller biljettintäkterna.

Det kostar skolan 700 € att delta i operan. I priset ingår ett omfattande undervisningsmaterial, ett förhandsbesök i skolan, det konstnärliga teamets arvoden för föreställningsdagen samt de dekorer och kostymer som används i föreställningen. Projektet är öppet för alla 5–6-klasser. Läraren behöver inte vara en musiklärare och eleverna behöver inte gå i en musikklass.

Nationaloperan har producerat elevoperor i 18 år. I och med Herman Rechbergers Noitasapatti (2000), Markus Fagerudds Kerjäläiset (2003), Sotajoulukuu (2007), Atso Almilas Auringonkukat (2009) och Jukka Linkolas Hölmöläiset har redan över 20 000 elever på olika orter i Finland fått uppleva hur det går till när man sätter upp en opera.

Ihmepoika A

Nationaloperan har producerat elevoperor i 18 år. Över 20 000 elever på olika orter i Finland har fått uppleva hur det går till när man sätter upp en opera.

Medverkande

Musik
Timo Hietala
Libretto
Paleface
Regi
Riikka Oksanen
Scenografi, kostymer
Anna Kontek

I rollerna

Gästande solist
Hedvig Paulig
Gästande solist
Petri Bäckström
Kosketinsoittaja
Martin Segerstråle
Kosketinsoittaja
Tuomas Juutilainen

Under våren 2020 visas föreställningen i skolor runt om i Finland. Som estrad fungerar skolornas festsalar, konsertlokaler och teaterscener. De skolor som deltar säljer själva biljetter till föreställningarna. Biljetter till skolornas föreställningar kan inte köpas via Operans biljettförsäljning. Du kan ställa frågor om eventuella föreställningar på din hemort genom att skicka e-post till adressen tuula.jukola-nuorteva[at]opera.fi