Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 35 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
1.4.2023 – 27.4.2023
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €

En berättelse om sinnets mörker och skumma gränder

Den hemlighetsfulle ogärningsmannen Edward Hyde härjar i London och sprider hat, avsky och skräck.  Samtidigt utför den respektable läkaren doktor Henry Jekyll i sitt laboratorium experiment som strävar till att förändra människans personlighet och väsen. Sambandet mellan Jekyll och Hyde är märkligare än någon hade kunnat föreställa sig.

Dr Jekyll & Mr Hyde är den vidunderliga berättelsen om djupa konflikter i människans innersta, hennes dragning till gott och till ont.  Den klassiska berättelsens huvudpersoner ses nu i en helaftonsbalett med koreografi av Val Caniparoli. Berättelsen utspelar sig under den viktorianska epoken i London på mörka gator, i en vansinnigt hotfull stämning och i överklassens eleganta miljöer. Val Caniparolis koreografi fick sin världspremiär på Nationalbaletten 2020 och på våren 2023 återkommer den klassiska berättelsens huvudpersoner till scenen.

Åldersrekommendation över 10 år.

Biljetter till vårens 2023 föreställningar säljs den 4.10 kl. 12.

Biljetter och föreställningar

2 h 35 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
1.4.2023 – 27.4.2023
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €
lör 1.4.2023
kl. 14:00
Huvudscenen
från 49,00 €
lör 1.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
från 49,00 €
ons 12.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
tor 13.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
från 39,00 €
ons 19.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
fre 21.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
från 49,00 €
tis 25.4.2023
kl. 12:00
Huvudscenen
tis 25.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
tor 27.4.2023
kl. 19:00
Huvudscenen

Handlingen

Författaren Robert Louis Stevenson ligger febersjuk i sin säng en natt och hallucinerar. Han börjar föreställa sig en berättelse om en god doktor som förvandlas till sin onda tvilling.

På ett mentalsjukhus försöker doktor Jekyll förklara tanken om personlighetsklyvning för en grupp förmögna mecenater. Han lyckas dock inte övertyga dem om sina idéer och återvänder till laboratoriet för att experimentera vidare. Frenetiskt arbetar han mot sitt mål att avslöja människans dolda, mörka sida. Jekyll dricker en dryck han tillverkat och känner en föraning av herr Hyde, den undertryckta onda kraften som han försöker frigöra. För att motarbeta Hydes dragningskraft deltar doktor Jekyll i en fest hos Sir Danvers Carew, vars dotter Nellie han är förlovad med. När festen slutar bestämmer sig de manliga gästerna att avrunda kvällen på Deacon Brodie’s Tavern, en undre världens håla med prostituerade, skumt patrask och droger. Jekylls propra beteende börjar ge vika och vi anar att hans ”andra jag” är på väg att ta över. Ute på gatan igen börjar Jekyll förändras snabbt och skrämmande inför våra ögon: mardrömslika versioner av karaktärer vi sett tidigare dyker upp. Jekylls hallucination kulminerar i att herr Hyde triumferande träder fram ur skuggorna.

Sir Danvers Carew håller fest i en elegant balsal. Herr Hyde uppenbarar sig och provocerar gästerna. Han flyr dock ut på gatorna igen av rädsla för att förvandlingsdryckens effekt ska avta. Han stöter ihop med ett litet barn och i vrede och panik slår han ihjäl barnet med sin käpp. Tillbaka i laboratoriet kämpar Hyde för att inte återgå till doktor Jekylls kropp och sinne. De fruktansvärda hallucinationerna återkommer.

Doktor Jekyll är rädd för vart hans ”forskning” kan leda och isolerar sig från omvärlden för att fortsätta experimenten i laboratoriet. Vänner och kolleger kommer på besök men Jekyll vägrar träffa dem. Slutligen lyckas doktor Lanyon övertala honom att svälja den farliga drycken inför dem och Jekyll förvandlas till den rasande herr Hyde. Våldsamt attackerar Hyde sina tidigare vänner och förgör doktor Lanyon, Sir Danvers Carew och Rowena, en prostituerad från krogen. Nellie Carew är bekymrad över sin älskade läkare och går för att besöka Jekyll. Hon möter en allt våldsammare Hyde, som slutligen befaller henne att fly därifrån. I det tomma laboratoriet tampas doktor Jekyll och herr Hyde om kontroll och överlevnad. Stevenson uppenbarar sig igen – allt har försiggått i hans febriga fantasier. Vi återvänder till mentalsjukhuset när Stevenson inser att han med berättelsen om Jekyll och Hyde har släppt loss ett monster: den mörka sidan som finns hos oss alla.

#JekyllHyde #JekyllHydeBalett

Hyde kulkee pimeässä kaupungissa

Skräckhistoriernas klassiker

Den skotske författaren Robert Louis Stevenson skrev berättelsen om Dr Jekyll och Mr Hyde år 1886. Då verket publicerades, chockerade det läsarna genom att tränga djupt in i människosjälens avgrunder.

Författaren Stevenson led av lungblödning och använde hallucinatoriska droger för att lindra sina svåra smärtor. Han skrev den mardrömslika miniromanen från sjukbädden på bara några dagar. Stevensons sjukdom och det lidande som han fick utstå ingår också som en del av balettens narrativ.

Skriven som den är under den viktorianska eran gömmer Dr Jekyll och Mr Hyde inom sig också hemliga nivåer såsom lösa förbindelser och homosexualitet – på grund av epokens konvenansregler kunde sådant inte behandlas öppet. Dessa dolda lustar lämnar också sina spår i balettens koreografi.

Galleri

Val Caniparoli

Koreografen Val Caniparoli

Amerikanen Val Caniparoli är en ansedd och mångsidig koreograf som har arbetat som dansare och koreograf vid San Franciscobaletten i 46 års tid. Caniparolis verk har framförts av över 50 balettgrupper i Förenta Staterna och i bl.a. Sydafrika, Singapore, Skottland, Hongkong och Israel. Finlands Nationalbalett har tidigare haft Caniparolis verk Kameliadamen på repertoaren år 2017. Jekyll & Hyde fick sin världspremiär på Nationalbaletten 2020.

Läs mer om Val Caniparoli

Bild: Chris Hardy

Medverkande

Koreografi
Val Caniparoli
Musik
Frédéric Chopin
Musik
Krzysztof Penderecki
Musik
Henryk Górecki
Musik
Wojciech Kilar
Musik
Henryk Wieniawski
Scenografi, kostymer
David Israel Reynoso
Ljusplanering
Jim French

Musiken hör till 1900-talets mästerverk

Jekyll & Hydes verkningsfulla musik består av effektfulla verk skrivna av Krzysztof Penderecki, Henryk Gorecki och Wojciech Kilar samt valda utdrag ur Frédéric Chopins och Henryk Wieniawskis musik.

Kraftfulla klangmassor och intima kammarmusikaliska stycken ramar in den starka berättelsen om Jekyll & Hyde och betonar kontrasten mellan det goda och det onda.

Lyssna på Jekyll & Hyde

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.