Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 20 min
2 pauser (25 min)
10 föreställningar
25.8.2017 – 21.9.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
Kameliadamen

Om kärlek, offer och längtan

Armand Duval är kär i Parissocietetens firade kurtisan Marguerite Gautier. En alldeles för kort tid får de njuta av sitt drömliv tillsammans på landet.

Nationalbaletten inleder hösten 2017 med balettklassikern Kameliadamen som bygger på Alexandre Dumas den yngres roman. Det är den amerikanske koreografen Val Caniparolis mest berömda verk. Den tragiska kärlekshistorians händelser ges till tonerna av Frédéric Chopins musik.

Åldersrekommendation över 9 år.

En produktion av Boston balett.

Kameliadamen

“Min inspirationskälla är framförallt filmen Camille med Greta Garbo som stjärna, inte så mycket Dumas ursprungliga bok eller operan som baserar sig på den.”

– Val Caniparoli

Kameliadamen är Val Caniparolis mest berömda verk

Den amerikanske koreografen Val Caniparoli gjorde ursprungligen sin koreografi för Floridas balett 1994. Sedan dess har baletten kommit upp på ett flertal balettensemblers repertoar och år 2014 fick den sin premiär vid Boston Ballet som leds av Mikko Nissinen. Caniparoli har under sin karriär varit en produktiv koreograf och hans verk finns på ca fyrtio olika balettensemblers repertoar. Kameliadamen är han mest berömda verk.

Val Caniparoli föddes i San Francisco år 1951 och innan han blev koreograf dansade han vid San Franciscobaletten. Han studerade även musik under tretton år med bl.a. altsaxofon, klarinett och flöjt som sina instrument. Musikstudierna har påverkat Caniparolis arbete och i sina baletter har han använt sig av musik av olika genrer.

Caniparolis rörelsespråk har ansetts ha starka rötter i den klassiska baletten. Därtill har han tagit intryck av många andra dansstilar, såsom nutidsdans, etnisk dans och konståkning. Intrycken från konståkningen syns i synnerhet i många virtuosa lyft för huvudparet.

#Kameliadamen

Kameliadamen

“Detta är verkligen en unik balett. Den har skakande teatralisk kraft. Längtan. Passion. Lycka. Uppoffring. Svek. Förödmjukelse. Förlust. Sorg.”

– The Globe and Mail

Foto: Gene Schiavone / Boston Ballet

Se trailer

Handlingen

Efter en kväll på teatern återvänder Marguerite med sina gäster till sin våning eskorterad av sin beskyddare Baron de Varville. Gästerna dansar, roar sig, flörtar hejdlöst och champagnen flödar. Modisten Prudence, en opportunistisk före detta kurtisan, introducerar en ung man vid namn Armand, som är djupt förälskad i Marguerite. Marguerite ger slutligen efter för Armands uppvaktning och inviterar honom i hemlighet till sin boudoir efter soarén.

Marguerite och Armand lever mitt uppe i sin kärlekssommar. De får besök av gäster som kommer på en avkopplande utflykt undan hettan i Paris. Festligheterna avbryts plötsligt av baron de Varville som överraskande dyker upp. Han kräver att Marguerite återvänder till honom. Det skymmer redan då Duval père, Armands far, oanmäld dyker upp. Han träffar Marguerite och kräver att hon avstår från sitt komprometterade förhållande till Armand, så att familjen Duval skall kunna leva ett socialt accepterat liv utan skandaler. Marguerite är dödssjuk och låter sig motvilligt övertalas. För att bryta förhållandet med Armand och få denne att tro att hon inte längre älskar honom, påstår hon sig vilja återvända till sin gamla beskyddare baron de Varville.

Olympe ger en stor fest med dans, underhållning och frivoliteter. En medtagen Marguerite gör entré på baron de Varvilles arm. Armand är förkrossad över sin förlust och förödmjukar Marguerite inför hela sällskapet. Baron de Varville utmanar Armand på duell och denna antar utmaningen. Sjuk och ensam tror Marguerite inbillar sig att Olympe vunnit Armand till sig och hon inser att hon själv förlorat allt. Inför döden återupplever hon sin egen passion och återupptäcker sin egen oskuld.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns att läsa i balettens programblad.

Medverkande

Koreografi, bearbetning
Val Caniparoli
Musik
Frédéric Chopin
Kostymer, scenografi (akt 2), manuskript och koncept
Robert Glay de la Rose
Scenografi
David Gano
Ljussättning
John Cuff
Iscensättning
Oğulcan Borova
Iscensättning
Charla Whiteley
Manuskript och koncept
Norbert Vesak

I rollerna

Baron de varville
Nicholas Ziegler
St. gaudins
Florian Sollfrank
St. gaudins
Cauê Frias
Nichette
Yimeng Sun
Nichette
Valeria Quintana
Gaston
Benoît Favre
Duval père, armands far
Jani Talo
Duval père, armands far
Jouka Valkama

Biljetter och föreställningar

2 h 20 min
2 pauser (25 min)
10 föreställningar
25.8.2017 – 21.9.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
fre 25.8.2017
kl. 19:00
lör 26.8.2017
kl. 19:00
fre 1.9.2017
kl. 19:00
lör 2.9.2017
kl. 19:00
tis 5.9.2017
kl. 19:00
lör 9.9.2017
kl. 14:00
tor 14.9.2017
kl. 19:00
fre 15.9.2017
kl. 19:00
ons 20.9.2017
kl. 19:00
tor 21.9.2017
kl. 19:00
La Traviata_Nationalopera

Kameliadamen även som opera

Skådespel, ett flertal filmer och versioner för TV har gjorts av Alexandre Dumas den yngres roman (1848). Även Giuseppe Verdi skrev sin opera La Traviata på basis av just denna berättelse.

Njut av berättelsen om Kameliadamen också i operaform! La Traviata är tillbaka på Nationaloperan i december 2017.

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Säsongskort

kiikarit

Köpa säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.