Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 10 min
1 paus (25 min)
9 föreställningar
25.11.2016 – 21.1.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på tyska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Lepakko

Notarien Falke blir efter en fest lämnad på stan utklädd som fladdermus, och som hämnd arrangerar han en serie missuppfattningar.

Champagnen flödar friskt på fursten Orlofskys fest och gästerna känner inte igen varandra. Resultatet blir ett kaos som slutar med att alla hamnar i fängelse. I en munter slutuppgörelse kommer man fram till att allting var champagnens fel.

Sprakande glädje i valsens virvlar

Johann Strauss bubblande lätta och brusande musik har gjort operetten Läderlappen till en odödlig klassiker. Denna färska uppsättning av operetten bevisar att det är möjligt att hitta nya sidor också i ett gammalt, bekant verk. Regissör-scenografen Marco Arturo Marelli, känd för sina strålande versioner av Rosenkavaljeren och Pelléas et Mélisande, lovar att fylla Nationaloperans scen med färg, rörelse, glädje och kalejdoskopiska virvlar. Och allting sker givetvis med samma lätthet och flyt som en äkta wienervals.

Lepakko

”Champagnen är skyldig till allt, det är berättelsens sensmoral!”

– Regissören Marco Arturo Marelli

Vad är operett för något?

Lepakko

Vad är operett för något? Det går inte att definiera. Det enda sättet är att gå och se på en operett. Då klarnar det nog: livlig dans, emotionell musik, roliga händelser, romanser utan minsta förebud om kommande komplikationer i parrelationen. Och viktigast av allt, operetten håller sig alltid på ett betryggande avstånd från den gruvliga verkligheten.

Se video

Handlingen

Detta har hänt tidigare:

Eisenstein och notarien Falke var för en tid sedan tillsammans på en maskerad, Eisenstein utklädd till fjäril och Falke till läderlapp. Efter festen vinglade de båda tillbaka hemåt och då fick Eisenstein den goda idén, tyckte han, att spela sin vän ett spratt. Han lämnade honom sovande mitt i stan iklädd sin maskeradkostym. Följande morgon blev Falke till åtlöje för stadsborna och man började kalla honom för doktor Fladdermus. Eisenstein tror att Falke har glömt det hela, men denne ruvar på hämnd…

Akt I

Eisenstein är tvungen att avtjäna ett kort fängelsestraff för en mindre förseelse, men Falke lockar honom till en fest hus prins Orlofsky. Fängelset får lov att vänta till morgondag. Kammarjungfrun Adele har via sin syster Ida fått en inbjudan till samma fest. Eisensteins hustru Rosalinde ger Adele ledigt för kvällen så hon själv kan ta emot sin beundrare Alfred. Det mötet får emellertid en överraskande vändning. Fängelsedirektören Frank kommer för att personligen eskortera Eisenstein till fängelset. Han antar att Alfred är herren i huset och tar denne med sig till fängelset.

Akt II

Adele får veta att det inte var Ida som sände inbjudan till festen. Den är skriven av Falke, som nu sätter igång med sin vedergällning mot Eisenstein genom att ordna med en rad missförstånd. Falke presenterar Adele för Orlofsky som skådespelerskan Olga och Eisenstein som markis. Han har också inbjudit fängelsedirektören Frank som han introducerar som Chevalier Chagrin samt Rosalinde, som uppträder som ungersk grevinna.
Eisenstein tycker sig känna igen sin hustrus kammarjungfru men blir utskrattad. Däremot känner han inte igen den förklädda Rosalinde, som snor honom på hans klocka för att senare kunna bevisa att mannen varit ute på galej. Champagnen flödar och festen kulminerar med en stor förbrödringsvals.

Akt III

I fängelset finner vi Alfred samt fångvaktaren Frosch, som passat på och tagit sig en tår för tand under fängelsedirektörens frånvaro. Alla Orlofskys gäster dyker så småningom upp i fängelset och Frank inser till slut att han burat in fel karl. Missförstånden fortsätter. Eisenstein byter kläder och plats med advokaten Blind och för ett samtal med Rosalinde och Alfred. Rosalinde känner inte igen honom och säger att hon vill skilja sig från sin man för att denne varit borta hela natten. Då avslöjar Eisenstein vem han är och anklagar i sin tur sin hustru för otrohet. Med Eisensteins klocka bevisar Rosalinde att också Eisenstein hade haft fuffens för sig på festen.

Slutligen erkänner Falke att det är han som arrangerat alla missförstånd för att hämnas på Eisenstein efter episoden med fladdermusen. Nu är allting frid och fröjd igen och alla gäster i fängelset är ense om åtminstone en sak: allt var champagnens fel.

Medverkande

Säveltäjä
Johann Strauss
Musiikinjohto
Alfred Eschwé
Regi, scenografi, ljusdesign
Marco Arturo Marelli
Kostymer
Dagmar Niefind
Koreografi
Aleksi Seppänen

I rollerna

Rosalinde
Alexandra Reinprecht
Prins orlofsky
Erica Back
Alfred
Alexandru Badea
Alfred
Jere Erkkilä
Dr. blind
Petri Bäckström

Föreställningar och biljetter

3 h 10 min
1 paus (25 min)
9 föreställningar
25.11.2016 – 21.1.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på tyska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
fre 25.11.2016
kl. 19:00
tor 1.12.2016
kl. 19:00
tor 8.12.2016
kl. 19:00
fre 16.12.2016
kl. 19:00
tor 29.12.2016
kl. 19:00
lör 31.12.2016
kl. 19:00
tor 5.1.2017
kl. 19:00
lör 7.1.2017
kl. 19:00
lör 21.1.2017
kl. 19:00

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi