Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 5 min
Ingen paus
3 föreställningar
8.3.2023 – 11.3.2023
Gästspel
Almisalen
Framförs på finska
Ingen textning

Prisbelönt opera får Finlandspremiär

Denis & Katya skildrar den gripande, sanna historien om ett tonårigt par. Det tragiska händelseförloppet väcker tankar om hur vi berättar historier och på vilket sätt de kan färgas på internet.

Det imponerande verket uruppfördes på operan i Philadelphia hösten 2019 och har därefter haft många framgångsrika premiärer världen över. Verket vann priset Fedora Generali Prize for Opera 2019 och Ivor Novello Award 2020.

I november 2016 började Denis Muravjov och Katja Vlasova en direktstreaming på webbplatsen Periscope som visade tonåringarnas grymma öde under deras sista dagar. Allt eftersom timmar gick, fortsatte Denis och Katja direktsändningen, antalet följare online ökade och spekulationerna på internet blev allt vildare.

Biljetter till vårens 2023 föreställningar säljs den 4.10 kl. 12.

Biljetter och föreställningar

1 h 5 min
Ingen paus
3 föreställningar
8.3.2023 – 11.3.2023
Gästspel
Almisalen
Framförs på finska
Ingen textning
ons 8.3.2023
kl. 19:30
Almisalen
fre 10.3.2023
kl. 19:30
Almisalen
lör 11.3.2023
kl. 14:30
Almisalen

Denis & Katya är en samproduktion med Taite ry. Verket ingår i festivalen Musica nova Helsinki.

Musica Nova Helsinki

Handlingen

I november 2016 började de två ryska ungdomarna Denis Muravjov och Katja Vlasova en direktstreaming på webbplatsen Periscope, där de berättade för följarna att de efter ett gräl med Katjas föräldrar hade rymt hemifrån och gömt sig i en sommarstuga. Tre dagar senare var de fortfarande förskansade i stugan medan polisen omringade dem.

I takt med att händelserna i stugan eskalerade, ökade publiken som följde livesändningen på Periscope. Vänner, släktingar, klasskamrater, parets lärare i hemstaden och okända på olika håll i världen deltog i sändningens chatt.

Nästa dag var Denis och Katja nyhetsstoff i hela världen. Med tusentals följare på livestreamingen blev ungdomarna ett internetfenomen som fick ett tragiskt slut.

Operan har sex karaktärer som spelas av två sångare. De berättar Denis och Katjas historia från sex olika perspektiv.

En mer detaljerad presentation av handlingen finns i programbladet.

#DenisJaKatya #MusicaNovaHelsinki

Verket ställer svåra frågor

”Den brittiska tonsättaren Philip Venables och librettisten Ted Huffman från USA har skapat ett unikt verk med en svindlande dramaturgi”, säger Johanna Freundlich som regisserat och översatt verket till finska. ”Den ställer svåra frågor om oss: Vad matar vi med vår blick, var går gränsen för voyeurism? Hur ska vi kunna se en annan människa i tid? Trots sina gripande teman har verket ändå ett fint dokumentärt, konstaterande grepp och det respekterar sina personers integritet.”

Medverkande

Musik
Philip Venables
Libretto
Ted Huffmann
Översättning till finska, regi
Johanna Freundlich
Ljus- och videoplanering
Janne Teivainen

I rollerna

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.