Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
1 paus (25 min)
1 föreställning
28.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
35-129 €

Jubileumsårets strålande höjdpunkt

Nationalbalettens hundraårsjubileum kulminerar i en gala i slutet av maj. På galan ses scener ur Nationalbalettens oförglömliga verk och internationella stjärngäster. Galaföreställningen ges bara en gång, så skynda dig – biljetterna går åt på nolltid!

Åldersrekommendation över 10 år. 

Din säkerhet är viktig för oss

Vi förutsätter att du använder munskydd under hela besöket. Vänligen kom till föreställningen i god tid och bara om du är frisk. Vänligen observera att salongen töms etappvis efter föreställningen, så det kan ta 5–15 minuter att komma ut. Tack för ditt tålamod!

Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Biljetter och föreställningar

2 h 45 min
1 paus (25 min)
1 föreställning
28.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
35-129 €
lör 28.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
Jousenlammen pääpari 1922

Nationalbaletten startade med Svansjön 1922

Balettruppen vid Finlands Opera inledde sin verksamhet på Alexandersteatern i Helsingfors 1922, bara några år efter att Finland blivit självständigt. Den första föreställningen 17 januari 1922 var Svansjön, som den nya truppens balettmästare George Gé hade bekantat sig med i S:t Petersburg före revolutionen. Finlands Opera var privilegierad i och med att den fick Svansjön till sin balett före alla gamla västeuropeiska trupper.

Baletten blev till en etablerad del av Nationaloperan och fick ett gott renommé ute i världen på flera utlandsturnéer efter krigen. Konstformen presenterades också i landsorten på balettdansarnas sommarturnéer på 1950-talet. Truppen började kallas Finlands nationalbalett på 1970-talet och numera är den en jämlik del av Finlands nationalopera och -balett.

Medverkande

#Balett100

Det är dags för fest!

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Vi firar också online. Läs om Nationalbalettens vändpunkter, bläddra i videor från årtionden och upptäck vårsäsongens program.

Se på Stage24

Se direktsändning 28.5 kl. 18.40

Se jubileumsgala på webben lördag 28 maj 2022 kl. 18.40.

Se direktsändning

Kolla även

Nationalkompositörens liv i dansform
Dansens stora mästerverk

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.