Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 20 min
1 paus (35 min)
13 föreställningar
24.11.2021 – 22.12.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-109 €
Åldersgräns 5 år

Vad vore julen utan det här älskade balettäventyret?

Hela familjens förtjusande favorit återvänder till repertoaren! Nötknäpparen och Råttkungen, den älskade balettklassikern, är en tradition som familj och vänner ser fram emot. Tjajkovskijs bekanta musik, en sagolik scenografi och fantastiska dräkter leder långt bort från vardagen.

Klaara bor i det vintriga Borgå och äventyret börjar med hennes sagolika resa i julnatten. Hon möter en armé av råttor, exotiska gäster från fjärran land och en prins, förtrollad till nötknäppare. Balettens spännande intrig är medryckande för publik i alla åldrar.

Åldersgränsen är 5 år.

Din säkerhet är viktig för oss

Kom bara om du är frisk. Du kan avboka biljetter och servering fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Biljetter och föreställningar

2 h 20 min
1 paus (35 min)
13 föreställningar
24.11.2021 – 22.12.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-109 €
Åldersgräns 5 år
ons 24.11.2021
kl. 19:00
lör 27.11.2021
kl. 14:00
lör 27.11.2021
kl. 18:00
tis 30.11.2021
kl. 19:00
tor 2.12.2021
kl. 19:00
lör 4.12.2021
kl. 14:00
lör 4.12.2021
kl. 18:00
lör 11.12.2021
kl. 14:00
lör 11.12.2021
kl. 18:00
tor 16.12.2021
kl. 19:00
fre 17.12.2021
kl. 19:00
mån 20.12.2021
kl. 19:00
ons 22.12.2021
kl. 19:00

Galleri

Lyssna på Nötknäpparen och Råttkungen

Publikröster

Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas; Yimeng Sun, Florian Modan

”Jag har sett Nötknäpparen verkligt många gånger under nästan trettio år och den är alltid lika härlig och gripande. Musiken, scenografin och dansarna är fantastiska.”

”Det har varit min dröm många jular att få se Nötknäpparen. Nu när jag äntligen har sett den kan jag konstatera att föreställningen var mycket finare än jag förväntat mig!”

”Alltid lika underbar! Det blir ingen jul utan Nötknäpparen.”

Medverkande

Koreografi
Wayne Eagling
Koreografi, scenografi, kostymer
Toer van Schayk
Musik
Pjotr Tšaikovski
Ljussättning
Steen Bjarke

I rollerna

Pekka, klaaras lillebror
Edoardo Pavoni
Herr drosselmeier
Linas Kavaliauskas
Herr drosselmeier
Nicholas Ziegler

Handlingen

Badrummet i ett köpmanshem i Borgå. Husan Maija har precis hjälpt 13 år gamla Klaara och hennes lillebror Pekka att tvätta och klä om sig. Nu är barnen färdiga för att fira jul. Pekka börjar redan retas, och 16 år gamla Liisa pysslar ivrigt för att göra sig klar för festen.

Familjer med barn anländer till Klaaras och Pekkas hus. Sist anländer en bekant till familjen, gamle herr Drosselmeier. Med honom kommer hans unge systerson, som är sjökadett. Drosselmeier är en säregen och t.o.m. något skrämmande man som älskar klockor och mekaniska instrument. Han roar barnen med olika konststycken.

Det finns många Klaaras vänner och kusiner i salen. Till en början är barnen rädda för julgubben och julbocken men gläds över julklapparna. När julgubben har gått hämtar Drosselmeier och hans systerson in en trollykta. Med hjälp av trollyktan berättar Drosselmeier en historia om den unga Prinsessan som vägrar att gifta sig med Råttkungen eftersom hon är trolovad med Prinsen. Råttkungen utmanar Prinsen till en tvekamp. Prinsen blir förvandlad till en Nötknäppardocka.

Drosselmeiers berättelse gör ett djupt intryck på Klaara. Hon tycker synd om Nötknäpparen samtidigt som hon beundrar Drosselmeiers systerson och ser således i denne och den förtrollade Prinsen en och samma person.

Det är dags för barnen att gå och lägga sig. Klaara återvänder till salen där hon stöter på Drosselmeiers systerson som kommit tillbaka för att leta efter sin hatt. Klaara skänker honom sitt hårband som minne. Den förbluffade ynglingen märker inte att hon är förtjust i honom.

Klaara drömmer om hur Råttkungen står vid hennes bädd. Klaara hoppar ur sängen och springer genom det mörklagda huset till salen för att rädda Nötknäpparen.

Salen fylls av otäcka möss som jagar henne. Ur skåpet, som förvandlats till en fästning, hoppar Nötknäpparen. Även han har vuxit och mössen är rädda för honom.

Råttkungen och Nötknäpparen kämpar med varandra och Nötknäpparen skadas. Pekka återvänder med en skara husarer, men Råttkungen är alltför mäktig; husarerna förmår inte lyfta sina tunga svärd. Pekka och husarerna förs bort medan Klaara och Nötknäpparen slås i bojor.

Klaara drömmer om att bojorna faller av och att hon och Nötknäpparen förälskar sig i varandra. Hon knyter igen ett band om honom och stoppar om honom. Han reser sig åter, förvandlad till Prinsen men hans anletsdrag är de samma som hos Drosselmeiers systerson.

Den virvlande snön får mössen att dra sig tillbaka. Precis när Klaaras och Nötknäpparens krafter tryter anländer Drosselmeier med sin trollykta. Drosselmeier leder Klaara och Nötknäpparen in i lyktan.

Drosselmeier, Klaara och Nötknäpparen kommer in i trollyktan: detta är Drosselmeiers rike. Plötsligt tränger sig Råttkungen och råttorna in i trollyktan. Drosselmeier skrämmer dem. Råttkungen och Nötknäpparen kämpar åter en gång, men den här gången utgår Nötknäpparen som segrare och dödar Råttkungen. Råttorna försvinner, förtrollningen skingras. Nötknäpparen förvandlas för gott till Prinsen.

Trollyktan för Klaara och Prinsen till främmande länder. Klaara vaknar i sin säng när Pekka kommer in. Som i en förtrollning har de drömt samma dröm. För första gången inser Klaara och Pekka hur mycket de tycker om varandra.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

#Nötknäpparen #NötknäpparenOchRåttkungen

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

“När jag vandrade omkring på kullerstensgatorna i Borgå och beundrade stadens klassiska trähus och båtarna vid åstranden såg jag plötsligt framför mig en förmögen skeppsredare, lilla Claras pappa.”

– Koreograf, scenografi- och kostymdesigner Toer van Schayk

Se Nötknäpparen på nätet

Se inspelning gratis på Stage24

Inspelning av Nötknäpparen och Råttkungen vid Finlands nationalbalett 27.11.2021 kan ses överallt i världen fram till 21.6.2022 på Stage24. Produktion: Yle och Finlands nationalopera och -balett.

Se direktsändning

Alla tre Tjajkovskij under samma säsong

Prinsessan Törnrosa
Svansjön

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.