Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
1 paus (30 min)
11 föreställningar
19.10.2019 – 9.11.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska

Balettens stora hit är tillbaka på repertoaren

Lumikuningatar; Ilja Bolotov, Eun-Ji Ha

Snödrottningen som baserar sig på H. C. Andersens saga har varit en stor hit. I tre års tid har också alla extraföreställningar sålt ut. Den populära uppsättningen har också visats på bio och tv. Nu är den efterlängtade baletten här igen på Nationalbalettens repertoar!

Baletten lämpar sig för hela familjen. Åldersrekommendationen är över 6 år eftersom några scener kan kännas skrämmande för de allra minsta tittarna. I föreställningen förekommer blixtrande ljuseffekter.

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

Från Salutorget till lapska landskap

I Snödrottningen träffar vi två barn, Kai och Kerttu, som levde i Helsingfors för ett hundra år sedan. Det handlar om deras äventyr med trollkrafter och om hur mycket mod det krävs för att klara av livets kommande blindskär. Kerttus mormor har på en resa i Lappland på en marknad köpt en vacker gammal spegel omedveten om att den inom sig döljer Snödrottningens trollkraft.

#snödrottningen #FNBsnödrottningen

Lumikuningatar

”Andersens sagor kan tolkas på två plan: ett plan för barnen och ett för de vuxna. Jag hoppas att barnen bara kan kasta sig in i den omväxlande balettens händelser medan föräldrarna efter föreställningen kan se sig själva i spegeln på ett nytt sätt.”

– Kenneth Greve, koreograf

Galleri

Handlingen

Vår berättelse handlar om två barn från Helsingfors, Kai och Kerttu eller Kaj och Gerda, och deras äventyr i Finland för över ett hundra år sedan. Det är Kerttus födelsedag. Kai har egenhändigt tillverkat en stilig present, en snöglittrande glasboll. Då vännerna är tillsammans, börjar bollen glänsa. Kerttu inser att Kai har gett henne något förmer än bara en gåva.

Så händer plötsligt något i barnens liv. Orsaken till förändringen är spegeln som mormor köpt på en resa i Lappland. Det är en trollspegel som stulits från Snödrottningens isslott långt uppe i norr. Snödrottningen är rasande och har sänt sina troll för att leta efter spegeln och hämta den tillbaka. Då de äntligen hittar spegeln hemma hos Kerttu, tappar de i brådskan den i golvet och den går i tusen bitar. Varje skärva bär inom sig Snödrottningens iskalla trolldom.

En av skärvorna flyger in i den sovande Kais öga och ändrar hans sätt att se på världen omkring sig. En andra skärva flyger till glaskulan och släcker dess glans. En tredje skärva hittas av Lappsejte, som är Snödrottningens halvsyster. Snödrottningen vill ha alla skärvor tillbaka och beslutar sig för att röva bort Kai och ta honom med sig till sitt isslott. Där skall han tvingas foga ihop skärvorna till en hel spegel.

Kerttu börjar sin långa och svåra väg till världens ände för att finna sin vän. Hon träffar många olika slags människor på färden och får bekanta sig med olika sätt att leva. Slutligen kommer Kerttu fram en trakt högt uppe i norr, där hon möter Lappsejte. Lappsejte och hennes barnskara bjuder in Kerttu som får träffa alla dem som bor under jorden. Kerttu övervinner sin rädsla för dessa underliga varelser. Hon har nämligen på sin resa lärt sig att förstå folk som är annorlunda. Det blir klart för Kerttu att alla är rädda för Snödrottningen och de beslutar att de tillsammans skall försöka rädda Kai från Snödrottningens iskalla slott.

Mera detaljer om handlingen i operans programblad.

Lumikuningatar

Publiksuccé även i Köpenhamn

Under jubileumsåret Finland 100 år gästspelade Nationalbaletten med Snödrottningen även i Köpenhamn, i Andersens och Greves hemland! Fyra utsålda föreställningar gavs på Den Kongelige Opera i januari 2017 och balettens sågs även av drottning Margarethe.

Lapset

Snödrottningen för bebisar och barn

Snödrottningen är ämnet av Första mötet med opera och balett och Opera- och balettäventyr workshoppar under hösten 2019. Första mötet med opera och balett bjuder på skön rekreation för bebisar och föräldrar. Det blir sång, lek och rörelse. Det är bara att lyssna och se på – inga förhandskunskaper krävs! Med spel, dans och olika sysselsättningar introducerar Opera- och balettäventyr 5–6-åringar i operans och balettens fascinerande värld.

Medverkande

Koreografi, dramaturgi efter h. c. andersens saga
Kenneth Greve
Musik (inspelning)
Tuomas Kantelinen
Scenografi, kostymer
Erika Turunen
Scenografi, ljusdesign
Mikki Kunttu
Maskering
Pekka Helynen
Projektioner
Mikko Linnavuori
Projektioner
Jan Yrlund
Dramaturgi efter h. c. andersens saga
Pirjo Toikka
Dramaturgisk rådgivare
Raija-Sinikka Rantala

I rollerna

Mormor
Minna Tervamäki
Mormor
Pirjo Lonka
Trollkarlen
Maksim Tšukarjov

I verket används en ledskärm som satts upp av RGB Oy.

Biljetter och föreställningar

2 h 25 min
1 paus (30 min)
11 föreställningar
19.10.2019 – 9.11.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
lör 19.10.2019
kl. 14:00
lör 19.10.2019
kl. 18:00
tor 24.10.2019
kl. 12:00
fre 25.10.2019
kl. 19:00
lör 26.10.2019
kl. 14:00
lör 26.10.2019
kl. 18:00
ons 30.10.2019
kl. 19:00
tor 31.10.2019
kl. 19:00
fre 1.11.2019
kl. 19:00
lör 9.11.2019
kl. 14:00
lör 9.11.2019
kl. 18:00

Kolla även

Ett språng in i sagans värld
Alice i Underlandet

Alice i Underlandet

Världens starkaste balett!
Peppi Pitkätossu baletti

Pippi Långstrump (2019)

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.