Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
2 pauser (30 min)
7 föreställningar
23.4.2021 – 15.5.2021
Baletter
Huvudscenen

En kväll, tre dansverk

Under Nationalbalettens Trippel-kväll visas tre verk av koreografer i världsklass.
Akram Khan kombinerar bengalisk kathak-dans med modern dans och publiken förs till den brittiska hemmafronten under första världskriget. Fei Bo är en kinesisk koreograf av den nya generationen, och kombinerar västerländsk och traditionell kinesisk dans med samisk musik i sitt verk. Justin Peck har i sin tur gjort en dynamisk koreografi med inspiration från konstkvarteren i Miami.

Åldersrekommendation 7 år och uppåt.

liput_piktogrammi_mustaBILJETTFÖRSÄLJNINGENS TIDTABELL

Detta verk ingår i våra abonnemang. Vår abonnemangsförsäljning börjar från och med 22.4. Enskilda biljetter (uteslutande föreställningar som ingår i abonnemang) kommer att säljas från och med 1.6. Försäljningen av resten av biljetterna startar i början av augusti.

Biljetter och föreställningar

2 h 25 min
2 pauser (30 min)
7 föreställningar
23.4.2021 – 15.5.2021
Baletter
Huvudscenen
fre 23.4.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
lör 24.4.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
ons 28.4.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
tis 4.5.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
tor 6.5.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
ons 12.5.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu
lör 15.5.2021
kl. 16:00
Huvudscenen
till salu

Heatscape

Justin Peck – Bohuslav Martinů

Energisk rörelse, vacker musik

Justin Pecks verk Heatscape har fått sin inspiration från Wynwoods pulserande konstkvarter i Miami, där väggarna är täckta av målningar. Verket skapar imponerande geometriska former och ung romantisk energi på scenen.

Pecks snabba koreografi och bildkonstnären Shepard Faireys personliga gatukonst ger åskådarna en upplevelse på flera nivåer. Verket gör publiken uppmärksam på rörelsen, musiken och gatukonsten samtidigt som den väcker känslor. Koreografin framförs av 17 dansare vars flödande energi frigörs genom överraskande explosiva rörelser och komplicerade mönster som bildas och löses upp.

Peck har valt en konsert för piano och orkester som musik för sitt verk. Musiken är komponerad av tjeckiske Bohuslav Martinů, som verkade i början av 1900-talet. Pecks koreografi följer noga det breda spektrum av olika melodier och stämningar som musiken tillför föreställningen.

Justin Peck har arbetat som koreograf sedan 2009 och har varit anställd vid New York City Ballet sedan 2014. Trots sin unga ålder har den 32-årige Peck skapat över 40 dansföreställningar för New York City Ballet och även för bland annat Parisoperans balett, Hollands nationalbalett, baletterna i San Francisco, Miami och Houston samt Joffrey Ballet.

Det medryckande verket Heatscape fick sin urpremiär vid Miami City Ballet 2015 och sin Europapremiär 2018 på Semperopers balett i Dresden.

Se video

Hyrd från Semperoper Dresden.

Bild Semperoper Ballett / Ian Whalen
Video Miami City Ballet

Earthborn

Fei Bo

En dialog mellan ursprungsfolk och global modern dans

Fei Bo har hämtat inspiration till sitt nya verk från ursprungsfolk som lever i naturen och folkens nära relation till jorden. Ursprungsfolken skapar intressanta kontraster i sin omgivning. Deras starka livslust i ett extremt kallt klimat och de traditionella färggranna kläderna mot den vita snön är som små lågor mitt i den gråa isen. När den här energin möter naturen, skapas nytt liv på jorden.

Fei Bo är en uppgående stjärna inom asiatisk modern dans och hans koreografier har väckt uppmärksamhet såväl i Asien som i Europa. I sina verk kombinerar Fei Bo kinesisk tradition och österländskt perspektiv med västerländska konstformer. Det blir intressanta dialoger mellan olika konstformer och kulturer. I det verk som nu har urpremiär på Nationalbaletten kombinerar Fei Bo sitt rörelsespråk med traditionell samisk musik. Fei Bo vill inte dra gränser mellan olika kulturer, utan ser dansen som en fusion som i dagens globala värld kan ta in element från olika kulturer.

Fei Bo kommer från en kinesisk operafamilj och han studerade traditionell kinesisk dans som barn. Han började göra egna koreografier som 16-åring när han studerade modern dans vid Pekings dansakademi. Efter sin examen 2002 har han arbetat som koreograf vid Kinas nationalbalett.

Fei Bo har nått internationell framgång genom sitt samarbete med bland annat Akram Khan och Tamara Rojo. Han har vunnit många koreografitävlingar, bland dem koreografpriset 2005 och 2012 vid Helsingfors internationella balettävling.

Dust

Dust

Akram Khan – Jocelyn Pook

Krigsminnen från hemmafronten

Akram Khans dansverk Dust skapades till minne av första världskrigets slut. Det är en dans fylld av smärta och kraft, dunkande musik och stämningsskapande ljussättning. Från första stund sveps publiken med till hemmafronten.

Khan fokuserar på kvinnor som jobbade i en ammunitionsfabrik vid hemmafronten. De var tvungna att avstå sina pappor, äkta män och söner till fronten, samtidigt som de visste att den ammunition de tillverkade skulle bli andras pappors, äkta mäns och söners öde.

Verkets utgångspunkt är en inspelning från kriget som kompositören Jocelyn Pook kommit över. Den innehåller en intervju med en soldat och en sång som han framför. Den spröda och gripande inspelningen gjordes bara några veckor innan soldatens död. Upptagningen finns också med i verkets ljudvärld.

Dust

Koreografens bakgrund i kathak-dans

Född i London till en familj med rötter i Bangladesh kombinerar Akram Khan modern dans med ett rörelsespråk från traditionell bengalisk kathak-dans. Redan som barn framförde Khan danser som grundar sig på kathak i uppsättningar av Djungelboken och det fornindiska eposet Mahabharata. Akram Khans koreografier har framförts av såväl hans egen dansgrupp som flera andra moderna dansgrupper, under öppningsceremonin vid de olympiska spelen i London och under Kylie Minogues konserter.

Dust är Akram Khans och kompositören Jocelyn Pooks tredje gemensamma verk och Khans första koreografi uttryckligen gjord för balettdansare. Den har följts av bland annat Khans version av Giselle, som var en stor succé. Khans och Sylvie Guillems duo Sacret Monsters framfördes på Finlands Nationalopera och Nationalbalett 2010.

Hyrd från Englands nationalbalett.

Bilder Arnaud Stephenson, Laurent Liotardo / Englands nationalbalett
Video Englands nationalbalett

Medverkande

Heatscape
Koreografi
Justin Peck
Musik
Bohuslav Martinů
Dirigent
Per Kristian Skalstad
Scenografi
Shepard Fairey
Ljusplanering
Brandon Stirling Baker
Kostymer
Reid & Harriet
Earthborn
Koreografi
Fei Bo
Kostymer
Kun Li
Ljusplanering
Mika Haaranen
Dust
Koreografi
Akram Khan
Musik
Jocelyn Pook
Dirigent
Per Kristian Skalstad
Scenografi
Sander Loonen
Kostymer
Kimie Nakano
Ljusplanering
Fabiana Piccioli
Dramaturgi
Ruth Little

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA