Gå till innehållet

Kalevalalandet

10.10.2017 30 views

Kenneth Greves nya verk Kalevalalandet spränger konstformsgränserna och skildrar olika milstolpar i Finlands historia och kultur. Resultatet är ett lekfullt, galet och rörande verk som kan uppkomma endast med utomstående ögon. Berättelsen om Kalevalalandet är en blandning av forntida mystik, bekanta hjältefigurer, ny tolkning samt en viktig överblick över det självständiga Finlands 100 år långa historia.

Under de ikoniska stunderna i Finlands historia får vi höra finländska musikminnen som når över genregränserna. Musiken sammanställs av Tuomas Kantelinen, som också komponerar helt nya verk för detta ändamål. På scenen kommer vi att se dragspelskonstnären Kimmo Pohjonen och folkmusikbandet Värttinä. Även Nationaloperans kör och stora orkester medverkar.

Kenneth Greve, som är hemma från Danmark, lämnar Nationalbaletten år 2018 efter att ha varit dess konstnärliga ledare sedan 2008. Kalevalalandet är ett tack, en lovsång och en luggning till det finländska folket. Det dyker djupt ner i kärnan av den finländska identiteten. Förstår vi verkligen var vi har våra rötter? Vet vi vart vi är på väg? Har vi fortfarande den finska sisun inom oss som får oss att gå igenom eld och vatten när det krävs?

Läs mer om Kalevalalandet

#Kalevalanmaa

Stage24