Gå till innehållet
Emrecan Tanış

Unika upplevelser

Bravoklubben är en gemenskap som är avsedd för passionerade vänner av opera och balett. Vid skräddarsydda sammankomster ger klubben möjlighet att komma närmare konsten och konstnärerna. Dina konstupplevelser blir allt djupare och samtidigt får du även tillfälle att stödja de konstformer som ligger dig varmt om hjärtat.

Medlemskap för säsongen 2020–2021

Erica Back

Kom med i familjen

Medlemskap för säsongen 2020–2021 är nu till salu.

Årsavgiften för medlemmar är 1 000 euro och medlemskapet är i kraft under hela spelåret. Verksamheten pågår från augusti till maj. Om du ansluter dig 1.1.2021 eller därefter, är avgiften för det återstående spelåret 50 %.

Klubbens avkastning går till att stödja Finlands nationaloperas och -baletts konstnärliga verksamhet. Avkastningen för säsongen 2020–2021 går till projektet Opera Beyond. Målet med detta mångåriga, ambitiösa och internationella projekt är att inom immersiv upplevelse och bruk av ny teknologi göra Finlands nationalopera och -balett till en internationell föregångare på sitt område fram till år 2022. Ytterligare uppgifter: https://operabeyond.com.

På fotot: Erica Back, fotograf: Jonas Lundqvist

Klubbträffar hösten 2020

Torsdag 6.8 kl. 17.30

Repetition av Covid fan tutte och senaste nytt med Lilli

Vid höstsäsongens första evenemang träffar vi först Operans konstnärliga ledare Lilli Paasikivi. Hon berättar om hur våren och sommaren varit för henne. Det är inte lätt att planera programmet och få alla bitar att falla på sin plats ens under normala omständigheter, för att inte tala om vilken utmaning det blev då en oförutsedd faktor kom med i spelet. Många scenarier har förberetts, bearbetats och förändrats. Och mitt i denna förändringsprocess har vi samtidigt fått utlopp för vår kreativitet och skapat någonting enastående. Covid fan tutte får sin premiär 28.8.

Idén till verket uppstod, då Lilli och Esa-Pekka Salonen tillsammans började fundera på vad som kunde ges i stället för Valkyrian, som flyttats till början av nästa år. Vid klubbens sammankomst berättar Lilli mera om det nya verket. Vi får även tillfälle att följa med en scenrepetition som börjar kl. 19.

COW, photo T.M.Rives
Måndag 17.8 kl. 15.30–17

Huvudrepetition av dansverket COW och presentation av den ansvariga balettmästarens arbete

Nationalbalettens dansare repeterar på scenen Alexander Ekmans dansverk COW som får sin premiär den 22.8. Koreografen Alexander Ekman är också med på repetitionen. Vi får tillfälle att följa med slutet av den förberedande huvudrepetitionen med full scenografi och kostym.

COW är ett ambitiöst dansteaterverk som med sina 12 scener talar till våra sinnen och kittlar vårt sinne för humor. Samtidigt utmanar det också vår självuppfattning och vårt förhållande till samhället. Ekman gjorde ursprungligen COW för baletten vid Semperoper i Dresden.

Ekman har kallats för den nordliga balettvärldens enfant terrible. Vid sin uppsättning av Svansjön fyllde han Oslooperans scen med vatten och i sitt verk En midsommarnattsdröm på Kungliga Teatern i Stockholm fyllde han scenen med hö.

Med Nationalbalettens dansare arbetar förutom gästande repetitörer också den ansvariga balettmästaren Anu Sistonen, som vi får träffa efter repetitionen.

Anu har arbetat som dansare vid Finlands Nationalbalett, Stuttgartbaletten och Cullbergbaletten, där hon gjort huvudroller i många baletter och dansverk. Efter sin dansarkarriär har hon skapat över 20 koreografier som har satts upp bl.a. i Frankrike och Luxemburg. Därtill har hon varit gästande lärare vid ett flertal balettkompanier i Central- och Nordeuropa.

TISdag 27.10. kl. 18.00

Nationalbaletten uruppför Jekyll & Hyde

Vi får tillfälle att följa med repetitioner i hufvudscenen av det nya verket Jekyll & Hyde, som får sin premiär i början av november. Balettens koreograf Val Caniparoli är bekant för den inhemska publiken från tidigare för den populära baletten Kameliadamen, som gavs på Nationalbaletten år 2017. Nu skapar Caniparoli ett nytt verk specialskrivet för Nationalbaletten. Baletten bygger på skräckklassikern med samma namn och har musik av bl.a. Frédéric Chopin, Krzysztof Penderecki och Henryk Górecki.

Vi ska träffa Jekyll & Hydes producent Tytti Siukonen före repetitionen.

Next Steps 2020
Tisdag 15.12 kl. 16.30-

Next Steps 2020: Nationalbalettens ungdomsgrupp presenteras

Klubbens besök börjar med information om Nationalbalettens Ungdomsgrupp. Verksamheten och senaste nytt presenteras av Nationalbalettens stjärndansare Nicholas Ziegler som också är gruppens koordinator. Sedan får vi följa med repetitioner av Ungdomsgruppens produktion Next Steps under ledning av koreografen Emrecan Tanış. Repetitionerna börjar i balettsalen kl. 17.15. Emrecan har vid sidan av sin karriär som dansare redan en längre tid arbetat som koreograf också för utländska dansgrupper.

I Next Steps-aftonen ingår Emrecans nya koreografi samt som andra uruppförande Javier Torres’ nya verk som gjorts för Ungdomsgruppen. I kvällen ingår också nummer ur klassiska baletter. Next Steps-kvällen har flyttat från våren 2020 till våren 2021.

Bravoklubbens intäkter från säsongen 2018–2019 gick till Ungdomsgruppens verksamhet och med hjälp av bidraget kunde gruppen förverkliga en studieresa till Amsterdam.

Förändringar är möjliga; programmet kompletteras i början av höstsäsongen.

Vad stödjer Bravoklubben?

Bravoklubbens avkastning går till att stödja Finlands nationaloperas och -baletts konstnärliga verksamhet – med ett nytt mål varje år.

Under den första säsongen 2017–2018 gick klubbens avkastning till Nationalbalettens Ungdomsgrupp, som tack vare stödet kunde göra en studieresa till Amsterdam. Under säsongen 2018–2019 går avkastningen till Balettläroanstalten.

Under säsongen 2019–2020 går stödet till projektet Opera Beyond. Målet med detta mångåriga, ambitiösa och internationella projekt är att inom immersiv upplevelse och ny teknologi göra Finlands nationalopera och -balett till en internationell föregångare inom sitt eget område fram till år 2022. Ytterligare uppgifter: https://operabeyond.com.

Bravoklubbens 10 förmåner

Minst fyra klubbträffar om året. Vid dessa sammankomster möter medlemmarna konstnärer och får ta del av deras tankar om konsten och kommande produktioner. Här ges även medlemmarna tillfälle att titta in på repetitioner av olika verk.

 • Minst fyra klubbträffar om året. Vid dessa sammankomster möter medlemmarna konstnärer och får ta del av deras tankar om konsten och kommande produktioner.
 • Tillfälle att titta in på repetitioner av olika verk.
 • Presentation av den kommande säsongen före alla andra.
 • Du kan också bjuda en vän på en upplevelse. Varje klubbmedlem har rätt att ha med sig en vän som ännu inte är medlem i klubben.
 • Möjlighet att köpa biljetter (för två) till utmärkta platser ur en kvot för Bravoklubbens medlemmar till premiärer och vissa andra utvalda föreställningar.**
 • Inbjudan (för två) som gäst till en sammankomst i anslutning till premiärerna. Under spelåret 2019–2020 arrangeras dessa under pausen.**
 • Möjlighet att vid eventuellt förhinder överlåta rätten att delta i en klubbsammankomst till en vän (med sällskap).
 • Personlig service på adressen bravo[at]opera.fi.
 • Regelbunden information om klubbens aktuella angelägenheter, förmåner och evenemang per mejl.
 • Du är med om att bygga upp framtiden för konstformer som ligger dig varmt om hjärtat. Klubbverksamhetens avkastning går till att stödja den konstnärliga verksamheten vid Finlands nationalopera och -balett.

**Ytterligare uppgifter om köpmöjligheter senare på denna sajt.

Köpmöjligheter till premiärerna under spelåret 2019–2020

För Bravoklubbens medlemmar har en liten kvot avgiftsbelagda biljetter reserverats till (avec) premiärerna. Biljetterna finns på parketten.

Här nedan finner du uppgifter om köpmöjligheterna ur Bravoklubbens kvot till premiärerna. Kontakt gällande bokning: bravo[at]opera.fi

 • Rhenguldet, premiär 30.8., kan köpas 10.–15.6.
 • Trippel: Infra – The Concert – Serenade, premiär 27.9., kan köpas 19.–23.8.
 • Pippi Långstrump, premiär 29.11., kan köpas 21.–25.10.
 • Ariadne auf Naxos, premiär 24.1., kan köpas 2.–5.12.
 • Carmen, premiär 21.2., kan köpas 13.–17.1.
 • Don Giovanni, premiär 6.3., kan köpas 27.–31.1.
 • Valkyrian, premiär 15.5., kan köpas 6.–10.4.
Samuli Peltonen

Medlemsavgiften är 1 000 euro om året och verksamheten pågår under säsongen från augusti till maj. Klubbverksamhetens inkomster stödjer den konstnärliga verksamheten vid Finlands nationalopera och -balett.

Hur blir jag medlem i Bravoklubben?

Du kan ansluta dig till Bravoklubben genom att sända ett mejl till adressen bravo[at]opera.fi. Du får en bekräftelse på anslutning samt en räkning. Bravoklubben har sommarpaus 21.6–4.8. och vi betjänar igen från och med 5.8. på adressen bravo[at]opera.fi, ifall du vill bli medlem nu under sommaren.

Bravoklubbmedlemmarna får regelbundet information om klubbens aktuella angelägenheter, förmåner och evenemang till den e-postadress som de uppgett. Här kan du se hur Finlands nationalopera och -balett handskas med dina personuppgifter.

Bravo-klubben

”Som medlemmar i Bravoklubben har vi fått följa med opera- och balettrepetitioner på nära håll och se hur verken blir till. Detta har gett nytt djup åt upplevelserna av föreställningarna på Operan.”

– Harri och Sultana Rehnberg, medlemmar i Bravoklubben

Bravoklubbmedlemmarna Harri och Sultana Rehnberg med sin dotter vid klubbens första sammankomst i augusti 2017. Huvudstjärnan i Höstsonaten, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, berättade om hur hon förberedde sig för det kommande uruppförandet.
Fotograf: Heikki Tuuli

Stämningar från klubbträffar

Bravoklubbens sammankomster har besökts av bland andra chefdirektören Gita Kadambi, Operans konstnärliga chef Lilli Paasikivi, Balettens konstnärliga chef Madeleine Onne, dirigenten och tonsättaren Esa-Pekka Salonen, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, sopranen Marjukka Tepponen, tonsättaren Jaakko Kuusisto, solodansaren Rebecca King, dansaren Lucas Jerkander, Balettens konstnärlig planeringschef Sampo Kivelä och produktionschefen Jere Pensikkala.

Därtill har klubbmedlemmarna bekantat sig med scenografiverkstadens verksamhet under ledning av verkstadschefen Tapio Säkkinen och fått tillfälle att besöka förråden i Nurmijärvi med lagermästaren Anders Mattsson. Klubbmedlemmarna har fått följa med balettdansarnas och koreografens arbete i Balettsalen samt opera- och balettrepetitioner på huvudscenen redan i ett tidigt skede. Därtill har medlemmarna fått tillfälle att njuta av Ungdomsgruppens och Balettläroanstaltens uppvisningar.

orkesteri

Bravoklubben bjuder på magiska stunder – avbrott i vardagen och tid ägnad åt en själv.

Fråga mer:

bravo[at]opera.fi

På Bravoklubben betjänas du av Heidi Almi som svarar för Operans kontakt med intressegrupper.