Gå till innehållet
Bravo klubi

Unika upplevelser

Bravoklubben är en gemenskap som är avsedd för passionerade vänner av opera och balett. Vid skräddarsydda sammankomster ger klubben möjlighet att komma närmare konsten och konstnärerna. Dina konstupplevelser blir allt djupare och samtidigt får du även tillfälle att stödja de konstformer som ligger dig varmt om hjärtat.

Medlemskap för säsongen 2019–2020

Erica Back

Kom med i familjen

Medlemskap för säsongen 2019–2020 är nu till salu.

Årsavgiften för medlemmar är 1 000 euro och medlemskapet är i kraft under hela spelåret. Verksamheten pågår från augusti till maj. Om du ansluter dig 1.1.2020 eller därefter, är avgiften för det återstående spelåret 50 %.

Klubbens avkastning går till att stödja Finlands nationaloperas och -baletts konstnärliga verksamhet. Avkastningen för säsongen 2019–2020 går till projektet Opera Beyond. Målet med detta mångåriga, ambitiösa och internationella projekt är att inom immersiv upplevelse och bruk av ny teknologi göra Finlands nationalopera och -balett till en internationell föregångare på sitt område fram till år 2022. Ytterligare uppgifter: https://operabeyond.com.

På fotot: Erica Back, fotograf: Jonas Lundqvist

Klubbträffar våren 2020

Carmen

Carmen i balettsalen fr 31.1 kl. 15.30–17.00

’Carmen som balett är cirkus, tragedi och kostymdrama, elegant koreograferad och med den hjärtskärande berättelsen om Carmen i fokus’. – Aftenposten

Nationalbalettens första premiärverk under vårsäsongen har skapats av den unge Liam Scarlett, som är residenskoreograf för Royal Ballet i London och biträdande koreograf för Queenslands balett i Australien. Han har även gjort koreografier för många andra betydande balettkompanier såsom English National Ballet, San Francisco Ballet och American Ballet Theatre. Carmen fick sin premiär på Norska nationalbaletten 2015 och var Scarletts första helaftonsbalett.

I balettsalen får vi tillfälle att följa med repetitioner av baletten Carmen. I detta skede har Nationalbalettens dansare repeterat det nya verket under en dryg vecka. Mycket har de redan hunnit öva in men ännu mera återstår att finslipa. Här utlovas intressanta stunder i balettsalen.

På plats finns de gästande repetitörerna Birgit Deharde och Christopher Kettner samt våra egna balettmästare Tuuli Tuominen-Sandell, Ingrid Němečková och Anu Sistonen.

Don Giovanni

Don Giovannis scenrepetition to 20.2 kl. 19–22

Klubbmedlemmarna får tillfälle att följa med en scenrepetition av Don Giovanni under ledning av regissören Jussi Nikkilä.

Nikkilä är känd som skådespelare och bl.a. för sina Shakespeareregier. Nu regisserar han en opera för första gången och speciellt fängslande är det därför att vara med bland de första som får se ett hurudant koncept han har kommit till i samarbete med sin arbetsgrupp.

Det är fråga om en pianorepetition, där såväl solisterna som kören och dansarna deltar. Artisterna har inte ännu fått sina kostymer men den imponerande dekor som takis planerat syns redan. Under repetitionen ljussätter arbetsgruppen föreställningen, som således inte ännu fått sin slutliga form. Don Giovanni dirigeras av maestro Patrick Fournillier, den praktfulla kostymeringen har planerats av Erika Turunen, som ljusdesigner gästar Kalle Ropponen och som koreograf Ima Iduozee. Operans titelroll sjungs av Tuomas Pursio.

COW, photo T.M.Rives
Alexander Ekman: COW

21.3 kl. 11.30–13 repetition i balettsalen

Nationalbalettens dansare repeterar i balettsalen Alexander Ekmans dansverk COW som får sin premiär den 3 april.  Enligt preliminära uppgifter kommer också koreografen att vara på plats.

COW är ett bombastiskt dansteaterverk i tolv scener som talar till alla sinnen, inte minst vårt sinne för humor, men det utmanar också vår uppfattning om oss själva och om samhället. Ekman gjorde ursprungligen COW för baletten vid Semper Oper i Dresden.

Ekman har kallats för den nordliga dansvärldens enfant terrible, som bl.a. fyllde Olsooperans scen med vatten i sin uppsättning av Svansjön och Kungliga Operans scen i Stockholm med torrt hö i sin version av en Midsommarnattsdröm.

Vid repetitionen arbetar Nationalbalettens dansare med gästande repetitören Ana Maria Lucaciu och våra egna balettmästare Francis Guardia, Joseph Kerwin och Anu Sistonen.

Ooppera ja Baletti_oopperalaulaja_solisti

Förhandspresentation av den kommande säsongen torsdag 2.4 kl. 17

Vid detta spännande möte får klubben besök av husets konstnärliga ledning: operachefen Lilli Paasikivi, balettchefen Madeleine Onne samt konstnärliga planeringschefen Jaakko Kortekangas.

Bravoklubbens medlemmar blir de första som får höra husets konstnärliga chefer presentera den kommande säsongen. Officiellt offentliggörs säsongen måndag 6.4 och biljetterna släpps 15.4. Vid tillfället deltar också Operans nye konstnärlige planeringschef Jaakko Kortekangas, som tillträdde sin tjänst under hösten, då den långvariga konstnärliga planeringschefen Rilla Kyykkä gick i pension. Hur utföll spelårets första halvlek ur Jaakkos synvinkel och vad allt hör till planeringschefens uppgifter?

Next Steps 2020

Presentation av Nationalbalettens ungdomsgrupp 16.4 kl. 17.00

Vid klubbens sammankomst presenteras först Nationalbalettens ungdomsgrupp, dess verksamhet och nuläge av gruppens koordinator, Nationalbalettens stjärndansare Nicholas Ziegler. Sedan får vi tillfälle att följa med Ungdomsgruppens repetitioner av kvällen Next Steps under ledning av koreografen Emrecan Tanış.

Under Next Steps-kvällen ges en ny koreografi av Emrecan samt ett andra uruppförande som Javier Torres gjort speciellt för Ungdomsgruppen. Under kvällen framförs också scener ur klassiska baletter. Bravoklubbens vinst under säsongen 2018–2019 har gått till Ungdomsgruppens verksamhet och med detta understöd har gruppen kunnat förverkliga en studieresa till Amsterdam.

Ooppera ja Baletti_tekniikka_takit

Repetitioner av Valkyrian och presentation av inspicientens arbete
Klubbevenemang on 29.4 från kl. 17.30

Vid vårens sista klubbmöte bekantar vi oss först med inspicientens arbete.

Antti Pesonen är en av Operans och Balettens fem inspicienter. Hans karriär började redan i operahuset vid Bulevarden. Fast anställd vid Operan & Baletten blev han då det nya operahuset blev färdigt. Han har också under flera somrar arbetat vid Nyslotts operafestival. Inspicienten sitter i ett utrymme som liknar cockpiten i ett flygplan, en liten mörk hytt på ca 1 kvadratmeter med knappar, styranordningar, mikrofoner och monitorer. Vad allt hör till denna för publiken osynliga funktion som kräver absolut kolugn i hektiska situationer? Under Anttis ledning får klubbmedlemmarna bekanta sig med inspicientens trånga arbetsplats.

Därefter får klubbmedlemmarna följa med en scenrepetition av Valkyrian från kl. 19.00.

*Förändringar i programmet är möjliga.

Vad stödjer Bravoklubben?

Bravoklubbens avkastning går till att stödja Finlands nationaloperas och -baletts konstnärliga verksamhet – med ett nytt mål varje år.

Under den första säsongen 2017–2018 gick klubbens avkastning till Nationalbalettens Ungdomsgrupp, som tack vare stödet kunde göra en studieresa till Amsterdam. Under säsongen 2018–2019 går avkastningen till Balettläroanstalten.

Under säsongen 2019–2020 går stödet till projektet Opera Beyond. Målet med detta mångåriga, ambitiösa och internationella projekt är att inom immersiv upplevelse och ny teknologi göra Finlands nationalopera och -balett till en internationell föregångare inom sitt eget område fram till år 2022. Ytterligare uppgifter: https://operabeyond.com.

Bravoklubbens 10 förmåner

Minst fyra klubbträffar om året. Vid dessa sammankomster möter medlemmarna konstnärer och får ta del av deras tankar om konsten och kommande produktioner. Här ges även medlemmarna tillfälle att titta in på repetitioner av olika verk.

 • Minst fyra klubbträffar om året. Vid dessa sammankomster möter medlemmarna konstnärer och får ta del av deras tankar om konsten och kommande produktioner.
 • Tillfälle att titta in på repetitioner av olika verk.
 • Presentation av den kommande säsongen före alla andra.
 • Du kan också bjuda en vän på en upplevelse. Varje klubbmedlem har rätt att ha med sig en vän som ännu inte är medlem i klubben.
 • Möjlighet att köpa biljetter (för två) till utmärkta platser ur en kvot för Bravoklubbens medlemmar till premiärer och vissa andra utvalda föreställningar.**
 • Inbjudan (för två) som gäst till en sammankomst i anslutning till premiärerna. Under spelåret 2019–2020 arrangeras dessa under pausen.**
 • Möjlighet att vid eventuellt förhinder överlåta rätten att delta i en klubbsammankomst till en vän (med sällskap).
 • Personlig service på adressen bravo[at]opera.fi.
 • Regelbunden information om klubbens aktuella angelägenheter, förmåner och evenemang per mejl.
 • Du är med om att bygga upp framtiden för konstformer som ligger dig varmt om hjärtat. Klubbverksamhetens avkastning går till att stödja den konstnärliga verksamheten vid Finlands nationalopera och -balett.

**Ytterligare uppgifter om köpmöjligheter senare på denna sajt.

Köpmöjligheter till premiärerna under spelåret 2019–2020

För Bravoklubbens medlemmar har en liten kvot avgiftsbelagda biljetter reserverats till (avec) premiärerna. Biljetterna finns på parketten.

Här nedan finner du uppgifter om köpmöjligheterna ur Bravoklubbens kvot till premiärerna. Kontakt gällande bokning: bravo[at]opera.fi

 • Rhenguldet, premiär 30.8., kan köpas 10.–15.6.
 • Trippel: Infra – The Concert – Serenade, premiär 27.9., kan köpas 19.–23.8.
 • Pippi Långstrump, premiär 29.11., kan köpas 21.–25.10.
 • Ariadne auf Naxos, premiär 24.1., kan köpas 2.–5.12.
 • Carmen, premiär 21.2., kan köpas 13.–17.1.
 • Don Giovanni, premiär 6.3., kan köpas 27.–31.1.
 • Valkyrian, premiär 15.5., kan köpas 6.–10.4.
Bravo klubi

Medlemsavgiften är 1 000 euro om året och verksamheten pågår under säsongen från augusti till maj. Klubbverksamhetens inkomster stödjer den konstnärliga verksamheten vid Finlands nationalopera och -balett.

Hur blir jag medlem i Bravoklubben?

Du kan ansluta dig till Bravoklubben genom att sända ett mejl till adressen bravo[at]opera.fi. Du får en bekräftelse på anslutning samt en räkning. Bravoklubben har sommarpaus 21.6–4.8. och vi betjänar igen från och med 5.8. på adressen bravo[at]opera.fi, ifall du vill bli medlem nu under sommaren.

Bravoklubbmedlemmarna får regelbundet information om klubbens aktuella angelägenheter, förmåner och evenemang till den e-postadress som de uppgett. Här kan du se hur Finlands nationalopera och -balett handskas med dina personuppgifter.

Bravo-klubben

”Som medlemmar i Bravoklubben har vi fått följa med opera- och balettrepetitioner på nära håll och se hur verken blir till. Detta har gett nytt djup åt upplevelserna av föreställningarna på Operan.”

– Harri och Sultana Rehnberg, medlemmar i Bravoklubben

Bravoklubbmedlemmarna Harri och Sultana Rehnberg med sin dotter vid klubbens första sammankomst i augusti 2017. Huvudstjärnan i Höstsonaten, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, berättade om hur hon förberedde sig för det kommande uruppförandet.
Fotograf: Heikki Tuuli

Stämningar från klubbträffar

Bravoklubbens sammankomster har besökts av bland andra chefdirektören Gita Kadambi, Operans konstnärliga chef Lilli Paasikivi, Balettens konstnärliga chef Madeleine Onne, dirigenten och tonsättaren Esa-Pekka Salonen, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, sopranen Marjukka Tepponen, tonsättaren Jaakko Kuusisto, solodansaren Rebecca King, dansaren Lucas Jerkander, Balettens konstnärlig planeringschef Sampo Kivelä och produktionschefen Jere Pensikkala.

Därtill har klubbmedlemmarna bekantat sig med scenografiverkstadens verksamhet under ledning av verkstadschefen Tapio Säkkinen och fått tillfälle att besöka förråden i Nurmijärvi med lagermästaren Anders Mattsson. Klubbmedlemmarna har fått följa med balettdansarnas och koreografens arbete i Balettsalen samt opera- och balettrepetitioner på huvudscenen redan i ett tidigt skede. Därtill har medlemmarna fått tillfälle att njuta av Ungdomsgruppens och Balettläroanstaltens uppvisningar.

orkesteri

Bravoklubben bjuder på magiska stunder – avbrott i vardagen och tid ägnad åt en själv.

Fråga mer:

bravo[at]opera.fi

På Bravoklubben betjänas du av Heidi Almi som svarar för Operans kontakt med intressegrupper.