Gå till innehållet
vårsäsong

Våren är en tid för fest!

Nationalbalettens hundraårsjubileum börjar firas genast i januari med premiär för Svansjön som strålar av nordiskt ljus. Premiär genomförs som direktstreaming.  Jubileumsårets repertoar innehåller också andra läckerbitar värda att uppleva.

Operafansen för sin del får njuta av tre premiärer. Operavåren kulminerar i sopranen Karita Mattilas bländande föreställning Hela Karita.

Läs mer om vårens repertoar!

Läs mer om vårens verk

Jorma Elo – Jean Sibelius

Sibelius

11.3.2022 – 14.5.2022

Nationalkompositörens liv i dansform

Den nya baletten handlar om Jean Sibelius – hans kreativitet och dess framåtdrivande kraft. Fastän verkets jag är Jean Sibelius, återges berättelsen genom två jag, Aino och Jean. Deras kärlekshistoria utgör verkets hjärta, och kärleken ses genom såväl Ainos som Jeans ögon.

Richard Strauss

Salome

18.3.2022 – 23.4.2022

Maktens gudomliga kraft

Operan var en sensation på sin tid – den tjusade och chockerade med sitt tema som utstrålade religiositet och erotik och därtill med ett tonspråk av ett helt nytt slag. Verket i en akt hör till de starkaste och intensivaste operorna genom tiderna.

Benjamin Britten

Billy Budd

29.3.2022 – 30.4.2022

Opera i mänsklighetens kärna

Benjamin Brittens maritima mästerverk ses första gången på Nationaloperan på våren 2022. Iscensättningen är gripande och genomsyras av den klaustrofobiska stämningen på en u-båt under andra världskriget.

David McAllister – Pjotr Tjajkosvkij

Svansjön

4.4.2022 – 25.5.2022

Dansens stora mästerverk

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Verket har en lång historia även på Finlands nationalbalett, som inledde sin verksamhet med Svansjön för hundra år sedan.

Nuutinen – Kvarnström – Saarinen

Trippel: Made in Finland

6.5.2022 – 20.5.2022

En kväll, tre dansverk

Under Nationalbalettens jubileumsår presenterar Trippel nya verk av tre internationellt framgångsrika finländska koreografer; Kenneth Kvarnström, Johanna Nuutinen och Tero Saarinen. Denna kväll är Made in Finland!

Hela Karita

18.5.2022 – 2.6.2022

En föreställning full av drama och glamour

Upplev hela den breda tolkningsskalan hos Finlands mest berömda operadiva i en föreställning! Det utlovas såväl gripande drama som sprudlande glans från den stora världen. Kvällen består av två delar som bjuder på känslor av två ytterligheter.