Gå till innehållet
höst säsong

Upplev människosinnets två sidor

Svindlande skönhet och bubblande underhållning – samt starkt drama och mäktiga skildringar. Djupdykningar i mänsklighetens konflikter, i ljus och skugga, själens djupa strömmar – en utforskning av människosinnet. Operans och Balettens säsong 2020–2021 är här.

Bekanta dig med repertoaren och välja din favoriter.

Operans och Balettens program, hösten 2020

Alexander Ekman – Mikael Karlsson

COW

22.8.2020 – 9.9.2020

Absurd humor och energisk dans

COW är ett verk med snärtigt tempo, massor av överraskningar och fullt av absurd humor. Samtidigt utmanar COW tittarens självuppfattning och hela samhället. Det är ett gripande verk som engagerar publiken i en galen och fartfylld satir utan onödiga longörer. I centrum av allt befinner sig en ko, COW.

 

W. A. Mozart - Minna Lindgren

Covid fan tutte

28.8.2020 – 23.10.2020

Covid fan tutte med Karita Mattila inleder Nationaloperans höst

Covid fan tutte dirigerad av Esa-Pekka Salonen har premiär i slutet av augusti. Jussi Nikkilä regisserar produktionen med de inhemska toppsolisterna. Det nya librettot till musiken i Mozarts Così fan tutte skrivs av Minna Lindgren.

Kansallisoopperan Covid fan tutte avaa oopperasyksyn 2020
Giuseppe Verdi

Trubaduren

11.9.2020 – 1.10.2020

En vackert klingande skräckhistoria

Giuseppe Verdis opera handlar om två bröder som under pågående inbördeskrig glidit ifrån varandra och blivit fiender. Den tragiska historiens intrig och personer gestaltas i musiken, där passionerade melodier avlöser varandra. Starkt drama, skräck och vacker musik – Trubaduren är en mäktig upplevelse.

 

Trubaduuri
Anna-Marie Holmes

Piraten – Le Corsaire

25.9.2020 – 16.10.2020

Kasta loss och kom på balett

Piraten – Le Corsaire tar publiken till fjärran länder, till det forna Söderhavet och till österländska palats. Mästerliga dansnummer hänför såväl balettkännare som förstagångspublik.

 

Merirosvo - Le Corsaire
Jaakko Kuusisto

Is

22.10.2020 – 19.11.2020

En opera som klingar av naturens kraft

Nationaloperan fick som första teater tillstånd att sätta upp en scenversion av Ulla-Lena Lundbergs älskade roman. Den omfattande romanens viktigaste händelser och de oförglömliga personerna finns med i librettot. Den oerhört populära operan återvänder till repertoaren hösten 2020.

 

Is
Val Caniparoli

Jekyll & Hyde

6.11.2020 – 28.11.2020

Premiär på Nationalbaletten hösten 2020

Dr Jekyll & Mr Hyde är den vidunderliga berättelsen om djupa konflikter i människans innersta, hennes dragning till gott och till ont. Den klassiska berättelsens huvudpersoner ses nu i en helaftonsbalett. Berättelsen utspelar sig under den viktorianska epoken i London på mörka gator, i en vansinnigt hotfull stämning och i överklassens eleganta miljöer.

 

Franz Lehár

Glada änkan

20.11.2020 – 31.12.2020

Operett om giftasgriller

Operetten om den välbärgade änkans giftermålsbekymmer är inte utan orsak världens populäraste. Franz Lehárs bubblande verk bjuder på äkta gammaldags glamour, adelns förlustelser, smittande melodier och cancan. Vad mer kan man önska sig av ett perfekt festpaket i jultider?

 

Iloinen Leski
Wayne Eagling, Toer van Schayk – Pjotr Tjajkovskij

Nötknäpparen och Råttkungen

4.12.2020 – 22.12.2020

Vad vore julen utan det här älskade balettäventyret?

Hela familjens förtjusande favorit återvänder till repertoaren! Nötknäpparen och Råttkungen, den älskade balettklassikern, är en jultradition som familj och vänner ser fram emot. Tjajkovskijs bekanta musik, en sagolik scenografi och fantastiska dräkter leder långt bort från julstöket.

 

nötknäpparen och råttkungen
W. A. Mozart

Figaros bröllop

15.12.2020 – 9.1.2021

Full fräs och farliga relationer

Mozarts sprudlande musik förvandlar en trasslig relationshärva till en tidlös komedi om mänskliga känslor och lustar. Tack vare musikens och textens totala samklang är Figaros bröllop ett fulländat mästerverk i sin genre. Den lysande operan fängslar även förstagångsåskådare.

figaros bröllop

Ge en upplevelse i present

Balettitanssija päälämpiössä

Ett presentkort till Operan och Baletten