Siirry sisältöön

Oopperan ja Baletin hallinto

Kansallisoopperan ja -baletin toimintaa ohjaa Suomen kansallisooppera ja -baletti sr. Sääntöjen mukaan säätiön toimielimet ovat hallitus ja hallintoneuvosto sekä toimitusjohtaja, jota nimitetään pääjohtajaksi.

Kolmivuotisella toimikaudellaan hallitus vastaa säätiölain mukaisesti varojen käytöstä, johtajien nimityksistä, strategiasta ja ohjelmistopolitiikasta. Hallintoneuvoston tehtävänä on säätiön hallinnon valvominen, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistaminen sekä yhteiskuntasuhteiden ylläpitäminen.

Hallituksen kokoonpano
Hallintoneuvoston kokoonpano

Säätiön säännöt (pdf)
Johtosääntö (pdf)

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2021

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n  hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2021 ovat luettavissa alla olevasta linkistä. Vuosikertomus ilmestyy painettuna huhtikuun alkupuolella hallintoneuvoston kokouksen jälkeen.

Toimintakertomus ja tilinpäätös (pdf)

Johtajat 2019

Oopperan ja Baletin johto

Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana toimii Gita Kadambi. Hänen tehtävinään ovat toiminnan ja hallinnon johtaminen, budjetin seuranta, hallitusyhteistyö sekä työntekijöiden rekrytointi ja palvelussuhdeasiat.

Oopperan taiteellinen johtaja on Lilli Paasikivi ja baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne.

Yhteiskunta tukee oopperaa ja balettia

Yhteiskunta tukee ooppera- ja balettitaidetta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus nauttia esityksistä. Koronapandemian vuoksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin esitystoiminta, ilmaistapahtumat sekä lapsille suunnattu toiminta olivat keskeytyksissä viranomaispäätösten perusteella 12.3.-3.6. ja 23.11.-31.12.2020. Esitystaukojen aikana panostettiin erityisesti ooppera- ja balettiesitysten suoratoistojen ja tallenteiden tarjoamiseen yleisölle Stage24-palvelussa, josta muodostui kolmas, digitaalinen näyttämö.

Kansallisoopperan ja -baletin varsinaisen toiminnan kokonaiskulut vuonna 2020 olivat 63,8 milj. euroa ja nettokulut valtiolta saatu vuokra-avustus huomioiden 52,1 milj. euroa. Rahoituksesta 61,7 prosenttia katettiin valtion toiminta-avustuksella.

Omarahoituksen osuus vuonna 2020 oli 10,3 %. Se laski toiminnan keskeytysten ja katsomokapasiteetin käyttörajoitusten takia merkittävästi (21,3 % vuonna 2019). Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen tukivat toimintaa yhteensä 8,4 %:lla kokonaisbudjetista, kävijämäärien mukaisessa suhteessa. Valtion avustus Senaatti-kiinteistöjen omistaman oopperatalon vuokraa varten kattoi rahoituksesta 18,3 % ja valtionosuus Balettioppilaitoksen toiminnasta 1,3%.

Esitysten toteuttaminen vaatii paljon käsityötä – toimintakuluista 80 % on henkilöstömenoja.
Kävijöitä Oopperassa on vuosittain vajaat 300 000.

Tue ooppera- ja balettitaidetta

Oopperan ja Baletin Tukisäätiö

Oopperan ja baletin tukisäätiö sr. edistää suomalaista ooppera- ja balettitaidetta tukemalla valtakunnallista ooppera- ja balettitoimintaa. Säätiö muun muassa jakaa rahastoistaan oopperan ja baletin luoville ja esittäville taiteilijoille apurahoja kannustukseksi sekä stipendejä tunnustukseksi.