Siirry sisältöön

Kansallisbaletin tähtihetkiä Tampereella

Kevätkausi 2018. On aika herätä hyvään.

Nauti aimo annos klassisen baletin ja nykytanssin parhaita paloja sekä iki-ihana koko perheen tanssiteos Muumipeikko ja taikurin hattu yhdellä kertaa. Kansallisbaletti tuo Tampere-taloon ainutkertaisen gaalaesityksen, jossa ikimuistoisia numeroita tulkitsevat huipputanssijat. Gaalaillassa nähdään myös kokonaisuudessaan suuren suosion saavuttanut Kenneth Greven Muumi-baletti. Tampere-talon esitykset päättävät juhlavasti Kansallisbaletin kevätkauden.

Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

Ilouutisia oululaisille ja Oulun lähiseudulla asuville: Ooppera ja Baletti vierailee Oulun teatterissa 24.–27.10.2018. Vierailulla nähdään koko perheelle sopiva muumibaletti, Iiro Rantalan säveltämä uusi Pikaparantola-ooppera, ainutkertainen balettigaala sekä pikkuväen makuun sovitettu Miniooppera: Tuhkimo. Minioopperan kaikki esitykset toteutetaan yhteistyössä Ideapark Oulun ja Osuuskauppa Arinan kanssa, ja ne ovat yleisölle maksuttomia. Muihin vierailun esityksiin (Pikaparantola, balettigaala ja muumibaletti) liput myy Oulun teatteri.

Oheisohjelmaa Kauppakeskus Valkeassa ja Ideaparkissa

Esitysten lisäksi luvassa on myös oheisohjelmaa yhteistyössä Osuuskauppa Arinan ja Ideapark Oulun kanssa. Yleisötilaisuuksiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Pikaparantolan libretisti Minna Lindgren valokeilassa

Torstai 25.10. klo 11.30-12.00, Kauppakeskus Valkean lava
Kauppakeskus Valkean lavalla esittäytyy monipuolinen kirjailija ja toimittaja Minna Lindgren. Lindgrenin viimeisimpiä töitä on libretto Kansallisoopperan Pikaparantola-teokseen. Hän on työskennellyt pitkään muun muassa Yleisradiossa. Lindgrenin vuonna 2013–2015 ilmestynyt Ehtoolehto-trilogia on niittänyt mainetta niin Suomessa kuin maailmalla. Tule kuulemaan Minnan ajatuksia oopperateoksen luomisesta.

Tapaa ballerina -tilaisuus

Perjantai 26.10. klo 12.30-14.00, Ideapark Oulu, B-aula
Tervetuloa tapaamaan Kansallisbaletin ballerinaa Ideapark Ouluun. Järjestämme meet&greet-tapahtuman B-aulassa perjantaina 26.10. klo 12.30-14. Luvassa esiintymisasujen sovitusta, yhteiskuvia ja nimikirjoituksia. Ballerinan haastattelut klo 13.00 ja 13.30.

Oulun vierailua tukemassa:

Arina_Osuuskauppani_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

Oulun kaupunki_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

Kaleva_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

BusinessOulu_logo

Ohjelmistossa Oulun vierailulla

Pikaparantola
UUSI KOTIMAINEN OOPPERA

Pikaparantola

Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin kantaesitys tarttuu ronskisti nykyihmistä piinaaviin kysymyksiin: miten laihtua? Miten saan mielenrauhan? Miten jaksan somettaa? Voihan avioerosta toipua viikonlopussa? Miten tästä häpeästä selviää? Itsepetoksen, huijaritohtorien ja addiktioiden kerrostama Pikaparantola tarjoaa vastauksia ja hoitoa omintakeisella otteella.

Esitykset Oulun teatterilla ke 24.10. klo 19 ja to 25.10. klo 13.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi
KOKO PERHEEN BALETTI

Muumipeikko ja taikurin hattu

Hittibaleteistaan tunnettujen Kenneth Greven ja Tuomas Kantelisen Muumipeikko ja taikurin hattu seuraa tuttua tarinaa Muumilaaksoon ilmaantuvasta salaperäisestä taikurin hatusta. Japanissa asti ihastuttaneessa baletissa nähdään kaikki tutut muumihahmot Mörköä myöden.

Esitykset Oulun teatterin päänäyttämöllä la 27.10. klo 14.00 ja klo 16.00.

Kansallisbaletti kylässä
Ainutkertainen gaalaesitys

Kansallisbaletin tähtihetkiä

Nauti yhdessä illassa aimo annos klassisen baletin ja nykytanssin parhaita paloja! Oulun teatterilla nähdään myös ainutkertainen gaalaesitys, jossa Kansallisbaletin ikimuistoisia numeroita tulkitsevat huipputanssijat.

Pe 26.10. klo 19.00, Oulun teatterin päänäyttämö 

Lasten makuun sovitettu miniooppera

Miniooppera: Tuhkimo; Saara Kiiveri, Sampo Haapaniemi

Miniooppera: Tuhkimo

Tuttu tarina alistetun Tuhkimon ja ilkeiden sisarten suhteesta nähdään nyt Rossinin hersyvien sävelten tahdittamana hilpeän ajankohtaisena puolen tunnin oopperana. Tämä hyväntuulinen lyhytooppera sopii kaikille!

Esitykset Oulun teatterin Pienellä näyttämöllä:
To 25.10.  klo 10.00, 11.00 ja 13.00, sekä klo 14.00 (kutsuvierastilaisuus)
Pe 26.10. klo 10.00, 11.00 ja 13.00, sekä klo 14.00 (kutsuvierastilaisuus)

Minioopperan esityksiä Oulussa tukevat Osuuskauppa Arina ja Ideapark Oulu.

Koululaisoopperaa koko Suomelle

Ihmepoika A

Uusi koululaisooppera Ihmepoika A kiertää kouluissa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan on kirjoittanut rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, säveltänyt Timo Hietala, ohjannut Riikka Oksanen ja visualisoinut Anna Kontek. Esitys sai ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, jonka jälkeen teos kiertää syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen.

Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Syyssonaatti vierailee Baltic Sea -festivaalilla

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Ylistetyn oopperan konserttiversio nähdään Ruotsissa elokuussa 2018

Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Kaudella 2017–2018 Kansallisoopperalla täysille saleille esitetty ooppera nähdään nyt konserttiversiona elokuun 2018 Baltic Sea -festivaalilla Ruotsissa.

Kansallisbaletti ensi kertaa Japanissa

Kansallisbaletti vieraili Japanissa huhtikuussa 2017 ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Tokion Bunkamura Orchard Hallissa nähtiin kuusi esitystä 22.–25. huhtikuuta ja Osakassa kaksi esitystä 29.–30. huhtikuuta. Vierailulla oli mukana lähes puolet Kansallisbaletin tanssijoista. Ohjelmassa oli gaalailta, joka koostui katkelmista Kansallisbaletin parhaista teoksista. Mukana oli mm. Imre Eckin Tuonelan joutsen Sibeliuksen musiikkiin sekä katkelmat Joutsenlammesta, Don Quijotesta ja Jorma Uotisen Ballet Pathétiquesta. Gaalan päätti vajaan tunnin pituinen, varta vasten Japanin-vierailulle suunniteltu Tove Janssonin Taikurin hattu -kirjaan pohjautuva muumibaletti. Uuden teoksen koreografia on Kenneth Greven käsialaa ja musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Kansallisbaletin Japanin-kiertueen yhteistyökumppanina oli Finnair. Vierailu oli osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi

“Olemme ylpeitä saatuamme kutsun vierailulle, sillä tämä on Suomen kansallisoopperan ja -baletin kaikkien aikojen ensimmäinen vierailu Japaniin. Japaniin kutsutaan vain maailman parhaita ryhmiä, ja yleisön balettitietämys on korkea, joten kutsu on suuri kunnia meille.”

– Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve

Kuvan muumihahmo: © Moomin Characters™

Kuvia Japanin kiertueen gaalaesityksestä

Vierailutunnelmat somessa #FNBtour

Ooppera ja Baletti kiertueella

Kansallisbaletin vierailuja on seurattu tiiviisti Oopperan ja Baletin sosiaalisessa mediassa. Näe videopätkiä kulissien takaa ja palaa Japanin-kiertueen tunnelmiin seuraamalla tunnistetta #FNBtour.

Kansallisbaletti Kööpenhaminassa

Lumikuningatar 2016

Suomi mainittu!

Kansallisbaletti sai kunnian olla mukana avaamassa Suomi 100-juhlavuotta Kööpenhaminassa tammikuussa 2017. Vierailu oli osa Suomen juhlavuoden kansainvälisiä huippuhetkiä.

Kansallisbaletin tanssijat esittivät Kenneth Greven hittibaletin Lumikuningattaren Tanskan kuninkaallisessa baletissa yhteensä neljä kertaa 27.–29.1.2017. Kertun roolissa tanssivat Salla Eerola ja Tiina Myllymäki sekä Kain roolissa Michal Krčmář ja Sergei Popov. Teoksen nimiroolissa vierailulla nähtiin Yimeng Sun ja Hanako Matsune.

Kööpenhaminan esityksissä baletin isoäiti-kertojaa esitti tanskalainen näyttelijä Vibeke Hastrup, joka on 30 vuotta jatkuneen uransa aikana näytellyt mm. elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa. Viime vuosina Hastrup on vieraillut mm. tv-sarjoissa Vallan linnake ja Petos.

Kansallisbaletin Kööpenhaminan vierailua tukivat Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Suomi 100 -ohjelma ja Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti.

Juha Sipilä ja kuningatar Margareeta mukana Kööpenhaminan vierailulla

Pääministeri Sipilä ja kuningatar Margareeta osallistuivat Kööpenhaminan ensi-iltaan

100-vuotiasta Suomea juhlittiin Tanskan kuninkaallisessa teatterissa arvovaltaisessa seurassa. Mukana olivat Tanskan kuningatar Margareeta ja Suomen pääministeri Juha Sipilä. Lumikuningatar-baletin ensi-illassa Kööpenhaminassa mukana oli myös useita ministereitä, diplomaatteja, tanskalaisia arvovieraita ja Suomen ystäviä.

Mikä kunnia!

Lumikuningatar hurmasi tanskalaiset

Tanskalaisyleisö otti suomalaisten rakastaman baletin vastaan erittäin lämpimästi.

Lumikuningatar

”Tämä on Suomen kansallisbaletin ensimmäinen vierailunäytäntö Kööpenhaminassa, ja toivottavasti ei viimeinen.”

– CPH Culture

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

”Näyttävä kylmän Pohjolan vierailunäytäntö, jonka mieluusti näkisimme uudelleen.”

Arvioita ja muita kirjoituksia Kööpenhaminan vierailusta:

Naiselo45+ -blogi: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset

Berlingske: Snedronningen på segway

Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.

Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år

XQ28.dk: Magisk eventyrballet

Teater1: Snedronningen

Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun

Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale

So You Think You Can Muuv? -työpajat kiertävät Suomea

So You Think You Can Muuv 2015

Kaikki liike on tanssia, kaikilla on lupa liikkua

Vauhdikkaat työpajat innostavat 5.-9.-luokkalaisia tanssimaan ja luomaan omia koreografioita ammattitanssijoiden kanssa. Ammattitanssijat näyttävät esimerkillään kuinka hauskaa ja helppoa liikkuminen voi olla. Korkealaatuiset tanssiesitykset ja kannustava ote nuorten omaan liikkumiseen ovat työpajan lähtökohdat.

Työpajoja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja vaihtelevasti muilla paikkakunnilla.