Siirry sisältöön

Javier Torres López ehdolla Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

Kansallisoopperan ja -baletin hallitus päätti ehdokasvalinnasta tänään

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n hallitus valitsi kokouksessaan tänään keskiviikkona 6.10. ehdokkaaksi baletin taiteelliseksi johtajaksi Javier Torresin. Ehdokasvalinta tehtiin pääjohtaja Gita Kadambin esityksestä, jota hallituksen asettama nimitys- ja palkitsemisvaliokunta oli yksimielisesti kannattanut. Hallitus päättää taiteellisen johtajan nimittämisestä henkilöstöryhmiä kuultuaan torstaina 21.10.2021.

Baletin taiteellisen johtajan haku oli julkinen, ja siinä käytettiin myös rekrytointiasiantuntijaa sekä suorahakua. Lisäksi mukana oli kansainvälinen asiantuntijaraati. Hallitus teki ehdokasvalintansa hakijoiden ansioiden, haastattelujen, ennakkotehtävien ja soveltuvuusarviointien perusteella.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja toimii pääjohtajan alaisuudessa ja vastaa Kansallisbaletin ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta sekä johtaa ja kehittää sen toimintaa. Hakuprosessissa taiteelliselle johtajalle asetettiin keskeisinä vaatimuksina baletin ja nykytanssin tuntemus, taiteellinen ja strateginen näkemys, kyky operatiivisen toiminnan johtamiseen sekä ulkopuolisten verkostojen hallinta.

Prosessissa oli mukana 45 henkilöä. Hakijoita oli 15 eri maasta.

Ehdokasvalinnan perustelut:

Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus koreografina ja opettajana lukuisissa nimekkäissä balettiryhmissä ja oppilaitoksissa. Pitkän uran aikana hänelle on rakentunut merkittävä kansainvälinen ja kotimainen verkosto. Torres on myös kysytty luennoitsija.

Javier Torresilla on taiteellisen näkemyksen lisäksi kyky johtaa, delegoida sekä toimia pitkäjänteisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Hänellä on erinomaiset yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ja hänen johtamisotteensa on osallistava. Nämä osaamisalueet ovat vahvistuneet omien tuotantojen ja koreografioiden yhteydessä. Torres on työskennellyt Kansallisbaletin tanssijana 1991–2008 ja tuntee siksi organisaation ja sen toimintatavat hyvin. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Torresin koreografia, yleisön rakastama Prinsessa Ruusunen.

Torres on Suomen ja Meksikon kansalainen. Hän puhuu suomen lisäksi espanjaa, englantia ja ranskaa.

Jos Javier Torres nimitetään, sopimus on määräaikainen 31.7.2026 asti (neljä vuotta) ja sisältää kolmen vuoden lisäoption. Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Madeleine Onnen kausi päättyy 31.7.2022.

Javier Torres, pääjohtaja Gita Kadambi tai hallituksen jäsenet eivät anna lausuntoja julkisuuteen ennen 21.10.2021 pidettävää hallituksen kokousta.