Skip to content

Eläinten vallankumous

Ryhmä eläimiä aloittaa maatilalla vallankumouksen ja syrjäyttää tyrannimaisen maanviljelijän. Ajan myötä eläinten yhteiskunta muuttuu samanlaiseksi kuin ihmisten, ja alkuperäiset ihanteet tasa-arvosta unohtuvat.

George Orwellin kuuluisaan novelliin perustuva ooppera sai ensiesityksessä Amsterdamissa keväällä 2023 ja nousi saman tien yleisön ja kriitikoiden suosikiksi. Alexander Raskatovin väkevä musiikki avaa portin ihmisluonnon pimeyteen.

Édith Piaf – La vie en rose

Édith Piafin (1915–1963) ainutlaatuinen elämä jätti jälkeensä musiikillisen perinnön, jota rakastetaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Uutuusbaletti on kuin kaleidoskooppinen muotokuva Édith Piafin elämästä. Teos pohjautuu tositapahtumiin, mutta sukeltaa myös sisälle päähenkilön tunteisiin.

T(r)anssi

T(r)anssi tuo näyttämölle kolme tämän päivän uraauurtavaa nykybaletti- ja nykytanssikoreografia: William Forsythen, Sharon Eyalin sekä kaksikon Paul Lightfoot ja Sol León. Kolmen teoksen ilta pitää katsojan otteessaan liikkeen, tunteiden ja henkisen energian kautta.

Don Carlos

Poliittista juonittelua, raastava kolmiodraama ja loisteliasta musiikkia. Don Carlos -oopperassa Elisabeth on avioitunut Espanjan kuninkaan Filipin kanssa, mutta hänen sydämensä kuuluu kuninkaan pojalle Don Carlosille. Valtiollinen koneisto on kuitenkin vahvempi kuin yksilöiden suuret tunteet.

Rakkaus ja politiikka ovat sytykkeitä Verdin vaikuttaville melodioille. Kun toivottoman rakkauden rinnalla käsitellään vapauden aatetta, tuloksena on yksi Verdin monitasoisimmista oopperoista. Vaikuttava uusi toteutus saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa keväällä 2025.

Ratsumies

Mitä tapahtuu rakkaudelle sorron varjossa? Kansallisoopperassa ensi kertaa esitettävä Aulis Sallisen Ratsumies vie kokijansa aikamatkalle dystooppiseen tulevaisuuteen. Kun Jussi Nikkilän ohjaus saa solisteikseen maamme huippulaulajat, tuloksena on vaikuttava toteutus yhdestä suomalaisen oopperan merkkitapauksista.

Pohjalaisia

Leevi Madetojan Pohjalaisia ei ole suotta kutsuttu Suomen kansallisoopperaksi. Se on tarina periksiantamattomuudesta, ihmisoikeuksista ja vapaudesta. Teoksen satavuotinen taival muistuttaa, että tarinat, jotka koskettavat ihmisen sielua, eivät tunne aikarajoja.

Nyt Pohjalaisia saa uuden tulkinnan kotimaisten huipputekijöiden käsissä. Paavo Westerbergin ensimmäinen oopperaohjaus etenee kohtauksesta toiseen elokuvamaisen tehoavasti. Puvustuksessa huokuvat lännenelokuvat Coenin veljesten tyyliin.

Saiturin joulu

Sydäntä lämmittävä baletti Saiturin joulu palaa Kansallisbalettiin. Charles Dickensin joulutarina hyvyydestä ja oikeudenmukaisuudesta on valloittanut teatterilavoja jo yli 180 vuoden ajan. Varmista paikkasi katsommossa tänä jouluna.

Kesäyön unelma

Kesäyön unelmassa kaikki on mahdollista – ja lumoavaa. William Shakespearen taianomaisia rakkauskiemuroita pulppuavassa romanttisessa komediassa seikkailevat niin keijut kuin ihmisetkin ja rakkaudenkohteet vaihtuvat moneen kertaan. Näytelmäklassikon säkenöivän balettiversion on luonut koreografi Jorma Elo.

Prinsessa Ruusunen

Prinsessa Ruusunen on yksi maailman kuuluisimmista baleteista, josta nauttivat kaikenikäiset katsojat. Tuttu tarina lumotusta prinsessa Aurorasta, haltijattarista sekä seikkailevasta prinssistä on parhaimmillaan tanssittuna.

Iloinen leski

Kun esirippu nousee, tuntuu kuin astuisi suuriin, loisteliaisiin juhliin. Franz Lehárin kupliva operetti Iloinen leski tarjoaa ehtaa vanhan ajan glamouria, aateliston ilottelua, tarttuvia melodioita ja can-cania. Keväällä 2025 operettisuosikki esitetään suomeksi.