Siirry sisältöön

Tärkeää tietoa vierailijallemme

Olet lämpimästi tervetullut työskentelemään Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa! On hienoa saada sinut vieraaksi mielenkiintoiseen ja monikulttuuriseen taloomme. Tälle sivulle on koottu tärkeää tietoa SKOB:n toiminnasta ja käytännöistä.

Huomaathan, että alla olevan yleisen osion lisäksi löydät osastokohtaista lisätietoa kohdasta “Oopperan vierailijalle” / “Baletin vierailijalle”.

Saapuminen

Oopperatalo ulkoa

Näin löydät perille

Helsinki-Vantaan lentoasemalta pääsee Helsingin keskustaan ja oopperatalolle kätevästi joko bussilla, junalla tai taksilla.

Erityisen kätevä vaihtoehto lentokentän ja oopperatalon välillä on Finnair-bussi, joka pysähtyy oopperatalon lähellä. Keskustaan tullessa bussi pysähtyy pyynnöstä Oopperan pysäkillä. Keskustasta lentoasemalle mentäessä oopperataloa lähin pysäkki on Hesperian puisto Mannerheimintiellä. Finnair-bussin aikataulut ja lisätietoa löydät täältä.

Paikallisbussit ja -juna kulkevat lentoasemalta Helsingin päärautatieasemalle. Tietoa lentokentältä lähtevistä busseista ja junista löydät täältä.

Taksilla keskimääräinen hinta lentoasemalta oopperatalolle on noin 45–60 €.

Oopperatalon lähialueen palvelut (pdf)

Oopperatalon sisäänkäynnit (pdf)

Hyvää yötä

töölönlahti

Majoitus

Jos sopimukseesi on kirjattu majoitus vierailusi ajalle, saat yhteydenoton hyvissä ajoin ennen saapumistasi asiasta vastaavilta henkilöiltä. Heiltä voit myös kysyä mieltäsi askarruttavista asioista majoittumiseen liittyen.

Saapuessasi Helsinkiin lentäen, saat asuntosi avaimet Helsinki-Vantaan lentokentän Airpro-palvelusta. Airpro:n palvelupiste sijaitsee terminaali 2:n pohjakerroksessa ja on auki vuorokauden ympäri. Muussa tapauksessa avainten noutopaikka sovitaan erikseen.

Oopperatalon lähellä sijaitsee useita laadukkaita hotelleja, joita voit tarvittaessa suositella omille vieraillesi:

Crowne Plaza
Scandic Park Helsinki
Töölö Towers
Hotel Helka
Sokos Hotel Torni

Näin toimit oopperatalossa

Oopperatalon aukioloajat

Oopperatalo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 7:30-23:00. Talosta tulee poistua klo 24:00 mennessä, minkä jälkeen talossa liikkuminen aiheuttaa hälytyksen. Vierailija on velvollinen korvaamaan hälytyksestä aiheutuvat kulut.
Aulavahtimestarin yhteistiedot: +358 9 4030 2362 aula@opera.fi

Henkilöstöravintola

Henkilöstöravintola sijaitsee 4. kerroksessa ja on avoinna ma–pe 7:45–21:00, la 9:45–21:00.
Esitysiltoina henkilöstöravintola on avoinna viimeisen väliajan loppuun saakka.

Lämmin ateria on tarjolla ma–pe 10:30–18:30 sekä la 12:00–14:15 ja 17:00–18:30.

Kuntosali ja sauna

Kuntosali ja saunat sijaitsevat 6. kerroksessa. Saunat ovat avoinna ma–la 11:00–23:00.

Tupakointi

Tupakointi on sallittua vain siihen erikseen osoitetuissa tiloissa, 6. kerroksen parvekkeella talon eteläpäädyssä, henkilöstöravintolan yhteydessä olevassa tupakointitilassa sekä ulkona henkilökunnan sisäänkäynnin edessä. Muissa tiloissa tupakointi on kielletty. Tupakointi on kielletty myös vierasasunnoissa.

Turvallisuus

Turvallisuutta koskevat ohjeet päivitetään tälle sivulle pian.

Talon ulkopuoliset vieraat

Omista vieraista on aina ilmoitettava etukäteen aulavahtimestarille (aula@opera.fi / +358 9 4030 2362). Vieraiden tuominen harjoitustiloihin ja näyttämölle on ehdottomasti kielletty.

Vieraat pääharjoituksissa erityisluvalla

Kansallisoopperan ja -baletin kaikki harjoitukset (ml. baletin aamutunnit) ovat pääsääntöisesti ulkopuolisilta suljettuja. Pääharjoituksen seuraamiseen voidaan kuitenkin myöntää lupa hyvästä, poikkeuksellisesta ja erittäin painavasta syystä. Lupa-anomuslomakkeita saa oopperatoimistosta (4. krs, huone 4.033) ja baletin päädystä (5. krs). Lupaa tulee anoa hyvissä ajoin, viimeistään kaksi päivää ennen harjoitusta. Käsitellyt anomukset voi noutaa oopperatoimistosta tai baletin taiteellisen johtajan assistentin toimistosta. Anomuksen keskimääräinen käsittelyaika on 1 vrk.

Hyvä käytös sallittu

Suomen kansallisooppera ja -baletti työnantajana ei hyväksy minkäänlaista häirintää tai epäasiallista kohtelua työpaikalla tai missään työhön liittyvässä kanssakäymisessä. Työhön liittyvään kanssakäymiseen ei kuulu huutaminen, raivoaminen tai muu epäasiallinen käytös eikä seksuaalinen häirintä.

Edellytämme asiallista ja vastuullista käytöstä sekä henkilökunnalta että vierailevilta työntekijöiltämme.

Mikä on epäasiallista kohtelua tai häirintää?

toistuva henkilön ominaisuuksien, luonteenpiirteiden tai yksityiselämän mustamaalaus
työyhteisön ulkopuolelle jättäminen
jatkuva perusteeton puuttuminen työntekoon
huutaminen, haukkuminen, asiaton nimittely, panettelu tai naurunalaiseksi saattaminen
fyysinen väkivalta tai sillä uhkailu
epäasiallinen työnjohtovallan käyttö
sovittujen työehtojen muuttaminen laittomin perustein
seksuaalinen tai muu sukupuolesta johtuva häirintä

Jokainen joka kokee tai havaitsee tällaista kohtelua työpaikalla, on velvollinen ilmoittamaan siitä työnantajalle.

Kuinka toimia?

1. Ilmoita selkeästi ja yksiselitteisesti epäasiallisesti kohtelevalle tai häiritsevälle henkilölle, ettet hyväksy toimintaa, ja vaadi sen lopettamista.

2. Kirjaa muistiin tapahtuma-aika ja -paikka sekä se, mitä tapahtui ja keitä oli läsnä tilanteessa.

3. Ota yhteys lähimpään esimieheesi, häiritsijän esimieheen tai esimiehen esimieheen, mikäli oma esimiehesi häiritsee tai kohtelee epäasiallisesti.

4. Jos häirintä tapahtuu tuotantoprosessin aikana ja tapahtuma koskee tuotannossa vierailevaa työntekijää tai taiteilijaa, ota yhteys kyseisen tuotannon tuottajaan, näyttämömestariin, turvallisuuspäällikköön tai taiteelliseen johtajaan.

5. Suomen kansallisoopperan ja -baletin sisäisten sovittelijoiden verkosto avustaa konfliktitilanteiden ratkaisussa tarvittaessa. Sinulla on oikeus pyytää sovittelua missä tahansa konfliktitilanteessa ja missä tahansa konfliktin vaiheessa. Työyhteisösovittelijat ovat puolueettomia ja heidät on koulutettu käsittelemään ristiriitatilanteet hienovaraisesti. Työyhteisösovittelutoiminnan koordinaattorina toimii henkilöstöpäällikkö Hanna Fontana, p. 0407202320 hanna.fontana@opera.fi.

Ooppera ja Baletti sosiaalisessa mediassa

Ooppera & Baletti näkyy ja kuuluu monipuolisesti sosiaalisessa mediassa. Oopperan ja Baletin Facebook-sivuilla ja Twitter-tilillä kerrotaan ajankohtaisista asioista ja julkaistaan kuvia ja videoita. Youtube-tilillä julkaistaan mm. teostrailereita ja muita ajankohtaisia videoita. Instagramissa julkaistaan mm. backstage-kuvia. Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja jaa ihmeessä päivityksiä myös omiin verkostoihisi!

Ooppera & Baletti Facebookissa
Ooppera & Baletti Youtubessa
Ooppera & Baletti Instagramissa
Ooppera & Baletti Twitterissä

Ooppera ja Baletti esiintyy Instagramissa käyttäjänimellä @oopperabaletti. Haluamme kutsua talossamme työskenteleviä mukaan kertomaan yleisöllemme pieniä kuvavälähdyksiä Oopperan ja Baletin arjesta. Mitä kiinnostavaa juuri sinä näet työssäsi, mitä siitä haluaisit jakaa muidenkin nähtäväksi? Instagram on mobiilisovellus, ja se on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmille.

Instagramissa voit edustaa Oopperaa ja Balettia kolmella eri tavalla:

1) voit julkaista kuvia @oopperabaletti-käyttäjänä, ja kaapata Oopperan ja Baletin Instagram-tilin esimerkiksi muutamaksi päiväksi. Kysy lisää Instagram-takeoverista viestintäosastolta: emilia.vahatalo@opera.fi
2) voit julkaista kuvan oman tilisi kautta ja merkitä kuvan @oopperabaletti-tägillä sekä aihetunnisteilla eli hashtageilla #ooppera ja/tai #baletti
3) jos et halua itse olla julkaisija, voit lähettää mielenkiintoisen kuvasi viestintäosastolle, ja kuva julkaistaan puolestasi

Muistathan vielä seuraavat seikat:

– jos kuvassa on työtovereitasi, varmistathan, että kuvan julkaiseminen sopii heille
– ensi-iltateoksiin liittyvien kuvien julkaisussa käytä erityistä harkintaa (esim. jos tulevaa kautta ei ole vielä julkistettu yleisölle)
– valmistavat pääharjoitukset ja pääharjoitukset rauhoitetaan edelleen valokuvaamiselta
– olemme iloisia, jos kuvatekstissä kerrot, kuka olet ja missä roolissa työskentelet – se avaa kuvaa enemmän myös käyttäjille
– Instagramissa kuvat on mahdollista liittää tiettyyn hashtagiin (aihetunniste, #), joiden avulla käyttäjät ne löytävät. Toivomme, että kaikissa Oopperan ja Baletin kuvissa käytetään samoja hashtageja, joista ehdotuksemme alla.

Vakituiset hashtagit (näistä voit valita riippuen siitä, liittyykö kuva oopperaan vai balettiin):

#ooppera
#baletti
#finnishnationalopera
#finnishnationalballet

Kunkin produktion oma hashtag löytyy nettisivuilta kohdasta ohjelmisto ja liput.

Ooppera ja Baletti

Tietoa Oopperan vierailijalle

Oopperan vierailija, tämä osio on tarkoitettu erityisesti sinulle. Löydät täältä esimerkiksi tärkeät yhteystiedot, ohjeet sairastumisen varalta sekä tietoa harjoitusaikataulusta.

Oopperan tärkeät yhteystiedot

Lilli Paasikivi
Oopperan taiteellinen johtaja
4. kerros, huone 4.038

Tiina Timonen
Oopperan taiteellisen johtajan assistentti
+358 50 467 6744
tiina.timonen@opera.fi
Oopperatoimisto, 4. kerros, huone 4.033
– taiteellisen johtajan aikataulut, lippuasiat, avustajien ja tanssijoiden palkanmaksu, ensi-illat

Katja Tammela
Oopperakoordinaattori
+358 40 512 9014
katja.tammela@opera.fi
Oopperatoimisto, 4. kerros, huone 4.033
– sopimukset, verokortit, A1, palkat, sairastumisilmoitukset, pääharjoitusluvat

Jaakko Kortekangas
Oopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö 
+358 40 500 1985
jaakko.kortekangas@opera.fi
4. kerros, huone 4.035
– sairastumisilmoitukset

Kurt Kopecky
Pääkorrepetiittori
+358 50 441 7980
kurt.kopecky@opera.fi
– musiikkiharjoitukset

Leena Salminen
Oopperaosaston assistentti
+358 40 5220 410
leena.salminen@opera.fi
Oopperatoimisto, 4. kerros, huone 4.033
– vierasasunnot, matkalaskut

Miia Lallukka
Tuottaja
+358 40 747 2201
miia.lallukka@opera.fi
4. kerros, huone 4.034

Tatu Näyhö
Tuottaja
+358 40 555 0895
tatu.nayho@opera.fi
4. kerros, huone 4.034

Sari Kinnunen
Palkka-asiainhoitaja 
+358 9 4030 2480
sari.kinnunen@opera.fi
4. kerros

Lipunmyynti
+358 9 4030 2210
liput@opera.fi

Vaihde
+358 9 403 021
ma–la 8:30–23:00

Henkilökunnan aula
+358 9 4030 2362
aula@opera.fi

Jos sairastut

La Bohème: Zach Borichevsky; Marjukka Tepponen

Sairastuminen

Mikäli sairastut ja sinulle on merkitty harjoitus tai esitys, tulee sinun välittömästi olla yhteydessä oopperakoordinaattori Katja Tammelaan (+358 40 512 9014) tai taiteelliseen suunnittelupäällikköön Jaakko Kortekankaaseen (+358 40 500 1985). He välittävät tiedon eteenpäin.

Muistathan myös välittömästi ilmoittaa sairastumisestasi jommalle kummalle yllä mainituista henkilöistä mikäli olet cover-tehtävässä.

W. A. Mozart: Così fan tutte; Waltteri Torikka; Suvi Väyrynen; Jussi Myllys

Lääkäri ja hieroja

Työterveyspalvelut eivät pääsääntöisesti kuulu vierailijoille. Mikäli kuitenkin tarvitset lääkärin, hierojan tai terveydenhoitajan palveluita, voimme suositella läheistä lääkäriasema Mehiläistä, Pohjoinen Hesperiankatu 17 C. Ajanvaraus 010 414 00 (avoinna klo 06-22) tai mehilainen.fi.

Harjoitusaikataulut, harjoitus- ja pukuhuoneet

Orkesterijärjestäjä Antti Niemi

Harjoitusaikataulut

Harjoitusaikataulut ovat ilmoitustaululla henkilökunnan sisäänkäynnin yhteydessä. Tulevan viikon aikataulu julkaistaan perjantaina klo 11:00 mennessä.

Harjoitushuoneet omaa harjoittelua varten

Harjoitushuoneet sijaitsevat 1., 5. ja 6. kerroksessa. Harjoitushuoneen ulkopuolelta löytyy varauslista. Kirjoitathan nimesi listalle varatessasi huoneen. Orkesterisali sijaitsee -2K kerroksessa Töölönlahden puolella. Huomioithan, että kaikki harjoitustilat ovat vain Oopperassa esiintyviä taiteilijoita varten. Ulkopuolisten vieraiden tuominen harjoitustiloihin ja näyttämölle on kielletty.

Pukuhuoneet

Näyttämötason pukuhuoneet on varattu vierailijoille pukuharjoitus- ja esityspäivinä. Nämä pukuhuoneet sijaitsevat 1. kerroksessa.

Oopperan vapaalippukäytäntö

Koru

Vapaaliput (päänäyttämöllä)

AA-, A-, ja B-roolien esittäjät ja kapellimestarit sekä taiteellinen työryhmä (ohjaaja, lavastaja, puvustaja, pukusuunnittelija, valaistussuunnittelija) ovat oikeutettuja kahteen vapaalippuun omaan ensi-iltaansa sekä yhteen lippuun muihin omiin esityksiinsä. Liput on varattava klo 15 mennessä kaksi päivää ennen esitystä myyntipalvelusta, liput@opera.fi tai (09) 4030 2210 (ma-pe klo 10-16). Varatut liput ovat noudettavissa asiakaspalvelupisteestä 1. kerroksesta (Töölönlahden sisäänkäynti). Vaihtoehtoisesti voit pyytää liput sähköpostiisi.

Vierailijat ovat oikeutettuja neljään valkoiseen (-50 %) alennuslippuun per 10 omaa esitystä. Nämä liput ovat noudettavissa oopperatoimistosta (4. krs) kunkin teoksen harjoitusperiodin alettua.

Harjoitukset ovat ulkopuoliselta yleisöltä suljettuja. Mikäli kuitenkin haluat tuoda vieraan pääharjoitukseen, tulee sinun hakea tätä varten kirjallinen lupa hyvissä ajoin ennakkoon oopperan taiteelliselta johtajalta. Lupa-anomuksia saa oopperatoimistosta ja sen ulkopuolelta (4. krs, huone 4.033).

Balettitanssija_harjoitussali

Tietoa Baletin vierailijalle

Baletin vierailija, tämä osio on tarkoitettu erityisesti sinulle. Löydät täältä lisätietoa baletin asioista.

Baletin yhteystiedot

Madeleine Onne
Baletin taiteellinen johtaja
5. kerros, harjoitussalien vieressä

Liisa Härö
Baletin taiteellisen johtajan assistentti
+358 40 5463401
liisa.haro@opera.fi
5. kerros, harjoitussalien vieressä

Henna Orava 
Baletin osastoassistentti
+358 50 522 2720
henna.orava@opera.fi
5. kerros, harjoitussallien vieressä

Sampo Kivelä
Taiteellinen suunnittelupäällikkö
+358 50 5993568
sampo.kivela@opera.fi
4. kerros, huone 4.158

Maaria Hohti
Tuotantosuunnittelija
+358 400 721403
maaria.hohti@opera.fi
4. kerros, huone 4.158

Jutta Mustakallio
Tuotantosuunnittelija
+358 40 7410419
jutta.mustakallio@opera.fi
5. kerros, harjoitussalien vieressä
– harjoitusaikataulut

Pasi Leppänen
Tuottaja
+358 50 5935326
pasi.leppanen@opera.fi
4. kerros, huone 4.104a

Tytti Siukonen
Tuottaja
+358 40 5834915
tytti.siukonen@opera.fi
4. kerros, huone 4.104a

Ingrid Němečková
Vastaava balettimestari
+358 40 5756421
ingrid.nemeckova@opera.fi

Balettimestarit
Francis Guardia
Joseph Kerwin
Anu Sistonen
Tuuli Tuominen-Sandell

Pianistit
Ulla Ikonen
Marja-Kaisa Mäkinen
Dmitry Pavlov
Pedro Sanchez

Lipunmyynti
+358 9 4030 2378
liput@opera.fi
Lippujen myynti verkossa: staging.oopperabaletti.fi

Vaihde
+358 9 4030 21

Henkilökunnan aula
+358 9 4030 2362
aula@opera.fi

Sari Kinnunen
Palkka-asiainhoitaja
+358 9 4030 2480
sari.kinnunen@opera.fi
4. kerros

Baletin harjoitusaikataulut, harjoitus- ja pukuhuoneet

Ooppera ja Baletti_balettisali_tanssijat_harjoitukset

Harjoitusaikataulut

Harjoitusaikataulut ovat ilmoitustaululla baletin aulassa Balettisalin luona. Tulevan viikon aikataulu julkaistaan perjantaina klo 11:00 mennessä.

Harjoitussalit

Harjoitussalit sijaitsevat 5. ja K2-kerroksissa. Huomioithan, että harjoitussalit ovat vain Baletin henkilökunnan käytössä. Ulkopuolisten henkilöiden ja vieraiden tuominen harjoitustiloihin ja näyttämölle on kielletty.

Pukuhuoneet

Baletin vierailijoiden pukuhuone sijaitsee 5. kerroksessa Balettisalin vieressä.

Jos sairastut

Ooppera ja Baletti_kulisseissa_mustat balettitossut

Sairastuminen

Mikäli sairastut, olethan välittömästi yhteydessä tuottajiin (Tytti Siukonen tai Pasi Leppänen) tai tuotantosuunnittelija Jutta Mustakallioon (yhteystiedot yllä).

Baletin vapaaliput

Ooppera ja Baletti_tutu

Vapaaliput

Koreografit, kapellimestarit, säveltäjät sekä lavastus-, puku- ja valaistussuunnittelijat ovat oikeutettuja kahteen vapaalippuun omaan ensi-iltaansa sekä yhteen lippuun produktionsa muihin esityksiinsä.
Muiden vieralijoiden vapaaliput esityksiin käsitellään erikseen.

Ilmoita lipputoiveistasi Baletin taiteellisen johtajan assistentille.

Liput tulee noutaa lippukassalta (1. kerros, Töölönlahden sisäänkäynti) kaksi päivää ennen esitystä klo 15:00 mennessä.