Me Kansallisoopperassa ja -baletissa teemme työtä sydämellä. Työmme on meille hyvin merkityksellistä, mutta ennen kaikkea sen tulisi olla sitä myös muille. Siksi on tärkeää huolehtia myös meitä ympäröivän yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvoinnista.
Kansallisoopperan ja -baletin strategiassa yksi neljästä määritellystä arvosta on vastuullisuus. Toimintamme vastuullisuuden toteutumista ohjaavat strategiamme tavoitteet ja mittarit. Vastuullisuustyömme olennaiset näkökohdat ovat taloudellinen ja taiteellinen vastuu yhteiskunnalle, vastuu henkilöstöstä sekä ympäristövastuu.
Tältä sivulta löydät muutamia nostoja siitä, mitä jo teemme vastuullisuuden saralla. Vastuullisuustyö merkitsee meille jatkuvaa kehittymistä ja kehittämistä, joten päivitämme tämän sivun sisältöä säännöllisesti.
Olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Vuonna 2021 valitsimme niistä viisi päätavoitetta, joiden saavuttamista Oopperan ja Baletin toiminta merkittävimmin edesauttaa: Hyvä koulutus, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Kestävät kaupungit ja yhteisöt, Vastuullista kuluttamista sekä Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto. Toimintamme painopistealueita pohditaan aina myös sen kautta, miten ne näiden tavoitteiden toteutumista. Kehitämme niiden pohjalta myös vastuullisuusraportointiamme.
Taiteellinen vastuu
Suomen ainoana ammattimaisena ooppera- ja balettitalona palvelemme koko ympäröivää yhteiskuntaa tarjoamalla korkealaatuisia ooppera- ja balettielämyksiä eri yleisö- ja ikäryhmille kaikkialla Suomessa.
Panostamme entistä enemmän siihen, että esityksemme heijastelevat nykyaikaisia arvoja ja puhuttelevat eri ikäluokkia ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Työ on pitkäjänteistä, koska yksittäisten ooppera- ja balettiproduktioiden tuotantoprosessi kestää useita vuosia ja jotkut produktiot säilyvät ohjelmistossa vuosikausia, jopa vuosikymmeniä.
Stage24 tuo elämykset luoksesi
Stage24-palvelumme avulla voimme tarjota kokoillan ooppera- ja balettiesityksiämme suoratoistoina ja tallenteina myös niille, jotka eivät pääse katsomaan esityksiämme Oopperatalolla. Lisäksi palvelusta löytyy lyhyempiä videoita, äänitallenteita sekä taustoittavia artikkeleita.
Stage24:n avulla pystymme tavoittamaan monin verroin enemmän ihmisiä kuin esityksissämme paikan päällä – vuonna 2023 meillä oli lähes 1,5 miljoonaa digitaalista yleisökontaktia.
Talvella 2024 julkistimme Sofia Digitalin kanssa suunnitellun Stage24-äly-tv-sovelluksen, jotta voimme tarjota entistä laadukkaamman käyttökokemuksen ja yksilöllistä palvelua. Osa suoratoistoista toteutetaan yhteistyössä Ylen sekä eurooppalaisten ARTE Concert– ja OperaVision-palveluiden kanssa.
Representaation tarkasteluun ohjeistus
Monien klassisten ooppera- ja balettiteosten tarinoissa vähemmistöjen edustajia esitetään stereotypioiden kautta. Pystyäksemme paremmin tunnistamaan ja käsittelemään tätä ilmiötä, otimme keväällä 2023 käyttöön representaatio-ohjeistuksen. Sen avulla pystymme yhdenmukaisemmin puuttumaan teosten representaation haasteisiin riittävän ajoissa tuotantoprosessin aikana. Etenkin ohjelmistoon palaavien tuotantojen kohdalla on hyvä pysähtyä tarkastelemaan vanhaa toteutustapaa uusin silmin.
Tyypillisesti oopperan ja baletin teoksissa representaation haasteet liittyvät etenkin etnisiin vähemmistöihin (esimerkiksi rodullistamista, eksotismia ja orientalismia). Representaatio-ohjeistus ohjaa kiinnittämään huomiota kaikkien vähemmistöryhmien esittämistapaan. Myös kehonkuvaa sekä väkivalta- ja intiimikohtausten tarpeellisuutta ja esittämistapaa tarkastellaan.
Jo yli 30 vuoden ajan Oopperan ja Baletin yleisötyö on tarjonnut maksuttomia esityksiä ja osallistavaa taiteellista toimintaa kaiken ikäisille ympäri Suomen. Yleisötyö tekee taiteesta saavutettavampaa sekä kasvattaa uusia yleisösukupolvia ja tulevaisuuden esiintyjiä.
Vuonna 2023 kaikista esityksistämme yli puolet (262 esitystä) oli maksuttomia. Yleisötyömme vieraili 47 paikkakunnalla ja tavoitti yhteensä lähes 45 000 katsojaa ja osallistujaa.
Tärkein yleisötyömme toimintamuoto on yhteistyö koulujen kanssa – siihen kuuluvat muun muassa tanssityöpajat sekä ammattilaisten ja koululaisten yhdessä valmistamat oopperaesitykset. Senioreille tarjoamme puolestaan iltapäivätansseja Oopperatalon päälämpiössä. Teetansseja seurataan myös suorana lähetyksenä palvelukeskuksissa.
Henkilökuntamme Moninaisuusfoorumi toimii yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Ympäristövastuu
Tunnistamme ja minimoimme aktiivisesti toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Tätä teemme muun muassa digitalisoimalla asiakaspalvelua ja sisäisiä prosesseja, kehittämällä valaistuksen ja näyttämöteknologian energiatehokkuutta sekä valitsemalla kaikissa toiminnoissa ympäristöystävällisiä materiaaleja ja tehostamalla kierrätystä.
Tavoitteena hiilineutraali talo
Oopperan ja Baletin ensimmäinen hiilijalanjälkilaskelma ja -raportti valmistui vuonna 2021 (perustuen vuoden 2019 tietoihin). Lisäksi olemme laskeneet vuosina 2021–2023 viiden toteutetun lavastuksen hiilikuorman, jotta tunnistamme päästölähteitä entistä paremmin.
Oman toimintamme suurimmat päästöt yleisön liikkuminen pois lukien aiheutuvat ostetuista tuotteista ja palveluista (58%), toiseksi suurimmat tuotantohyödykkeistä (15%). Lavastuksessa suurin osa päästöistä muodostuu metallituotteiden hankinnasta ja käytöstä, näyttämöllä elektroniikasta ja puvustuksessa kangas- ja tekstiilihankinnoista.
Materiaalien uusi elämä
Vaikka metallituotteet edustavat alle 10 prosenttia vuotuisista lavastemateriaalihankinnoistamme, muodostavat metallit lavastamon päästöistä suurimman osan. Tutkimme parhaillaan mahdollisuutta metalliosien korvaamiseksi rakennusteollisuudesta tutulla puisella I-palkilla.
Kun produktio saavuttaa esityskaarensa pään, erottelemme lavasteiden materiaalit ja kierrätämme ne. Toimitamme lavasteiden osia ja huonekaluja myös kiertotalouspalveluun.
Remontoitaessa otamme talteen tuotteita, joilla voidaan korjata kiinteistössä olevaa rikkinäistä. Esimerkiksi pukuhuoneita uudistettaessa talletimme hyväkuntoisia, vihreää lasia olevia ovia.
Puvustamon leikkuu- ja lumppujätteen toimitamme kotimaiselle yritykselle, joka jalostaa tekstiilikuidusta tuotteita esimerkiksi teollisuuden kunnossapitoon. Isompaa leikkuujätettä toimitamme myös päiväkoteihin askartelumateriaaliksi. Pukuaarteet saavat uuden elämän muokkausten sekä suosittujen kirpputorimyyntiemme kautta.
Aurinkosähköä katolta ja hiilineutraalia lämpöä
Oopperatalon katolle asennettiin kesällä 2020 aurinkoenergiavoimala osana Senaatti-kiinteistöjen valtakunnallista aurinko-ohjelmaa. Kattovoimalamme koostuu tällä hetkellä 122 aurinkosähköpaneelista ja on kooltaan reilut 200 m2. Järjestelmän sähköntuotto on noin 34 700 kWh vuodessa, mikä vähentää CO2-päästöjä noin 16 tonnia. Loppuosa käyttämästämme sähköstä on 100-prosenttisesti uusiutuvaa vesisähköä.
Talossa käyttämämme kaukolämpö ja kaukokylmä ovat 100-prosenttisesti hiilineutraaleja tuotteita.
Ravintoloissamme kerätään talteen irtoteen ja kahvinporot, ja niistä jatkojalostetaan kasvatusmultaa.
Meillä on ollut Ekokompassi-ympäristösertifikaatti vuodesta 2011 lähtien.
Oopperatalon alueelle perustettiin mikrometsä ja maisemaniitty kesällä 2024 yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Lue lisää.
Vastuu henkilöstön hyvinvoinnista
Luomme hyvän ja innostavan työpaikan kaikille ammattiryhmille toimimalla tasapuolisesti, avoimesti ja oikeudenmukaisesti sekä tarjoamalla mahdollisuuksia jatkuvaan kehittymiseen ja tukemalla henkilöstön työhyvinvointia ja -turvallisuutta sekä työkykyä. Tarjoamme työtä myös ei-kotimaisia kieliä puhuville ammattilaisille Suomessa.
Hyvä käytös sallittu
Taidelaitos on työpaikka siinä missä mikä tahansa muukin, ja kaikilla on oikeus tehdä työtään turvallisessa ympäristössä. Meillä on vuodesta 2012 lähtien ollut käytössä Hyvä käytös sallittu -malli, jonka tarkoitus on estää epäasiallista käytöstä ja seksuaalista häirintää työyhteisössämme.
Toimintamallin avulla kaikkien talossa toimivien on helpompi ymmärtää, mikä on vastuullista työkäytöstä ja mikä ei – ja helpompi tuoda epäasiallinen käytös esiin, jotta sitä päästään käsittelemään heti yhdessä. Apuna tilanteiden ratkaisemisessa toimivat työyhteisösovittelijat, luottamushenkilöt, työsuojeluvaltuutetut ja työterveyshuolto.
Valmius epäasiallisten tilanteiden esilletuomiseen on kasvanut yhteisössämme, ja avoimuus auttaa meitä eteenpäin.
Läheisyyskoreografi turvana
Käytimme läheisyyskoreografin apua ensimmäisen kerran vuonna 2022 Salome-oopperassa. Läheisyyskoreografi on ammattilainen, joka huolehtii tuotannon ja esiintyjien fyysisestä ja psykologisesta turvallisuudesta teoksen läheisyyskohtauksissa.
Syksystä 2024 alkaen jokaisen oopperatuotannon harjoitusten aluksi läheisyyskoreografi käy koko työryhmän kanssa läpi psykologisesti turvallista työskentelytapaa. Lisäksi erikseen määritellään teokset, joihin tarvitaan enemmän läheisyyskoreografin apua.
Kaikille harjoitus- ja esitystoiminnassa läsnä oleville ammattiryhmille on aloitettu koulutukset suostumuksen ja henkilökohtaisten rajojen merkityksestä, jotta talon oma väki pystyisi luomaan turvallisemman työskentelytilan esiintyjille. Valmisteilla on myös läheisyystyöskentelyn toimintaohjeistus.
Julkisen rahoituksen piirissä olevana toimijana pyrimme jatkuvaan toimintamme tehostamiseen ja oman rahoitusosuutemme kasvattamiseen sekä vastuulliseen sijoitustoimintaan. Suunnittelemme toimintaamme myös taloudellisesta näkökulmasta pitkälle tuleviin vuosiin.
Virtuaalinen näyttämöympäristö
Virtuaalinen näyttämöympäristömme XR Stage on työkalu, jonka avulla produktioiden suunnittelua voidaan tehdä aidon kaltaisessa ympäristössä jo tuotannon alkuvaiheessa. Immersiiviset, kolmiulotteiset näyttämökuvat antavat tarkkaa informaatiota lavastuksen ulkoasusta ja toiminnasta sekä mahdollisuuden testata vaihtoehtoja, jotta voidaan varmistaa sekä taiteellisesti että teknisesti toimiva lopputulos. Myös teoksen valaistuksen ja projisointien rakentaminen voidaan aloittaa virtuaaliympäristössä kauan ennen varsinaisten näyttämöharjoitusten alkua, mikä omalta osaltaan parantaa teosten laatua.
Virtuaalimallin käyttö mahdollistaa usein eri maista käsin toimivan taiteellisen työryhmän työskentelyn yhdessä aidosti visuaalisessa ympäristössä, mikä parantaa dialogia ja vähentää matkustustarvetta. Tämä vahvistaa myös lopullisten suunnitelmien paikkansapitävyyttä, jonka ansiosta sekä lavastevalmistuksen materiaalihukka että tarve lavasteiden myöhäisille muutoksille harjoituskauden aikana vähenee.
Työpäiviämme piristävät nykyään Oopperatalon käytävillä vilistävät balettioppilaat. Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitos muutti alkuvuodesta 2022 Helsingin Sörnäisistä Oopperataloon, jonka varastotiloista kunnostettiin kolme uutta harjoitussalia sekä pukuhuone- ja taukotiloja.
Saman katon alla toimiminen on taloudellisempaa ja ekologisempaa. Se myös mahdollistaa lasten ja nuorten aiempaa tiiviimmän yhteistyön Kansallisbaletin ammattilaisten kanssa, ja antaa heille paremman käsityksen tanssijan ammatista. Uudet tilat palvelevat paremmin myös Alminsalin näyttämöllä vierailevia ryhmiä sekä yleisötyön tuotantoja.
Balettioppilaitoksessa opiskelee noin 40 ammatillista tutkintoa suorittavaa 16–18-vuotiasta opiskelijaa ja noin 150 taiteen perusopetuksen ja baletin alkuopetuksen 7–15-vuotiasta oppilasta.