Skip to content

Simon Boccanegra: tapahtumat

Tutustu Giuseppe Verdin Simon Boccanegra -oopperan henkilöihin ja tapahtumiin sekä tarinan eri juoniin.

oopperan henkilöt

Simon Boccanegra kaapparikapteeni ja uusi Genovan tasavallan johtaja, doge
Jacopo Fiesco genovalainen aatelinen, esiintyy nimellä Andrea Grimaldi
Paolo Albiani dogen suosikkihovimies
Pietro genovalainen kansanjohtaja
Amelia (Maria) Simon Boccanegran tytär, Jacopo Fiescon tyttärentytär ja kasvattitytär, esiintyy nimellä Amelia Grimaldi
Gabriele Adorno genovalainen aatelinen
Kapteeni
Palvelijatar

synopsis

Prologi

Aukio Fiescon palatsin edustalla. On vuosi 1339 ja genovalaiset ovat väsyneet sisäisiin kiistoihin. He ehdottavat dogen valitsemista, jotta valtion omaisuus ei vaarantuisi. Plebeijijohtajat Paolo ja Pietro haluavat entisen Genovan palveluksessa olleen kaapparikapteeni Simon Boccanegran ehdokkaakseen. Boccanegra suostuu vain siksi, että hän uskoo voivansa dogena avioitua Marian, patriisi Jacopo Fiescon tyttären kanssa. Fiesco pitää tytärtään arestissa, sillä tämä on saanut lapsen Boccanegralle. Fiesco tulee palatsistaan ja suree tytärtään, joka on juuri kuollut. Boccanegra ei tiedä sitä ja ehdottaa kiistan sopimista. Fiesco suostuu, mutta vain sillä ehdolla, että hänelle annetaan tyttärentyttärensä huoltajuus. Boccanegra kertoo, että tyttö on kadonnut. Boccanegra menee palatsiin etsimään Mariaa, mutta löytää hänet kuolleena. Samaan aikaan hänet valitaan dogeksi.

I näytös

Ollaan Grimaldin palatsin puutarhassa auringon noustessa, on kulunut 25 vuotta. Boccanegra on dogena ajanut maanpakoon monia poliittisia vastustajiaan ja Fiesco elää nyt Genovan ulkopuolella nimellä Andrea Grimaldi. Hänen kasvattityttärensä Amelia odottaa rakastajaansa Gabriele Adornoa. Amelia kertoo Adornolle, että Boccanegra haluaa naittaa hänet suosikilleen Paololle. Hän paljastaa myös, ettei hän olekaan Grimaldin sukua vaan orpo. Adorno on päättänyt kukistaa Boccanegran.

Boccanegra kohtaa Amelian, ja tunteikkaan dueton aikana hän tajuaa Amelian olevan hänen kadoksissa ollut tyttärensä. Boccanegra sanoo Paololle, että tämä saa luopua kaikesta toivosta Amelian suhteen.

Neuvoston sali. Boccanegra neuvottelee sopimuksesta Genovan ja Venetsian välillä, mutta hänet keskeyttää huoneeseen ryntäävä väkijoukko. Vihainen Adorno syyttää Boccanegraa Amelian kaappaamisesta, sillä tämä on kadonnut. Juuri kun hän aikoo hyökätä Boccanegran kimppuun, Amelia tulee paikalle ja astuu heidän väliinsä. Hän anelee Boccanegraa antamaan Adornolle anteeksi ja kertoo, miten hänet oli kaapattu. Syyllistä hän ei paljasta. Boccanegra vetoaa rauhan puolesta ja antaa Paololle määräyksen kirota Amelian kaappaaja. Kauhistunut Paolo kiroaa itsensä – juuri hän oli kaappauksen takana.

II näytös

Dogen asunto. Kostoa janoava Paolo kaataa myrkkyä Boccanegran vesikarahviin ja yrittää suostutella Fiescon ja Adornon murhaamaan hänet. Fiesco kieltäytyy, mutta mustasukkaisuuden valtaama Gabriele päättää surmata Boccanegran. Amelia eli Maria pyytää isäänsä antamaan Adornolle anteeksi, ja hän suostuu. Jäätyään yksin Simon Boccanegra juo vettä ja vaipuu uneen. Adorno palaa, mutta ennen kuin hän ehtii tappaa Boccanegran, Amelia tulee ja paljastuu, että hän on Boccanegran tytär Maria. Nyt Adorno vannoo uskollisuutta Boccanegralle. Ulkoa kuuluu kapinallisten huutoja.

III näytös

Dogen palatsissa. Genovassa juhlitaan, sillä Boccanegra on voittanut kapinalliset. Paolo tuomitaan kuolemaan. Matkalla teloituspaikalle hän paljastaa Fiescolle, että hän on myrkyttänyt Boccanegran. Simon Boccanegra horjuu sisään vakavasti sairaana. Boccanegran ja Fiescon välille syntyy sovinto, kun Boccanegra paljastaa Amelian olevan Fiescon tyttärentytär Maria. Viime hetkillään hän antaa siunauksen tyttärensä ja Adornon liitolle. Adorno nimitetään uudeksi dogeksi, Fiesco ilmoittaa Boccanegran kuolemasta.

oopperan monta juonta

1. Boccanegran ja Fiescon suhde

Valtataistelun lisäksi vastakkainasettelun syynä on se, että Boccanegralla on ollut rakkaussuhde Fiescon tyttären Marian kanssa ja heillä on yhteinen lapsi. Sen vuoksi Fiesco on sulkenut Marian taloonsa eikä Boccanegra ole voinut tavata häntä.

2. Boccanegran ja Marian lapsen kohtalo

Lapsi on nimetty äitinsä mukaan, joten prologissa Marialla tarkoitetaan Fiescon tytärtä, myöhemmin taas Boccanegran tytärtä. Nimellä on merkitystä: kun myös lapsenlapsen nimi on Maria, Fiesco voi lopussa kokea saaneensa tyttärensä takaisin. Boccanegra on järjestänyt lapsen hoitoon vanhan naisen luo, mutta nainen kuolee ja lapsi katoaa. Hän päätyy kasvattityttäreksi juuri Fiescolle, joka ei tiedä saaneensa luokseen lapsenlapsensa. Katsojaa ja oopperan henkilöitä hämmentävää on, että Fiesco esiintyy ensimmäisestä näytöksestä alkaen nimellä Andrea Grimaldi, kadonnut Maria taas käyttää nimeä Amelia Grimaldi. Jostain syystä hänen oikea henkilöllisyytensä pysyy salassa lähes oopperan loppuun asti, vaikka se paljastuu jo ensimmäisessä näytöksessä Boccanegralle.

3. Amelian eli Marian ja Gabriele Adornon suhde

Amelia ja Gabriele Adorno ovat rakastavaisia. Adorno ei tiedä rakastettunsa oikeaa syntyperää ja pitää Boccanegraa vihollisenaan ja Amelian tavoittelijana.

4. Paolon ja Boccanegran suhde

Paolo on ensin Boccanegran suosikki, mutta kun Boccanegra torjuu hänen avioliittoaikeensa Amelian kanssa, hän kääntyy Boccanegraa vastaan. Vihollisuus johtaa siihen, että hän järjestää Amelian kaappauksen ja alkaa suunnitella Boccanegran murhaamista.

Toisiinsa kietoutuvat juonet tekevät tarinasta mutkikkaan, mutta loppuratkaisussa kaikki langat onnistutaan solmimaan yhteen näin:

  1. Fiesco ja Boccanegra solmivat rauhan, kun heidän sukulaisuutensa ilmenee.
  2. Amelian oikea henkilöllisyys paljastuu kaikille.
  3. Gabriele ja Maria voivat avioitua, kun sopu on syntynyt.
  4. Kapinoiva Paolo on tuomittu kuolemaan, mutta hän on ehtinyt myrkyttää Boccanegran.

Teksti JUHANI KOIVISTO
Synopsis MARK PULLINGER

Simon Boccanegra Suomen kansallisoopperassa 22.3.–26.4.2024.