Skip to content

Oopperan kummitus palaa Kansallisoopperaan viimeistä kertaa

Suurmusikaali on liikuttanut yleisöä Suomessa jo lähes 130 loppuunmyydyn esityksen verran, ja se on yksi Kansallisoopperan kaikkien aikojen suosituimmista tuotannoista. ”Parhaita muistoja ovat ne lukuisat viestit, joita olen saanut liikuttuneilta ihmisiltä esitysten jälkeen”, kertoo pääroolissa vuodesta 2015 saakka hurmannut Ville Rusanen. Oopperan kummitus palaa neljännelle ja viimeiselle esityskierrokselleen 24. elokuuta 2024.

Ilmiöksi noussut Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus on ollut ennennäkemättömän suosittu Kansallisoopperan aiemmilla esityskausilla. Ensi-iltakierroksella 2015–2016 teoksen esitykset myytiin historiallisesti loppuun jo ennen ensi-iltaa. Teos palasi ohjelmistoon marraskuussa 2018 ja kolmannen kerran lokakuussa 2021, ja molemmilla kerroilla suosio jatkui. Tähän mennessä Oopperan kummitusta on esitetty Kansallisoopperassa 127 kertaa ja sen on nähnyt 170 000 katsojaa.

Baritoni Ville Rusanen on hurmannut Phantomin pääroolissa vuodesta 2015 saakka.

”Kummituksen hahmo on kulkenut mukanani yhdeksän vuotta. Se on pitkä aika ihmisen elämässä. Rooliin on tullut syvyyttä näyttämöllisesti ja äänellisesti. Yritän aina löytää siitä uusia puolia. Phantom on hyvin haastava rooli ja vaatii suurta keskittymistä. Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana jokaisella esityskierroksella. Parhaita muistoja ovat ne lukuisat viestit, joita olen saanut liikuttuneilta ihmisiltä esitysten jälkeen. Esiintyjälle se on paras kiitos tehdystä työstä”, Rusanen kuvailee.

Oopperan kummituksen solistikaartissa debytoi myös kaksi uutta laulajaa Christinen roolissa: Marika Hölttä ja Emma Kajander.

”Christinen rooli on aina ollut yksi unelmarooleistani. Laulan työkseni sekä oopperaa että musikaaleja ja muuta rytmimusiikkia, joten Christinen rooli on vaihteeksi ihanasti näiden välimaastossa. Oopperan kummitus -musikaalissa minua viehättävät erityisesti tutut mahtipontiset melodiat sekä huikea draaman, musiikin, kauneuden, pelottavuuden sekä huumorin kokonaisuus. Christinen roolia on todella miellyttävää tehdä, sillä tässä saa kokea tämän hahmon hienon kasvun kaaren – niin musiikillisesti kuin näyttämöllisestikin. Oopperan kummitus on samalla kasvutarina tytöstä naiseksi”, sopraano Marika Hölttä kuvailee.

Phantomin roolissa Ville Rusasen kanssa vuorottelee Kevin Greenlaw. Muissa rooleissa nähdään mm. Olli Tuovinen ja Markus Nykänen, Sauli Tiilikainen ja Aarne Pelkonen, Johannes Vatjus ja Mika Pohjonen sekä Hanna-Leena Haapamäki ja Reetta Haavisto.

Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus kantaesitettiin Lontoossa vuonna 1986. Teos on taloudellisesti musikaalihistorian menestynein: se on kerännyt yli viisikymmentä teatterialan palkintoa ja yli sata miljoonaa katsojaa. Se on myös pisimpään New Yorkin Broadwayllä koskaan esitetty show. Pariisin oopperaan sijoittuva kauhutarina perustuu Gaston Leroux’n romaaniin vuodelta 1910.

Kansallisooppera sai viidentenä teatterina maailmassa luvan tehdä kokonaan uuden Oopperan kummituksen tuotannon ohjauksineen, lavastuksineen ja pukuineen. Se sai ensi-iltansa syyskuussa 2015. Kansallisoopperalle teoksen on ohjannut Tiina Puumalainen, joka on tunnettu ohjauksistaan tanssin, teatterin ja musiikkiproduktioiden parissa. Lavastaja Teppo Järvisen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutasen visuaalinen suunnittelu on saanut vaikutteita Leroux’n alkuperäisen romaanin maailmasta sekä lisäksi useista eri aikakausista.

Andrew Lloyd Webber: Oopperan kummitus

Palaa ohjelmistoon 24.8.2024 klo 14 ja 19
Muut esitykset 29.8.–23.10.2024