Skip to content

1. viulu

Mikk Murdvee

Muusikko

esittely

Mikk Murdvee aloitti viulunsoiton Tallinnan Musiikkiyhteiskoulussa ja on opiskellut Viron Musiikkiakatemiassa Mari Tampere-Bezrodnyn johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi 2011. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Leif Segerstamin johdolla ja suoritti A-kurssin vuonna 2007. Murdvee on tehnyt useita mestarikursseja sekä viulistina että kapellimestarina, merkittävimpinä vaikuttajina ja opettajina Neeme ja Paavo Järvi, Eri Klas ja Yair Kless.

Suomen kansallisoopperan orkesterissa Murdvee on soittanut vuodesta 2013. Hän toimi opiskeluaikanaan Lappeenrannan ja Seinäjoen kaupunginorkestereiden vt. konserttimestarina ja on soittanut Avanti!:ssa ja Zagros-ensemblessä sekä vieraillut useissa suomalaisissa ammattiorkestereissa. Murdvee on Viron Festivaaliorkesterin pitkäaikainen jäsen, ja on tehnyt Pärnun festivaalin lisäksi levytyksiä ja kiertueita ympäri maailmaa Paavo Järvin johdolla ja vieraillut Viron kansallisorkesterin konserttimestarina.

Kapellimestarina Murdvee on johtanut lähes kaikkia Suomen ja Viron ammattiorkestereita. Hän työskenteli Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina 2007–2017, Tallinnan Musiikkiyhteiskoulun sinfoniaorkesterin ylikapellimestari 2011–2015 sekä on vieraillut Viron kansallisoopperassa johtamassa balettia ja oopperaa vuodesta 2007. Lisäksi hän on johtanut oopperaa ja balettia mm. Ilmajoen musiikkijuhlien, Tampereen oopperan ja Helsingin Oopperayhdistyksen tuotannoissa.

Murdveelle myönnettiin Viron kulttuurirahaston Vuoden debyytti -palkinto 2007 ja Helsingin yliopiston Pacius-palkinto 2018. Hän on toiminut Kaarinan musiikkileirin ja -viikon taiteellisena johtajana vuodesta 2017 ja Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksen tuntiopettaja vuodesta 2011. Hän myös opettaa viulunsoittoa yksityisesti.

Murdvee on levyttänyt useita CD-levyjä kapellimestarina ja viulistina englantilaiselle Toccata Classics -levymerkille sekä suomalaisille ja virolaisille levymerkeille.

”Perhe, ruoanlaitto ja viinien keräily ovat lähellä sydäntäni. Parasta on, kun ne saa yhdistettyä ystäviä kylään kutsumalla. Pulssini laskee kun pääsen luontoon, etenkin silloin kun vene irtoaa laiturista. Intohimonani ovat (arvo)viulut ja -jouset. Teen myös nuotinkirjoitusta sekä omaan käyttöön että eri kustantajille: sovituksia ja uusia editioita teoksista, joiden nuottimateriaali kaipaa päivittämistä nykyaikaan.”