Skip to content

Vieraileva kapellimestari

Pietro Rizzo

Vieraileva kapellimestari

Esittely

Italialaissyntyinen Pietro Rizzo on opiskellut viulunsoittoa Rooman Conservatorio Nazionale di Musica S. Ceciliassa, Sienan musiikkiakatemiassa ja Dallasin yliopistossa. Orkesterinjohdon opinnot Pietro Rizzo aloitti vuonna 1995 Dallasissa ja vuosina 1997–2000 hän opiskeli Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla. Orkesterinjohdon diplomin hän suoritti vuonna 2000.
Kapellimestaridebyyttinsä Pietro Rizzo teki Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2000 ottaessaan sairaustapauksen vuoksi La Bohèmen johdettavakseen. Sen jälkeen hän on johtanut Kansallisoopperassa mm. oopperat Madama Butterfly, Don Carlos, Trubaduuri, Anna Bolena, La Cenerentola ja Matka Reimsiin sekä Falstaffin ensi-illan syksyllä 2009. Rizzo on vieraillut myös Savonlinnan Oopperajuhlilla ja työskennellyt mm. Tampereen ja Vaasan oopperoiden kanssa.

Vuosina 2003–2007 Pietro Rizzo työskenteli ensimmäisenä kapellimestarina Essenin Aalto-teatterissa, jossa hän johti yli 70 ooppera- ja balettiesitystä kaudessa. Vuosina 2006–2009 Rizzo toimi Göteborgin oopperan ylikapellimestarina. Rizzo on vieraillut myös New Yorkin Metropolitanissa, Dallasin oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa, Tel Avivin Israeli Operassa, Wienin Volksoperissa, Pietarin Rimski-Korsakov-teatterissa, Firenzen, Bernin ja Braunschweigin oopperoissa, Pesaron Rossini-festivaaleilla ja Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Tulevien vierailujen joukossa ovat mm. Rigoletto Dallasin oopperassa, Sevillan parturi San Sebastianin musiikkijuhlilla sekä Trubaduuri Tokion Kansallisteatterissa.

Pietro Rizzo on johtanut useita suomalaisia orkestereita sekä mm. Milanon Giuseppe Verdi -orkesteria, Belgian radio-orkesteria, Essenin filharmonikkoja, Bergin sinfonikkoja, La Fenice -oopperan orkesteria, Kölnin WDR-radio-orkesteria, Aalborgin sinfoniaorkesteria ja Oviedo Filarmonia -orkesteria. Vuodesta 2002 Rizzo on toiminut vierailevana professorina Göteborgin yliopistossa ja Flanderin oopperastudiossa Gentissä, jossa hän pitää mestarikursseja italialaisesta oopperaohjelmistosta. Vuodesta 2011 alkaen Rizzo on Galician nuoriso-orkesterin taiteellinen johtaja. Hän työskentelee säännöllisesti myös Ruotsin kansallisen orkesteriakatemian kanssa Göteborgissa.

Tulevat esitykset