Skip to content

Patarummut

Samuli Viitanen

Vuorotteleva äänenjohtaja

esittely

Samuli Viitanen aloitti rumpujen ja lyömäsoitinten soiton Järvenpäässä Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa Sakari Löytyn ja Tuomo Lassilan johdolla. Hän valmistui vuonna 2008 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa patarumpuja hänelle opetti Lassi Erkkilä. Hän on opiskellut patarumpuja myös Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa Rainer Seegersin johdolla, ja kouluttautuu edelleen, viimeisimpinä opettajinaan Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin patarumpali Nick Woud, New Yorkin Metropolitan-oopperan lyömäsoittaja Rob Knopper sekä suomalainen settirumpali Tuomas Rauhala.

Suomen kansallisoopperan orkesterissa Viitanen on työskennellyt vuodesta 2005. Hän on soittanut myös Euroopan unionin nuoriso-orkesterissa vuosina 2003–2007 ja sveitsiläisen Verbierin festivaalin orkesterissa ja kamariorkesterissa 2008–2009. Viitanen on tehnyt lisäksi patarumpalin töitä mm. Sinfonia Lahdessa, toiminut vuodesta 2009 patarumpujen tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja vuosina 2019 ja 2022 ollut Verbierin festivaalin junioriorkesterin lyömäsoitintuutorina.

”Ensimmäisen näytökseni Oopperaorkesterissa soitin jo vuonna 2001 orkesterin siviilipalvelusmiehenä. Olenkin soittanut Oopperan orkesterissa yli puolet elämästäni ja nautin työskentelystä Oopperalla edelleen. Ooppera on inhimillinen työpaikka, joka on samalla Suomen suurin eri alojen asiantuntijaorganisaatio. Joutsenlampi oli ensimmäinen soittamani baletti ja Leif Segerstamin johtama Wozzeck ensimmäinen soittamani ooppera. Wozzeckin musiikki iski kertaheitolla sielun syövereihin, enkä silloin arvannut olevani neljä vuotta myöhemmin vakituisena muusikkona orkesterin riveissä. Miten soitan juuri nyt on minulle tärkeämpää kuin mitä musiikkia soitan. Tahdon löytää merkityksen jokaiselle nuotille, fraasille tai teokselle, jota saan soittaa.”

Viitanen on myös kiinnostunut muusikoiden kokonaisvaltaisesta terveydestä, sen ylläpidosta ja edistämisestä. Hän aloitti syksyllä 2021 fysioterapeutin kandidaatin tutkinnon opinnot LAB-ammattikorkeakoulussa Lahdessa. expressivemusician.com