Skip to content

A. Barrière – A. E. Egecioglu – M. Henriksson – J. T. Koskinen

Earthrise

Kesto
1 T 10 min, Ei väliaikaa
Milloin
17.10.2024 – 19.10.2024
Missä
Alminsali
Genre
Ooppera
Hinnat
20–35 €
Kieli
Englanti, suomi, saksa, latina ja tsekki. Tekstitys suomeksi ja englanniksi
Hyvä tietää
Tämä on vierailuesitys, jota koskevat poikkeavat myyntiehdot.

ajatuskoe aisteille

Earthrise kertoo maailmasta, joka on menettänyt järkensä. Yhtä lailla vuonna 1624 kuin 2024 poliittiset ja uskonnolliset tahot taistelevat vaikutuksestaan, ja tieteellinen prosessi tuottaa epämukavia totuuksia, jotka kyseenalaistavat tapaamme ajatella rooliamme maailmassa – ja joita emme osaa lähestyä muuten kuin hämmentyneinä ja noloina.

Tähtitieteilijä Johannes Kepler (1571–1630) pyrki tieteisromaanissaan Uni edistämään uutta maailmannäkemystä puhuttelemalla mielikuvitusta: miltä näyttäisi maailmamme kuusta katsottuna? Kepler kuitenkin kärsi dogmaattisuutta vastaan taistellessaan karut seuraukset ja joutui tekstiensä seurauksena puolustamaan noituusoikeudenkäynnissä omaa äitiään Katharina Kepleriä (1546–1622). Johannes Kepler ei kuitenkaan lakannut uskomasta, että maailmaa hallitsee salainen harmonia, jota meidän täytyy oppia tieteen ja taiteen keinoin kuuntelemaan. 

Johannes ja Katharina Keplerin elämäntarinoiden innoittama Earthrise yhdistää 1600-luvun repertuaarin ja uuden genrerajoja ylittävän musiikin, jonka tuottavat säveltäjä Juha T. Koskinen ja vokaalitaiteilija Anni Elif Egecioglu. Musiikkiteatteriteoksen libreton laatii ohjaaja-libretisti Aleksi Barrière. Cembalisti Marianna Henriksson kokoaa musiikkikokonaisuuden säveltäjiltä, kuten Capricornukselta, Galileilta, Scheidtilta ja Harantilta, joka asettuu uuden musiikin yhteyteen.

Huomioithan, että kyseessä on vierailuesitys, johon pätevät vierailuja koskevat myyntiehdot. Tutustu myynti- ja toimitusehtoihimme.

Juoni

Earthrise perustuu Johannes Keplerin tieteisromaaniin Uni (postuumi julkaisu 1634) ja tähtitieteilijän elämäntarinaan. Niistä käy ilmi, kuinka tärkeää Keplerille oli täydentää tieteellisiä faktoja keinoilla, jotka laajentavat tieteen periaatteita ja yleisöä: fiktio, kuvataide, musiikki. Kepleriä inspiroivat myös kansanperinteet ja kulttuurienvälinen keskustelu, ja hänen ajattelunsa taustalla vaikutti erityisesti kansanparantaja-äiti Katharina, jonka tärkeyttä hän ei heti uransa alussa osannut tiedostaa.

Earthrisessa avautuu assosiatiivinen unien ketju, joka kutsuu aikamme kaipaavaa jatkuvaa perspektiivinvaihtoa. Siinä yhdistyvät kansainvälisen yhteistyön muodossa taidelajit ja lukuisat yhteistyössä toimivat musiikilliset äänet. Kyseessä ei ole suurmiestarina vaan ajatuskoe aisteille.

työryhmä ja esiintyjät

Teksti ja ohjaus: Aleksi Barrière
Uusi musiikki: Juha T. Koskinen
Vanhan musiikin kokonaisuus ja soitinyhtyeen johto: Marianna Henriksson
Laulaja/vokaali-improvisoija: Anni Elif Egecioglu
Näyttelijä: Thomas Kellner
Soitinyhtye: Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)
Valosuunnittelu: Étienne Exbrayat
Lavasuunnittelu: Aleksi Barrière ja Étienne Exbrayat

Tuotanto: Helsinki Early Music Festival
Yhteistuotanto: Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) ja La Chambre aux échos
Yhteistyössä: Suomen kansallisooppera

kuvia työryhmästä

Esitykset ja liput

Esityksiin on ostettavissa myös vip-lippu (hinta 60 €), joka sisältää lasillisen juhlajuomaa esityksen jälkeen sekä taiteilijatapaamisen. Voit ostaa vip-lipun klikkaamalla paikan katsomosta riveiltä 1–13 ja valitsemalla lipputyypin vip-lippu.

oikotie onnistuneeseen iltaan

Tilaa tarjoilut

Voit nauttia tarjoiluista ennen esitystä tai väliajalla. Tutustu monipuoliseen menuun ja tilaa tarjoilut ennakkoon.

Saapuminen

Oopperatalo sijaitsee Töölönlahden rannalla osoitteessa Helsinginkatu 58. Lue, kuinka pääset kätevimmin perille.

Esteettömyys

Pyörätuolipaikat ostat soittamalla asiakaspalveluumme. Lue lisää esteettömyydestä Oopperatalossa.