Skip to content

Tamara Rojo – Alexander Glazunov

Raymonda

Kesto
2 T 50 min, sis. 2 väliaikaa (25 min)
Milloin
24.2.2023 – 23.3.2023
Missä
Päänäyttämö
Genre
Baletti
Hinnat
20-119 €
Ikäsuositus
Yli 7-vuotiaille

matka rakkauden ja rohkeuden ytimeen

Maailmankuulu tanssija, Englannin kansallisbaletin taiteellinen johtaja Tamara Rojo on toteuttanut klassikkobaletista Raymonda uuden tulkinnan, jossa tapahtumat on sijoitettu 1850-luvulle, Krimin sodan keskelle. Teokseen on haettu inspiraatiota maailman ensimmäisenä sairaanhoitajana pidetyn Florence Nightingalen ja muiden sota-ajan tukijoukoissa toimineiden naisten elämästä.

“Raymonda on seesteinen kokemus kauniine näyttämökuvineen ja mielikuvituksellisine koreografioineen. Koreografia on vahva niin herkissä kuin voimakkaissakin kohtauksissa ja rohkea tarina uudessa käsikirjoituksessa.”

– The Stage 19.1.2022

katso traileri

juoni

Britannia on mukana Krimin sodassa. Raymonda lukee kotonaan Englannissa sotatapahtumista ja haluaisi osallistua sotaponnisteluihin. Ystäväperheen poika John de Bryan jättää jäähyväisiä lähteäkseen taistelemaan rintamalle. Myös Raymonda päättää lähteä kohti Krimin niemimaata.

Sotilaat heräävät ja suuntaavat kohti taisteluja leiristään Sevastopolissa. John ystävineen on innoissaan päästessään lopultakin rintamalle. Raymonda ja muut hoitajat ovat leirissä huolehtimassa loukkaantuneista sotilaista. John haluaa avioitua Raymondan kanssa ennen joutumistaan taisteluihin ja Raymonda myöntyy myötätunnosta.

Yhtäkkiä paikalle saapuu Englannin liittolaisarmeijoiden johtoa, mukana myös Johnin ystävä, Aghan prinssi Abdur Rahman Ottomaanien valtakunnasta. John esittelee Raymondan Abdurille ja pyytää tätä pitämään Raymondasta huolta poissaolonsa aikana.

Raymonda painuu yöpuulle ja näkee unessaan hoitajien ja kuolleiden sotilaiden tanssivan.

Unessaan hän itse tanssii niin Johnin kuin Abdurinkin kanssa. Raymonda herätetään uniltaan, sillä Abdur on järjestämässä juhlia sotilaiden mielialan kohottamiseksi ja myös hoitajat on kutsuttu. Raymonda innostuu, mutta Johnin huivi muistuttaa häntä kihlautumisesta.

Juhlassa ottomaanikansojen edustajat esittävät omia tanssejaan. Raymondan työtoveri, sisar Clemence huomaa Raymondan ja Abdurin välisen ihastuksen. Clemence yrittää estää paria lähentymästä, ja lopulta poistuu huomattuaan yrityksensä turhaksi. Yhtäkkiä juhlat keskeytyvät, kun paikalle palaa rintamalta sotilaita, joukossa myös John.

Raymonda ja John ovat astumassa avioliittoon. Häävieraiden joukossa on myös Abdur, mikä saa Raymondan surumieliseksi. Häissä Raymonda kuitenkin lopulta ymmärtää kohtalonsa ja tekee päätöksen, joka tulee määrittelemään hänen tulevaisuutensa.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

galleria

Tekijät

Ohjaus, koreografia
Tamara Rojo
Musiikki
Alexander Glazunov
Musiikinjohto
Gavin Sutherland
Lavastus
Antony McDonald
Puvut
Antony McDonald
Valaistus
Mark Henderson

Rooleissa

Raymonda
Rebecca King
Raymonda
Abigail Sheppard
Raymonda
Violetta Keller
Raymonda
Yuka Masumoto
John de Bryan
Michal Krčmář
John de Bryan
Clark Eselgroth
John de Bryan
Francesco Gabriele Frola
Abdur Rahman
Johan Pakkanen
Abdur Rahman
Elvis Nudo
Abdur Rahman
Luciano Ghidoli
Abdur Rahman
Giulio Diligente
Sisar Clemence
Hanako Matsune
Sisar Clemence
Hatice Çağla Ertürk
Sisar Clemence
Claire Teisseyre
Sisar Clemence
Seo Yeun Kim
Henriette
Edita Raušerová
Henriette
Abigail Sheppard
Henriette
Hye Ji Kang
Henriette
Nao Harada
Bernard
Thomas Brun
Bernard
David Rathbun
Beranger
Frans Valkama
Beranger
Alfio Drago
Beranger
Shunsuke Arimizu
Beranger
Lamin Pereira

kuuntele raymondan musiikkia

Esitykset ja liput

Raymonda on Suomen kansallisbaletin ja Englannin kansallisbaletin yhteistuotanto.