Skip to content

10 asiaa, joita et tiennyt Oopperan kummituksesta

1. Oopperan kummituksen alkuperäisversio on pyörinyt Lontoossa vuodesta 1986. Sitä on esitetty yli 30 maassa. Maailman suosituimman musikaalin on nähnyt yli 140 miljoonaa ihmistä.

Andrew Lloyd Webberin Kummitusta ei ole Suomessa aiemmin nähty. Kuvassa itse Phantomin roolissa baritoni Ville Rusanen.

2. Andrew Lloyd Webberin Kummitusta ei ole ennen Kansallisoopperan versiota Suomessa aiemmin nähty. Saimme viidentenä teatterina maailmassa luvan tehdä kokonaan uuden tuotannon ohjauksineen, lavastuksineen ja pukuineen syksyllä 2015.

3. Syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana Oopperan kummituksen näki Kansallisoopperassa noin 75 000 katsojaa. Esityksiä oli kaikkiaan 57. Alun perin suunnitellut 53 esitystä täyttyivät jo ennen ensi-iltaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta Kansallisoopperan historiassa, kun koko esityskausi on myyty loppuun ennen ensi-iltaa.

4. Orkestraatioita on käytössä maailmalla kolme, 13-, 27- ja 45-henkiset orkesterit. Kansallisoopperan käyttämä suurin kokoonpano on harvinainen, sillä se mahtuu käytännössä vain oopperataloihin.

5. Esiintyjiä tarvitaan lavalla ja orkesterimontussa yhteensä 125. 46 orkesterimuusikon lisäksi laulajia on 61, tanssijoita 12 ja avustajia eri rooleissa 6. Kyseessä on tiettävästi suurin ensemble, jolla Kummitusta on esitetty.

6. Toisin kuin oopperaesitys, musikaali vaatii äänentoistoa. Kummituksessa on käytössä 137 mikrofonia, joista 43 langattomia. Mikserissä on kanavia 175. Esityksen aikana työvuorossa on 4 ääniteknikkoa.

”Esityksen aikana kulisseissa tapahtuu kymmeniä asujen pikavaihtoja, joista nopein vain 35 sekunnissa. Esiintyjät pistäytyvät pukuhuoltajien käsittelyssä kuin formulakuskit varikolla – eräs italialainen vierailija nimesikin pukuhuoltajat Ferrari-tiimiksi.”

7. Oopperan kummitusta varten Kansallisoopperan puvustossa valmistettiin reilut 300 asukokonaisuutta. Kun mukaan lasketaan kengät, sukat, hatut ja korut, asut sisältävät lähes 1500 osasta.

8. Esityksen aikana kulisseissa tapahtuu kymmeniä asujen pikavaihtoja, joista nopein vain 35 sekunnissa. Kuhunkin pikavaihtoon tarvitaan 2 pukuhuoltajaa.  Esiintyjät pistäytyvät pukuhuoltajien käsittelyssä kuin formulakuskit varikolla – eräs italialainen vierailija nimesikin pukuhuoltajat Ferrari-tiimiksi.

Esiintyjiä tarvitaan lavalla ja orkesterimontussa yhteensä 125. Kyseessä on tiettävästi suurin ensemble, jolla Kummitusta on esitetty.

9. Kansallisoopperassa on ennen Oopperan kummitusta nähty vain 4 musikaalia: Teatterilaiva (1960–63), West Side Story (1965–66), Viulunsoittaja katolla (1986–87) ja Sweeney Todd (1997–98)

10. Kansallisoopperan Oopperan kummitus nähtiin syksyllä 2017 Göteborgin oopperassa. Produktio herätti myös Ruotsissa suurta kiinnostusta ja keräsi ylistäviä arvioita.

Lue lisää Oopperan kummituksesta