Skip to content

Liam Scarlett – Georges Bizet

Carmen

Längd
2 T 50 min, inkl. 2 pauser (25 min)
När
14.1.2023 – 3.2.2023
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20-119 €
Åldersrekommendation
över 9 år

Den klassiska historien som eldig balett

Den ödesmättade kärlekshistorien i världens populäraste opera med Bizets träffande toner har överförts till balettscenen. Liam Scarletts koreografi är placerad i en tobaksfabrik i 1930-talets Spanien, strax före inbördeskrigets utbrott – i en värld där var och en måste försvara sig själv för att överleva. Den dramatiska baletten fick sin premiär vid Norges nationalbalett 2015.

se trailer

handlingen

Från en närbelägen by har Micaëla rest till tobaksfabriken för att träffa sin ungdomskärlek Don José. Hon har också med sig ett bud från dennes mor. På fabriken jobbar ett grupp kvinnor övervakade av vakten Zuniga. Atmosfären är spänd på tröskeln till inbördeskriget. Det enformiga arbetet vid tobaksfabriken bryts bara av vaktbytet. Då Zuniga gett sig av underhåller Carmen vakterna och lägger märke till Don José, som hon slänger en blomma åt. Micaëla träffar slutligen Don José och de gamla känslorna dem emellan vaknar på nytt. Deras möte avbryts av ett skrik som hörs från fabriken. Carmen har börjat slåss med andra kvinnor på arbetsplatsen. Carmen skiljs åt från de andra och ställs under Don Josés bevakning. Carmen lyckas fly genom att förföra Don José, som arresteras för sin oförsiktighet.

Carmen och hennes vänner har tagit sin tillflykt till en taverna. Dit kommer den berömde tjurfäktaren Escamillo, som förför Carmen. Följande dag reser Escamillo vidare och då kommer Don José till platsen och förklarar Carmen sin kärlek.

Carmen och Don José beslutar sig för att fly för att sedan gifta sig. Don José beger sig till det romska lägret för att vänta på Carmen. Innan Carmen gett sig av träffar hon igen Escamillo, som lovar henne ett drömliv vid hans sida. Carmen skriver ett brev till Don José och meddelar att hon inte älskar honom. Till tavernan anländer Micaëla, som får i uppdrag att ta med sig brevet till lägret. I lägret försöker Micaëla övertala Don José att följa med henne, men denne håller fast vid sin kärlek till Carmen. Då Don José läser Carmens brev blir han förtvivlad.

En fest ordnas för att fira Escamillos segrar och hans giftermål, men Carmen börjar misstänka att äktenskapet var ett misstag. Don José försöker än en gång övertala Carmen att följa med honom och i passionens hetta knivhugger han henne. Carmen dör i Don Josés armar.

Intrigen i sin helhet och annan bakgrundsinformation finns i verkets programblad.

galleri

medverkande

Koreografi
Liam Scarlett
Musik
Georges Bizet
Musikens arrangemang
Martin Yates
Dirigent
Mikhail Agrest, Kalle Kuusava
Scenografi
Jon Bausor
Kostymer
Jon Bausor
Ljussättning
James Farncombe

i rollerna

Carmen
Rebecca King
Don José
Johan Pakkanen
Don José
Frans Valkama
Don José
Jun Xia
Escamillo
Tuukka Piitulainen
Escamillo
Alfio Drago
Escamillo
Jonathan Rodrigues
Micaëla
Tiina Myllymäki
Micaëla
Iga Krata
Micaëla
Violetta Keller

Den Norske Balletts produktion.

lyssna på carmen

biljetter och föreställningar

kolla även

 • Balett, Opera

  Operans och Balettens arenaturné 2023

  Scen utanför Operan 6.5.2023 – 25.5.2023

 • Opera

  Siegfried

  Huvudscenen 24.3.2023 – 22.4.2023

 • Opera

  Trollflöjten

  Huvudscenen 17.9.2022 – 26.4.2023