Skip to content

Tips för biljettköp

Hitta bästa plats med dessa tips

Funderar du på när det lönar sig att köpa biljetter och var i salongen det är bäst att sitta? Här hittar du svar. Kom ihåg att också vår personal gärna hjälper dig med alla möjliga problem.

Det är bäst att börja med att bläddra i vår repertoar och se vilket verk du tycker är intressant eller känner igen. På verkens sidor kan du titta på bildgallerier och trailers eller lyssna på musik.

För ditt första besök rekommenderar vi oftast en kortare föreställning eller ett verk där du känner till handlingen eller musiken sedan tidigare. Du kan också be att få rekommendationer av vår kundtjänst.

De förmånligaste platserna går vanligen åt först. Var alltså ute i god tid, om du vill få biljetter till ett så bra pris som möjligt.

Vanligtvis börjar biljetterna till höstsäsongens föreställningar säljas i mars-april och vårsäsongens biljetter i september-oktober. Det kan dock finnas undantag till detta. Vi meddelar alltid i förväg när biljettförsäljningen börjar på våra kanaler på sociala medier. Därtill informerar vi om när biljettförsäljningen börjar på webbsidan för varje föreställning.

Kom också ihåg vara rabattbiljetter. Biljetter till föreställning samma dag för under 20-åringar, studerande, värnpliktiga, civiltjänstgörare, arbetslösa och pensionärer kostar 20–50 e/biljett. Rabatten gäller beroende på försäljningssituationen begränsade platser på parketten och 2:a balkong  (inga bokningar, gäller ej oinlösta biljetter) tidigast 12 timmar före föreställningen. Förmånen är personlig och intyget som berättigar till rabatt ska tas med till föreställningen.

Ibland ändras planerna snabbt och du kan inte komma till föreställningen. Då kan du utnyttja bytesrätten som ingår i våra normalprissatta biljetter samt ungdoms-, student- och pensionärsbiljetter. Bytesrätten gäller fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om att byta biljetter och eventuella avvikelser i försäljningsvillkoren.

Det finns biljetter i olika prisklasser till våra föreställningar. De förmånligaste biljetterna till föreställningar på huvudscenen kostar tjugo euro, de dyraste kostar över 100 euro. Du ser biljettpriserna för varje verk och en salongskarta med lediga platser på verkets egen sida genom att klicka på datumet när du vill se föreställningen.

Biljetter till föreställning samma dag för under 20-åringar, studerande, värnpliktiga, civiltjänstgörare, arbetslösa och pensionärer kostar 20–50 e/biljett. Rabatten gäller beroende på försäljningssituationen begränsade platser på parketten och 2:a balkong tidigast 12 timmar före föreställningen.

Kom ihåg att också barn alltid måste ha sin egen biljett och plats. Åldersgränsen för föreställningar på huvudscenen är 5 år. Vi tar inte in åskådare yngre än det till föreställningar på huvudscenen.

Närmare information om biljettpriserna och rabatterna finns i våra försäljningsvillkor.

Valet av plats är ofta en smaksak så det är en bra idé att modigt testa olika platser. Om du vill se artisternas miner, dräkter eller scenografins detaljer på nära håll, ska du välja de främre raderna på parkett. Där är det också bra att sitta med barn.

Om du däremot vill få en överblick av hela scenen på en gång eller fokusera på musiken, är balkongerna ett bra val. För operor har balkongen dessutom den fördelen att du utöver scenen och orkestern också ser textningen med ett ögonkast.

Både i huvudscenens salong och i Almisalen finns platser med tillgänglighet dit man kommer med hiss. Till parkett och 3:e balkong kommer man endast längs trappor. Trapporna har räcken. Här kan du läsa mer om tillgänglighet i Operahuset.

Om du behöver hjälp med att välja plats, kan du gärna vända dig till vår kundtjänst för råd. Här ser du kundtjänstens kontaktuppgifter och öppettider.

Vi rekommenderar att beställa servering i förväg. Beställ servering i god tid så kan du välja godsaker från vårt stora utbud och får en bra bordsplats. Försäljningen i webbutiken slutar senast 24 h före föreställningen. Du kan beställa servering också per telefon eller i Operahusets kundtjänst. Se kundtjänstens öppettider.