Gå till innehållet

Operan och Baletten idag

Nationaloperan och Nationalbaletten är konstinstitutioner för alla finländare som erbjuder opera- och balettföreställningar och andra evenemang för alla åldrar. Gästspel, elevoperor, inspelade föreställningar och direktstreaming samt TV- och radiosändningar för verksamheten ut i hela Finland och världen.

Mätt i personalmängd är Finlands nationalopera och -balett ett medelstort opera- och baletthus. Antalet ordinarie anställda är cirka 550, och de kommer från 33 olika länder. Operasångarna med solist- och köruppdrag är 58 till antalet, dansarna 86 och orkestermusikerna 104. Därtill syns och hörs ett stort antal såväl inhemska som utländska gäster i föreställningarna. I operahuset arbetar också ytterst kunniga representanter för olika hantverksyrken från skomakare till metallarbetare.

Vanligtvis har vi fyra nya operapremiärer och tre balettpremiärer årligen. Då huset dessutom sätter upp verk ur den tidigare repertoaren, varierar Operans och Balettens program varje vecka och under ett spelår ges upp till tiotals olika verk. Utöver kända klassiker sätter Nationaloperan och -baletten även upp nya operor och dansverk samt speciellt inhemska nyheter.

Finlands enda professionella opera inledde sin verksamhet 1911 och baletten grundades 1922. Verksamheten var länge koncentrerad till den lilla Alexandersteatern, tills det nuvarande tidsenliga operahuset öppnades 1993. Huvudscenen har över 1 300 platser i salongen. Därtill finns en mindre scen, Almisalen. Även foajéerna används för mindre föreställningar och gratisevenemang.

Opera & Balett i siffror

0
Månadsavlönade annställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Orter
0
Besökare
0
Publikkontakter

*siffrorna från 2021

Personal

Ooppera ja Baletti_balettitanssija_Töölönlahti

Dansare

Ooppera ja Baletti_orkesteri_orkesterimuusikko

Orkester

Ooppera ja Baletti_kulisseissa

Ledningsgrupp

Bekanta dig med operahuset

Aktuellt

Finlands nationalopera söker en konstnärlig ledare

Då mandatperioden för operans nuvarande konstnärliga ledare tar slut, söker vi en konstnärlig ledare för tidsbunden anställning under perioden 1.8.2023–31.7.2027. Avtalet inkluderar även en förlängningsoption på tre år. Introduktionen till uppgiften och repertoarplaneringen inleds på deltid enligt avtalet redan tidigare. Vi ber intresserade lämna in ansökan senast den 19 april 2022.
Kuusisto Jaakko

Älskade konstnär Jaakko Kuusisto är borta

Musiklivet har drabbats av en oersättlig förlust. Violinisten, dirigenten och tonsättaren Jaakko Kuusisto har gått bort. Han avled i en svår sjukdom 23.2.2022.
Oopperatalo_talvella_photo by Heikki Tuuli

Föreställningarna startar igen 11.3 – Biljetter till nya föreställningsdatum säljs fr.o.m. 9.2 kl. 12

I repertoaren våren 2022 ingår i mars-maj alla planerade premiärer på huvudscenen. Biljetter till de nya föreställningarna av Svansjön och Billy Budd börjar säljas onsdag 9.2 kl. 12.
Ytterligare nyheter

VÄDJAN TILL BALETTVÄNNER

Donera skor till balettdansare

Välkommen till virtuella scen

Don Quijote

Glöm inte Stage24

Operans och Balettens föreställningar kan ses gratis på Stage24.

Puccini: Tosca; Andrea Caré, Aušrinė Stundytė

OperaVision

Den störst operahus i Europa har öppnat – hus dig. OperaVision är en gemensam webbtjänst för 30 europeiska operahus och Opera Europa. Här kan du uppleva opera gratis hemma i soffan. Liveföreställningar på kanalen erbjuds förutom av Finlands Nationalopera bland annat av Komische Opera Berlin, Teatro Regio Torino, festivalen Aix-en-Provence, Royal Opera House Covent Garden, Teatro Real Madrid och Den Norske Opera.

Operans och Balettens historia

Pohjalaisia 1924 loppukohtaus

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

carmen

Operor och baletter genom tiderna

I föreställningsdatabasen hittar du information om Nationaloperans och nationalbalettens föreställningar alltsedan år 1911. Databasen innehåller för tillfället information om bl.a. alla kvällsspecifika föreställningar och vem som har varit med om att sätta upp premiärföreställningarna.