Skip to content

om oss

Om oss – presentation av Operan och Baletten

Här kan du läsa mer om vår verksamhet samt om Operans och Balettens personal.

En konstinstitution för hela Finland

Vi har opera- och balettföreställningar och andra evenemang för alla åldrar. Gästspel, elevoperor, inspelade föreställningar och direktströmning samt TV- och radiosändningar för vår verksamhet ut i hela Finland och världen.

Till personalmängden är vi ett medelstort opera- och baletthus. Antalet ordinarie anställda är cirka 550, och de kommer från över 30 länder. Operasångarna med solist- och köruppdrag är 53 till antalet, dansarna 74 (ungdomsgruppen 13) och orkestermusikerna 111. Därtill medverkar ett stort antal såväl inhemska som utländska gäster i föreställningarna. I Operahuset arbetar också ytterst kunniga representanter för olika hantverksyrken från skomakare till metallarbetare.

Vanligtvis sätter vi årligen upp fyra nya operapremiärer och tre balettpremiärer. Därtill uppför vi verk ur den tidigare repertoaren, så vårt program växlar varje vecka och under ett spelår ges upp till tiotals olika verk. Utöver kända klassiker framför vi även nya operor och dansverk – med särskilt fokus på inhemska nyheter.

Finlands enda professionella opera inledde sin verksamhet 1911 och baletten grundades 1922. Verksamheten var länge koncentrerad till den lilla Alexandersteatern, tills det nuvarande tidsenliga Operahuset invigdes 1993. Läs mer om Operans och Balettens historia.

Operan och Baletten i siffror

551

Månadsavlönade anställda

34

Nationaliteter

495

Föreställningar

49

Orter

249491

Besökare

1700000

Publikkontakter

*siffrorna från 2023

Personal

Historia

Föreställningsdatabasen Encore

Balettläroanstalten

Se föreställningar på den virtuella scenen

OperaVision – Europas största virtuella operahus

OperaVision är den gemensamma webbtjänsten för 30 europeiska operahus och Opera Europa som bjuder dig på avgiftsfria operaupplevelser hemma i soffan.

Utöver Finlands nationalopera erbjuds livesändningar på kanalen av bland annat Komische Oper Berlin, Teatro Regio Torino, festivalen i Aix-en-Provence, kungliga operan Covent Garden i London, Teatro Real Madrid och Norges nationalopera.

Boka plats i soffan.

Finansieras av Europeiska unionen

Se också