Skip to content

Reija Wäre – Jukka Nykänen

Édith Piaf – La vie en rose

Längd
2 t, Inkl. en paus (beräknad längd, specificeras under premiärveckan)
När
28.2.2025 – 27.5.2025
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Till salu
Biljetter säljs 2.10 kl. 12.
Priser
21–138 €
Åldersrekommendation
över 10 år

Låt den lilla sparvens vingar lyfta dig

Édith Piafs (1915–1963) unika liv lämnade efter sig ett musikaliskt arv som fortfarande älskas decennier efter hennes död. Piaf betraktade inte livet som något som hände henne, utan som hon själv skapade och hon gav sig helhjärtat hän åt livets upp- och nedgångar, såväl till topparna som till stora sorger. Trots sin berömmelse och sina rikedomar levde Piaf på sina egna villkor, och valde sitt sällskap utan att bry sig om sociala strukturer och förväntningar.

Den nya baletten är som ett kalejdoskopiskt porträtt av Édith Piafs liv. Verket är baserat på verkliga händelser, men dyker också ner i huvudpersonens känslor. Koreografin bygger på den klassiska balettens vackra och disciplinerade rörelser, men genomströmmas också av den moderna dansens språk, med inspiration från Piafs egna gester och sätt att röra sig.

Kärleken är ett slagfält och jag kämpar varje dag för att segra.

– Édith Piaf

Handlingen

Édith växer upp hos sin farmor som driver en bordell och skyddar Édith mot kunderna med hjälp av sina anställda. Lilla Édith blir blind, men hennes skyddshelgon Sankta Thérèse botar henne. Tonåriga Édith uppträder på gatorna i Paris tillsammans med sin halvsyster Simone, men de glada gatorna blir dystra i och med den stora ekonomiska depressionen. Édith träffar Louis Dupont och blir passionerat förälskad. Édith arbetar på fabrik och paret får ett barn, men Édith klarar inte av att vara mor och barnet dör. Édith och Simone hamnar på Louis Leplées nattklubb och Édith vill inte längre uppträda bara i gathörn. Leplée formar Édith till en ikonisk stjärna, La Môme Piaf, den lilla sparven.

Piaf är en stor stjärna som omringas av beundrare och älskare. Den omgivande världen är mitt i andra världskriget. I USA möter Piaf en överklass som behandlar henne arrogant. Marlene Dietrich räddar henne och presenterar henne för boxaren Marcel Cerdan. Den brinnande kärleken tar slut när Marcel dör i en olycka. I sina drogfantasier ser Édith fortfarande Marcel, och hennes liv faller sönder omkring henne när vännerna drar sig undan. Édith söker tröst hos sin unga assistent. Édith stiger upp på scen en sista gång och framför sin sång La vie en rose.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

Konstnärligt team

Koreografi
Reija Wäre
Musik
kooste / collage
Musikens arrangemang och komposition
Jukka Nykänen
Dirigent
Aliisa Neige Barrière
Scenografi
Jani Uljas
Kostymer
Erika Turunen
Ljusdesign
Joonas Tikkanen
Koncept
Reija Wäre, Melissa A. Thompson

I rollerna

Dansare meddelas senare.

Uppträdare meddelas senare.

Lyssna på musiken

Tonsättaren Jukka Nykänen har samlat intryck från Édith Piafs produktion för balettens musik. Kom i stämning i förväg eller lyssna i efterhand för att höra vilka bekanta melodier det fanns i musiken.

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

Biljetter och föreställningar

Säkra din plats med ett säsongskort

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.