Skip to content

Javier Torres – Pjotr Tjajkovskij

Prinsessan Törnrosa

Längd
2 t 25 min, Inkl. 1 paus (35 min)
När
23.8.2024 – 7.2.2025
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
21–113 €
Åldersrekommendation
över 5 år

En underbar saga som väcker hela familjen

Prinsessan Törnrosa är en av alla tiders mest älskade baletter. Den bekanta sagan om den förtrollade prinsessan Aurora, om de goda och onda feerna och om äventyrsprinsen kommer utmärkt till sin rätt i form av dans. Versionen skapad av Nationalbalettens konstnärliga chef Javier Torres har charmat fullsatta salonger redan i över 15 år.

Praktfulla kostymer och en ståtlig scenografi skapar en färgsprakande sagovärld som hela publiken njuter av från de minsta i familjen till de vuxna. Prinsessan Törnrosa passar bra för barn som allra första balettupplevelse.

“Prinsessan Törnrosa är en helhetsupplevelse. Tjajkovskijs vackra musik spelad av orkestern, den fina scenografin, de vackra, färggranna dräkterna och fantastiska dansnummer av både individer och grupper. En helt underbar föreställning.

– Publikkommentar

galleri

Handlingen

I ett avlägset kungadöme firar hovfolket prinsessan Auroras födelse. Till dopet inbjöds djärvhetens fe Volante, glädjens fe Grazia och kärlekens fe Syrene. Då feerna överräcker sina gåvor till prinsessan, rusar rädslans fe Carabosse in i salen. Henne hade man glömt att bjuda in. Den rasande Carabosse slungar ut en förbannelse: en dag kommer Aurora att stinga sig på en rosentagg och dö! Syrene har emellertid ännu inte givit sin gåva. Tack vare hennes kraft dör prinsessan inte utan sover i hundra år och vaknar till en kyss av en prins.

Prinsessan firar sin 16-årsdag och möter fyra prinsar som kommit för att fria till henne. Dit kommer också en gumma som räcker hennes en ros. Det förskräckta hovfolket hinner inte ta bort rosen av prinsessan innan hon stungit sig på rosens taggar. Gumman visar sig vara Carabosse och prinsessan försänks i sömn.

Hundra år senare är prins Désiré ute på jakt och en gyllene hjort leder honom till Syrene. Syrene berättar för prinsen om Aurora och visar vägen till slottet, där han tvingas kämpa

mot Carabosse. Slutligen lyckas prinsen komma fram till Aurora och hans kyss väcker prinsessan och hela hovet.

Till Auroras och Désirés bröllop kommer många gäster: Rödluvan, Mästerkatten i stövlar och Fågel blå. Kärleken har övertagit makten i hela hovet.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

Konstnärligt team

Koreografi (delvis efter Petipa)
Javier Torres
Musik
Pjotr Tšaikovski
Dirigent
Maria Seletskaja
Scenografi
Minna Wallenius
Kostymer
Erika Turunen
Ljusdesign
Eric Loustau-Carrere
Maskering
Tuija Luukkainen

I rollerna

Dansare meddelas senare.

Uppträdare meddelas senare.

Lyssna på Prinsessan Törnrosa

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

Biljetter och föreställningar

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.