Siirry sisältöön

Kansallisbaletti 100 vuotta

Tämä on meidän kasvutarinamme. Synnyimme sata vuotta sitten. Sen jälkeen meitä ei ole
pysäyttänyt mikään.

Me sytymme liikkeestä, sen voimasta ja kauneudesta. Luonnollisesta
kauneudesta, jos tarkkoja ollaan. Rakastamme esiintyä, mutta emme välitä esittämisestä. Vaalimme aitoutta. Me olemme perhe, jossa jokainen saa olla oma
itsensä. Lavalla ja katsomossa.

Vaikka tanssijamme tulevat ympäri maailmaa ja teokset ovat usein kansainvälisiä
klassikkoja, meidän juuremme ovat tässä maassa ja tässä kaupungissa. Se on hieno
tunne – tuntea olevansa kotona.

Juhlimme synttäreitämme koko vuoden. Tervetuloa mukaan. Tehdään tästä vuodesta
ikimuistoinen.

Terveiset taiteelliselta johtajalta

Hyvä yleisö,

tervetuloa juhlimaan kanssamme satavuotiasta Suomen kansallisbalettia! On ollut suuri ilo ja kunnia suunnitella tämän tärkeän historiallisen virstanpylvään juhlintaa.

Suomen kansallisbaletin ensimmäinen esitys nähtiin 17. tammikuuta 1922, kun balettimestari George Gé toi näyttämölle oman versionsa Joutsenlammesta. Siksi tuntuu erityisen hienolta, että voimme aloittaa juhlavuotemme uudella Joutsenlammella, joka on tehty erityisesti juuri meille täällä Suomessa ja meidän tanssijoillemme.

Satavuotisjuhlia vietetään vain kerran, joten juhlitaan kunnolla! Samalla haluan omasta puolestani kiittää jättäessäni jäähyväiset neljän jännittävän vuoden jälkeen. Kansallisbaletti on fantastinen ryhmä upeine tanssijoineen niin Suomesta kuin maailman joka kolkasta.

Nyt odotamme seuraavaa sataa vuotta ja kaikkea jännittävää, jota tulemme näkemään upeassa ooppera- ja balettitalossamme. KIPPIS!

-Baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne

Uppoudu tarinoihin

Mitä kaikkea mahtuukaan satavuotiseen historiaamme? Lue Kansallisbaletin käännekohdista ja kurkista kulisseihin. Voit selata artikkeleita painamalla kuvien päältä löytyviä nuolia. Artikkelit Kansallisbaletin käännekohdista löydät myös sivun lopusta. Tästä klikkaammalla pääset sinne suoraan.

Kaikki balettiaiheiset artikkelit löydät kootusti Kulisseista.

Kansallisbaletin käännekohtia
Kurkistus kulisseihin

”Varvastossut antavat vapauden ja voiman tunteen”

Tämä on meidän tarinamme

Juhlavuoden teokset

Katso balettia Stage24-palvelussa

Baletin juhlaa myös kotisohville

Stage24-palvelussamme juhlavuosi käynnistyy tammikuussa Joutsenlammen suoralla lähetyksellä. Kevään aikana videopalvelussa nähdään myös uutuusbaletti Sibeliuksen sekä Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlagaalan livelähetykset. Suorat lähetykset löydät Stage24-palvelun Live-osiosta.

Suorien lähetysten lisäksi voit katsoa Stage24-palvelustamme esitystallenteita, trailereita ja esityksiä taustoittavia keskusteluita ja teosesittelyitä.

#Baletti100

”En ole keksinyt, missä voisin olla onnellisempi kuin Kansallisbaletissa. Saan tehdä rakastamaani työtä kotimaassani parhaiden kollegojeni kanssa. On ihanaa, että Suomessa on edelleen niin paljon baletin ystäviä, että ryhmämme on voinut olla olemassa jo sata vuotta.”

– SARI IKONEN, TANSSIJA

Kansallisbaletti juhlii myös nimikkohupparissa

It’s in our nature

Tämä satavuotisjuhlavuoden keräilytuote on ostettavissa ainoastaan asiakaspalvelupisteeltämme Töölönlahden aulasta. Hupparin hinta on 60 €.

Baletin juhlaa Kino Reginassa

Baletti puhuu elokuvissa

Kansallisbaletin juhlavuoden kunniaksi Kino Regina esittää kevään 2022 aikana balettielokuvien sarjan. Mukana on monipuolinen kattaus Suomen ensimmäisestä tanssielokuvasta Pessi ja Illusia upeisiin arkistojen aarteisiin kautta maailman. Baletti puhuu -elokuvasarja Kino Reginassa Keskustakirjasto Oodissa 26.3.-27.5., balettiteemainen viikonloppu Kansallisbaletti 100 vuotta 1.-3.4.

Tanssijat

Suomen kansallisbaletin tanssijat

Kansallisbaletti on maan ainoa ammatillinen täysimittainen balettiryhmä. Kansainvälisessä ryhmässä työskentelee tänä päivänä 76 tanssijaa, jotka edustavat 21 kansallisuutta. Kansallisbaletin yhteydessä toimii lisäksi erillinen nuorisoryhmä, jossa työskentelee 12 vastavalmistunutta tanssijaa.

Baletti100-näyttely kutsuu tutustumaan kädentaitoihin

Tervetuloa lämpiönäyttelyyn

Päälämpiössämme on esillä Kansallisbaletin satavuotissynttäreiden kunniaksi hurmaavia aarteita ja taidonnäytteitä puvustamosta, lavastamosta ja tarpeistosta.

Näyttely on avoinna kaikkina esityspäivinä kaksi tuntia ennen esityksen alkua ja näyttelyä voi tulla katsomaan vaikka et olisikaan tulossa esitykseen.

Tervetuloa tutustumaan!

Balettienergiaa Suomen ekaluokkalaisille

Balettienergiaa kouluihin!

Juhlavuoden kunniaksi järjestämme vuonna 2022 sata ilmaista Balettienergiaa lapsille -työpajaa ykkösluokkalaisille ympäri Suomen. Koulujen liikuntasaleissa järjestettävissä työpajoissa koululaiset pääsevät tutustumaan klassiseen balettiin sekä itse kokeilemalla että lyhyen balettiesityksen katsomalla.

Työpajat toteutetaan huhti-toukokuussa ja elo-lokakuussa 2022. Hakuaika työpajoihin päättyy 28.2. Balettienergiaa lapsille -työpajat toteutetaan Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Pieni pyyntö baletin ystäville

Lahjoita tanssijalle tossut

Naistanssijoillamme kuluu yhteensä noin 2 160 paria varvastossuja yhden näytäntökauden aikana. Miehillä menee samassa ajassa pehmeitä tossuja noin 1 600 paria. Lahjoittamalla rahaa tanssijoiden tossuihin tuet merkittävällä tavalla heidän mahdollisuuksiaan toteuttaa ammattiaan.

Kansallisbaletin käännekohtia

Artikkelisarja täydentyy talven aikana.