Skip to content

Francesca Caccini

Alcinan saari

Kesto
1 t 15 min, ei väliaikaa
Milloin
1.2.2024 – 3.2.2024
Missä
Alminsali
Genre
Ooppera
Liput myynnissä
Liput tulevat myyntiin 4.10. klo 12.
Kieli
Esityskieli italia. Käännös suomeksi ja englanniksi

Barokkioopperaa alminsalissa

Francesca Caccinin vuonna 1625 säveltämä ooppera Ruggieron vapautus (La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina) perustuu aikalaisilleen tuttuun Ludovico Arioston Orlando furioso -runoelmaan. Oopperassa sukelletaan Alcinan saaren lumottujen kasvien siimekseen; lumouksien, murhanhimoisten noitien, kultatukkaisten jumalien, myrskyjen, kyynelvirtojen, rukousten ja huokausten maailmaan.

Alminsalissa helmikuussa 2024 saa ensi-iltansa Caccinin ja libretisti-Saracinellin barokkiooppera Arkkityyppien ja Helsingin Barokkiorkesterin yhteistyönä. Ihmettelevä moniaistinen teos tutkii vapauden ja velvollisuuksien, piinan ja nautinnon, hallitun ja hillittömyyden, todellisen ja satumaisen rajoja.

Juoni

Prologi: Meren jumala Neptunus ylistää puolalaista kruununprinssiä, joka on saapunut Firenzeen Caccinin teoksen tilaajan Medicin herttuan luo. Neptunus esittelee teoksen tapahtumat kruununprinssille.

1. näytös: saarelleen saapuvia ritareita viettelevä noita Alcina on lumonnut ritari Ruggieron, jota Melissa lähtee vapauttamaan lumouksesta.

2. näytös: Alcina käskyläisineen keskeyttää Melissan ja Ruggieron pakomatkan, mutta Melissa rökittää Alcinan, joka pakenee.

3. näytös: Melissa kehottaa kaikkia pohtimaan ihmisen turhamaisuutta ja varoittaa itsehillinnän pettämisen vaaroista.

4. näytös: Lumotut kasvit vapautetaan ja juhlinnan päätteeksi lauletaan Toscanan naisten kauneutta ylistävä madrigaali, jolla – kuten prologillakaan – ei ole mitään tekemistä muun teoksen kanssa. 

Esitykset ja liput

Liput tulevat myyntiin 4.10. klo 12.