Skip to content

Francesca Caccini

Alcinas ö

Längd
1 t 15 min, ingen paus
När
1.2.2024 – 3.2.2024
Var
Almisalen
Genre
Opera
Till salu
Biljetter säljs 4.10 kl. 12.
Språk
Italienska. Textning på finska och engelska

Barockopera i Almisalen

Operan Ruggieros befrielse (La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina), komponerad av Francesca Caccini 1625, är baserad på Ludovico Ariostos episka dikt Orlando furioso, välbekant för samtiden. I operan dyker vi ner bland de förtrollade växterna på Alcinas ö; till en värld av förtrollningar, mordiska häxor, guldhåriga gudar, stormar, strömmar av tårar, böner och suckar.

I Almisalen uppförs i februari 2024 scenföreställningen av Caccinis och librettisten Saracinellis barockopera i samarbete med Arkkityypit och Helsingfors Barockorkester. Det undrande multisensoriska verket sonderar gränserna mellan frihet och ansvar, plåga, nöje, det kontrollerade, det vårdslösa samt det verkliga och det sagolika.

Handlingen

Prolog: Havets gud Neptunus prisar den polske kronprinsen, som besöker Florens och  hertingen av Medici, som beställt Caccinis verk. Neptunus presenterar operas händelser för kronprinsen.

Akt 1: häxan Alcina, som förför riddarna som anländer till hennes ö, har förhäxat riddaren Ruggiero. Melissa ger sig ut för att befria honom från förtrollningen.

Akt 2: Alcina och hennes trupper avbryter Melissas och Ruggieros flykt, men Melissa besegrar Alcina, som flyr.

Akt 3: Melissa uppmanar alla att reflektera över mänsklig fåfänga och varnar för svaga självkontrollens faror. 

Akt 4: De förtrollade växterna befrias och i slutet av firandet sjungs en madrigal som hyllar toskanska kvinnors skönhet, och  – likt prologen – inte har något att göra med resten av verket.

biljetter och föreställningar

Biljetter säljs 4.10.2023 kl. 12.