Skip to content

Sari Kaasinen – Juhani Koivisto

Koululaisooppera: Lähde

Kesto
45 min, Ei väliaikaa
Missä
Vierailunäyttämö
Genre
Ooppera
Kieli
Suomi

Uhrataanko pyhyys rahalle?

Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon? Aikaa on vain 40 minuuttia. Kaivinkoneet ovat jo valmiina.

Reaaliajassa etenevä koululaisooppera Lähde on tehokkaan jännittävä tarina. Samalla se nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä. Ajattelemmeko tulevia sukupolvia vai teemmekö peruuttamatonta tuhoa? Ooppera kertoo myös siitä, miten outona pidetty Sofia löytää elämäntehtävän.

Lähde sai ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa 26.11.2021. Ensi-iltaan esityksen valmistivat yhdessä ammattilaisten kanssa Vantaan Ylästön koulun 5.-6. musiikkiluokkien oppilaat.

KUNNANHALLITUS:

Kunnan rahat on jo syöty,
konkurssi on edessä.

LIIKEMIES:

Ratkaisu on vedessä!
Lähteestä on teille hyöty
kun teen tähän juomatehtaan,
saatte siitä lähdeveron.
Sanoa sen kyllä kehtaan:
näätte tässä bisnesneron.

näin esitys syntyy

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 4.–6.-luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kanteleensoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Teoksessa on mukana pääharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset osallistuvat.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan pääharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Koululaisooppera maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Vuonna 2022 koululaisooppera vieraili 39 koulussa eri puolilla Suomea. Keväällä 2023 vierailemme 12 koulussa ympäri Suomea.

syksyn 2023 esitykset ja lippuinfo

Toteutamme syksyn 2023 esityskiertueen maakunnissa viikoilla 43-44 sekä 47-48. Pääkaupunkiseudun koulujen esityspäivät toteutetaan Kansallisoopperan ja -baletin Alminsalissa viikoilla 45-46.

Valitsemme koululaisoopperakoulut maakunnista sen mukaan, että pystymme toteuttamaan kiertueen mahdollisimman hyvin. Projekti maksaa 700€. Koulu päättää esityksensä lippujen hinnat, hoitaa lipunmyynnin ja pitää lipputulot.

Oopperaan voi osallistua 40-60 oppilasta 5-6-luokilta. Mikäli ryhmänne olisi tuota suurempi tai pienempi, tai haluaisitte toteuttaa oopperan alemmilla luokilla, olettehan ennen ilmoittautumista yhteydessä tuottajaan: kirsi.jarvinen@opera.fi.

galleria

Tekijät

Musiikki
Sari Kaasinen
Libretto
Juhani Koivisto
Alkuperäisohjaus
Riikka Oksanen
Lavastus, puvut
Taina Relander
Valaistus
Vesa Pohjolainen

Rooleissa

Vieraileva solisti
Riku Pelo
Vieraileva solisti
Tiitus Ylipää
Vieraileva solisti
Johanna Isokoski
Vieraileva solisti
Marika Hölttä
Vieraileva solisti
Katariina Heikkilä
Vieraileva solisti
Ann-Marie Heino
Kantelisti
Anna-Karin Korhonen
Kantelisti
Senni Eskelinen
Lyömäsoittaja
Mongo Aaltonen

Tutustu myös näihin