Skip to content

David Bintley – Sally Beamish

Saiturin joulu

Kesto
2 t 15 min, Sis. 1 väliajan (30 min)
Milloin
1.12.2023 – 30.12.2023
Missä
Päänäyttämö
Genre
Baletti
Hinnat
20–134 €
Ikäsuositus
Yli 7-vuotiaille

Joulun henki uutena balettina

Saita ja kylmä Ebenezer Scrooge ei välitä joulusta eikä lähimmäisistään. Yöllä joulun henget vievät hänet menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Ymmärtääkö Scrooge joulun merkityksen?

Charles Dickensin joulutarina hyvyydestä ja oikeudenmukaisuudesta on valloittanut teatterilavoja jo yli 150 vuoden ajan. Nyt 1800-luvun Lontooseen sijoittuva tarina nähdään uutena koskettavana balettina, joka saa ensi-iltansa Kansallisbaletin jouluohjelmistossa 2023. Teoksen näyttävä visuaalisuus vie katsojan viktoriaanisen ajan teollistuvaan kaupunkiin, ylemmän keskiluokan juhlapukujen loisteesta katujen vähäosaisten vaatimattomiin oloihin.

Juoni

Jouluaaton aamuna Lontoossa valmistaudutaan joulunviettoon, mutta saita ja kylmä Ebenezer Scrooge ei pidä ympärillä häärivistä ihmisistä eikä joulusta. Hän häätää köyhille rahaa keräävät hyväntekijät eikä halua lähteä veljenpoikansa Fredin luo joulunviettoon. Scroogen alaisena työskentelevä Bob Cratchit kärsii kylmyydestä, kun pihi Scrooge ei anna hänen laittaa hiiliä uuniin.

Scrooge kuulee aavemaisen kutsun kulkiessaan kadulla ja telkeytyy asuntoonsa. Scroogen menehtyneen liikekumppanin, yhtä saidan Jacob Marleyn haamu haluaa varoittaa tätä kohtalostaan kantaa painavia kahleita ikuisesti. Yöllä Scrooge saa kohdata kolme henkeä.

Menneiden joulujen henki vie Scroogen lapsuuteen, jossa poika haaveilee kirjojen sankareista mutta joutuu alistumaan ankaran rehtorin ja isänsä vaateisiin. Nuorina miehinä Scrooge ja Marley pääsevät harjoittelijoiksi kauppaan ja Scrooge kosii mielitiettyään Belleä. Miehet menestyvät urallaan ja saavat kaupan itselleen, mutta Belle huomaa rahan merkitsevän Scroogelle enemmän kuin rakkauden ja jättää hänet.

Nykyisen joulun henki vie katsomaan Cratchitin perheen joulunviettoa. Perheen pieni poika Timi on vakavasti sairas, ja perhe elää köyhyydessä Bobin pienen palkan turvin. Fred puolestaan viettää perheineen iloista joulujuhlaa ilman Scrooge-setäänsä. Scrooge alkaa katua käytöstään Frediä, ainoata sukulaistaan, ja tämän perhettään kohtaan.

Tulevien joulujen henki näyttää, kuinka Cratchitin perhe kokoontuu Timin pienen arkun ympärille suremaan menehtynyttä perheenjäsentään. Hautausmaalla Scrooge joutuu kohtaamaan myös oman hautansa.

Scrooge herää jouluaamuna ja ymmärtää vielä ehtivänsä mukaan joulunviettoon. Hän rientää Fredin perheen juhliin ja pyytää perheeltä anteeksi. Scrooge jatkaa Bobin luo ja vie mukanaan valtavan määrän jouluherkkuja. Scroogesta on tullut parempi ystävä ja esimies kuin koko kaupungissa tai koko maailmassa on koskaan nähty. Sairaudestaan toipuvalle pienelle Timille Scroogesta tulee kuin toinen isä.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

”Dickensin tarina katkerasta Scroogesta ja hänen pelastumisestaan jouluaaton aavemaisten näkyjen kautta on saanut ikonisen roolin englanninkielisessä maailmassa. Lähes 200 vuotta ilmestymisensä jälkeen tarina jatkaa leviämistään niin painettuina kirjoina kuin näyttämöillä ja elokuvateattereissakin – se on osa joulua, kuten joulukuusi tai pukki.”

– David Bintley, koreografi

galleria

Tekijät

Koreografia
David Bintley
Musiikki
Sally Beamish
Musiikinjohto
Paul Murphy
Lavastus
Anna Fleischle
Puvut
Anna Fleischle
Valaistus
Mark Henderson
Projisoinnit
Anna Fleischle

Rooleissa

Tiedot julkaistaan myöhemmin.

Kuuntele musiikkia

Sally Beamish on säveltänyt Saiturin joulun kokonaan uuden musiikin. Saiturin joulun esityksissä musiikki kuullaan Kansallisoopperan orkesterin soittamana.

Esitykset ja liput

teosesittelyt

oikotie onnistuneeseen iltaan

Tilaa tarjoilut

Voit nauttia tarjoiluista ennen esitystä tai väliajalla. Tutustu monipuoliseen menuun ja tilaa tarjoilut ennakkoon.

Käsiohjelmat

Voit ostaa 7 euron hintaisen käsiohjelman mm. asiakaspalvelusta, Oopperaravintolan tiskiltä tai henkilökunnalta.

Saapuminen

Oopperatalo sijaitsee Töölönlahden rannalla osoitteessa Helsinginkatu 58. Lue, kuinka pääset kätevimmin perille.

Esteettömyys

Pyörätuolipaikat ostat soittamalla asiakaspalveluumme. Lue lisää esteettömyydestä Oopperatalossa.