Skip to content

David Bintley – Sally Beamish

En Julsaga

Längd
2 t 15 min, Inkl. 1 paus (30 min)
När
1.12.2023 – 30.12.2023
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20–134 €
Åldersrekommendation
över 7 år

Julklassiker som ny balett

Den giriga och hårdhjärtade Ebenezer Scrooge bryr sig varken om julen eller sina närmaste. På natten för julens andar honom till det förflutna, nutiden och framtiden. Förstår Scrooge julens budskap?

Charles Dickens julsaga om godhet och rättvisa har intagit teaterscener i mer än 150 år. Berättelsen som utspelar sig i 1800-talets London ses nu som en ny, gripande balett med premiär på Nationalbalettens julrepertoar 2023. Verkets storslagna visuella uttryck tar åskådaren till en stad i den viktorianska industrialismens tidevarv, från den övre medelklassens glamorösa festklänningar till gatornas och de mindre bemedlades anspråkslösa förhållanden.

handlingen

Det är julaftonsmorgon och Londonborna håller på med de sista förberedelserna inför helgen. Den giriga och hårdhjärtade Ebenezer Scrooge bryr sig dock inte om det glada stöket och inte om julen överlag. Han sjasar bort frivilliga som samlar in pengar till fattiga och vägrar att fira jul med sin brorson Freds familj. Bob Cratchit som arbetar för Scrooge skakar av kyla, men hans gnidiga husbonde låter honom inte lägga mer kol på elden.

Scrooge vandrar på gatorna när han hör en spöklik röst och stänger in sig i sitt hem. Scrooges döda kompanjon, den lika giriga Jacob Marley, uppsöker honom som vålnad för att varna honom för hans fruktansvärda öde – att bära på tunga bojor i all evighet. Den natten träffar Scrooge tre andar.

Gångna Julars Ande tar Scrooge tillbaka till barndomen, där den lille gossen drömmer om hjältar han läst om men måste böja sig för sin stränga rektors och faders krav. De unga Scrooge och Marley blir lärlingar i en butik och Scrooge friar till sin första kärlek, Belle. Männen är framgångsrika och tar över butiken, men Belle märker att för Scrooge är pengar viktigare än kärlek och överger honom.

Nuvarande Julens Ande tar Scrooge för att se hur julen firas hemma hos Cratchits. Deras son, lille Tim, är allvarligt sjuk och familjen lever i fattigdom på Bobs låga lön. Fred njuter av en lycklig familjejul utan sin farbror Scrooge. Scrooge börjar ångra sitt beteende mot sin enda släkting Fred och hans familj.

Kommande Julars Ande visar familjen Cratchit som samlas runt lille Tims kista för att sörja sin döda son. På gravgården tvingas Scrooge också besöka sin egen grav.

När Scrooge vaknar på juldagsmorgonen inser han att det inte är för sent att fira julen. Han skyndar till Freds fest och ber familjen om förlåtelse. Scrooge fortsätter sedan till Bobs hem, fullastad med läckerheter till julmåltiden. Scrooge har blivit en bättre vän och arbetsgivare än någon annan i hela staden eller hela världen någonsin varit. Han blir som en andra pappa för lille Tim, som börjar återhämta sig från sin sjukdom.

En mer detaljerad presentation av handlingen finns i programbladet.

”Dickens berättelse om den giriga och förbittrade Scrooge och hans försoning genom andar som besöker honom på julafton har en ikonisk status i den engelskspråkiga världen. Nästan tvåhundra år efter att den först kom ut är En julsaga fortsättningsvis populär inte bara i bokform, utan också i många scen- och filmversioner. Berättelsen är i själva verket en lika väsentlig del av julen som julgranen och jultomten.”

– David Bintley, koreograf

galleri

medverkande

Koreografi
David Bintley
Musik
Sally Beamish
Dirigent
Paul Murphy
Scenografi
Anna Fleischle
Kostymer
Anna Fleischle
Ljusdesign
Mark Henderson
Projektioner
Anna Fleischle

i rollerna

Dansare meddelas senare.

lyssna på musiken

Sally Beamish har komponerat helt ny musik till En julsaga. På balettföreställningarna uppförs musiken av Nationaloperans orkester.

biljetter och föreställningar

Genväg till en lyckad kväll

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.