Skip to content

David Bintley – Sally Beamish

En Julsaga

Längd
2 t 15 min, Inkl. 1 paus (30 min)
När
30.11.2024 – 30.12.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
21–126 €
Åldersrekommendation
över 7 år

Julens värmande budskap

Den girige och hårdhjärtade Ebenezer Scrooge bryr sig varken om julen eller sina närmaste. På natten för julens andar honom till det förflutna, nutiden och framtiden. Förstår Scrooge julens innebörd?

Charles Dickens julsaga om godhet och rättvisa har trollbundit teaterpubliken i mer än 180 år. På höstsäsongen 2023 upplevdes En julsaga för första gången som balett med koreografi av brittiska David Bintley.

Berättelsen utspelar sig i London på 1800-talet, under den viktorianska erans period av industrialisering. Den hjärtevärmande baletten fick ett entusiastiskt mottagande av såväl publiken som kritikerna och alla föreställningar såldes slut på ett ögonblick. Säkra din plats i salongen denna jul.

I balettkontext är En julsaga ett fräscht, rentav djärvt verk om betydelsen av gemenskap.

– Helsingin sanomat

Trailer

Handling

Det är julaftonsmorgon och Londonborna håller på med de sista förberedelserna inför helgen. Den giriga och hårdhjärtade Ebenezer Scrooge bryr sig dock inte om det glada stöket och inte om julen överlag. Han sjasar bort frivilliga som samlar in pengar till fattiga och vägrar att fira jul med sin systerson Freds familj. Bob Cratchit som arbetar för Scrooge skakar av kyla, men hans gnidiga husbonde låter honom inte lägga mer kol på elden.

Scrooge vandrar på gatorna när han hör en spöklik röst och stänger in sig i sitt hem. Scrooges döda kompanjon, den lika giriga Jacob Marley, uppsöker honom som vålnad för att varna honom för hans fruktansvärda öde – att bära på tunga bojor i all evighet. Den natten träffar Scrooge tre andar.

Gångna Julars Ande tar Scrooge tillbaka till barndomen, där den lille gossen drömmer om hjältar han läst om men måste böja sig för sin stränga rektors och faders krav. De unga Scrooge och Marley blir lärlingar i en butik och Scrooge friar till sin första kärlek, Belle. Männen är framgångsrika och tar över butiken, men Belle märker att för Scrooge är pengar viktigare än kärlek och överger honom.

Nuvarande Julens Ande tar Scrooge för att se hur julen firas hemma hos Cratchits. Deras son, lille Tim, är allvarligt sjuk och familjen lever i fattigdom på Bobs låga lön. Fred njuter av en lycklig familjejul utan sin farbror Scrooge. Scrooge börjar ångra sitt beteende mot sin enda släkting Fred och hans familj.

Kommande Julars Ande visar familjen Cratchit som samlas runt lille Tims kista för att sörja sin döda son. På gravgården tvingas Scrooge också besöka sin egen grav.

När Scrooge vaknar på juldagsmorgonen inser han att det inte är för sent att fira julen. Han skyndar till Freds fest och ber familjen om förlåtelse. Scrooge fortsätter sedan till Bobs hem, fullastad med läckerheter till julmåltiden. Scrooge har blivit en bättre vän och arbetsgivare än någon annan i hela staden eller hela världen någonsin varit. Han blir som en andra pappa för lille Tim, som börjar återhämta sig från sin sjukdom.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

galleri

Konstnärligt team

Koreografi
David Bintley
Musik
Sally Beamish
Dirigent
Aku Sorensen
Scenografi
Anna Fleischle
Kostymer
Anna Fleischle
Ljusdesign
Mark Henderson
Projektioner
Anna Fleischle

I Rollerna

Dansare meddelas senare.

Uppträdare meddelas senare.

Lyssna på julsånger

Tonsättaren Sally Beamish gjorde upp en spellista över populära julsånger som Dickens förmodligen kände till och hon har använt i kompositionen. Som bonus finns på listan också två av hennes egna julsånger.

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

Biljetter och Föreställningar

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.