Skip to content

Krzysztof Pastor – Wojciech Kilar

Dracula

Längd
2 t 15 min, Inkl. 1 paus (30 min)
När
1.3.2024 – 23.3.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20–134 €
Åldersrekommendation
över 10 år

Blodtörstig balett

Världens kändaste skräckhistoria om den transsylvaniska greven nu i balettform! Krzysztof Pastors koreografi fick ett entusiastiskt mottagande vid uruppförandet på West Australian Ballet 2018. I verket ingår musik av Wojciech Kilar, delvis samma som i Francis Ford Coppolas Oscarvinnande film Dracula.

Den demoniska, men samtidigt sexuella skräckfiguren som suger människoblod dök första gången upp i europeisk litteratur i början av 1800-talet. Bram Stokers historia om greve Dracula, inspirerad av Valakiets furste Vlad Pålspetsaren som levde på 1400-talet, har blivit ett favorittema inom populärkultur med ett flertal teater- och filmversioner sedan den först utkom 1897. En av de mest kända är den Oscarvinnande filmen från 1992 regisserad av Francis Ford Coppola. Musiken till filmen komponerades av polska Wojciech Kilar, och de isande tonerna ljuder även i baletten, kompletterade med annan musik av Kilar.

”Krzysztof Pastor balanserar fint modern balett och klassiska traditioner. Det ger verket en perfekt effekt av sensualitet och hotande fara.”

– Graeme Watson, Out in Perth

se trailer

handlingen

Det ryktas att den djärva transsylvaniska greve Dracula har stupat hjältemodigt i strid, och bruten av sorg har hans hustru Elisabeta kastat sig ut från ett torn i slottet. Men greven är vid liv och blir förtvivlad över sin makas öde. När prästerna inte går med på att begrava Elisabeta som begått självmord, avsäger sig Dracula Gud och förvandlas till en grym vampyr.

Århundraden senare ska den unge advokaten Jonathan resa till Transsylvanien för att slutföra Draculas köp av en herrgård i England. Jonathan och hans fästmö Mina träffar sin vän Lucy, hennes mor samt hennes konkurrerande friare, aristokraten Arthur och psykiatern Seward. Mina är nedslagen över fästmannens resa.

I Transsylvanien märker Jonathan att grevens slott fyller människor med ångest. Innan det är dags för affärer hamnar han mitt i en vampyrfest på slottet. Jonathan råkar skära sig i fingret och Dracula dras till hans blod. Greven ser att Jonathan har ett porträtt av Mina, som påminner om hans avlidna hustru.

Dracula räddar Jonathan från de övriga vampyrerna genom att ge dem ett barns kropp. Jonathan följer efter Dracula in i ett valv och öppnar locket på kistan där hans värd har lagt sig. Dracula försöker dra Jonathan ner i kistan, men mamman som letar efter sitt barn lyckas rädda honom. I England ligger doktor Sewards sjukhus granne med herrgården som Dracula köpt. Renfield, en patient på sjukhuset, beter sig skrämmande. När kistor från Draculas slott bärs förbi sjukhuset blir hans uppförande allt vildare. Snart dyker Dracula upp i fönstret och Renfield bjuder in honom till sig.

Lucy och Arthur firar sin förlovning, men gästerna vet inte att de är iakttagna. Lucy somnar och blir offer för Dracula, som med kraften från hennes blod förvandlas tillbaka till en ung greve. Professor Van Helsing, som deltar i festen, ser spåren av tänder på Lucys hals. Bland gästerna känner Dracula igen Mina, Elisabetas dubbelgångare som han sett på Jonathans bild. Festen avbryts eftersom Lucy mår dåligt.

Mina stannar dock kvar och ser att Lucy i sömnen håller på att gå rakt i armarna på Dracula, men Mina hinner väcka henne. Fastän man försöker skydda Lucy med vitlök, lyckas Dracula attackera sitt offer igen. Jonathan har återvänt till London och går med Mina till sjukhuset för att träffa Arthur och Van Helsing. När Renfield ser Mina försöker han varna henne. Lucys vänner vill hindra Lucy från att bli en vampyr. Men Lucy ligger inte i sin grav, utan försöker förföra Arthur. Seward slår en påle genom Lucys hjärta och räddar henne från evig förbannelse.

Dracula hämnas på Renfield som varnade Mina. Mina får dock slutligen veta orsaken till Draculas intresse och ger sig i hans våld. När vännerna anländer flyr Dracula, men dyker sedan upp förvandlad till sin gamla skepnad. Mina skyddar den ömkliga gamla greven och kysser honom. Dracula vill rädda Mina från samma öde som han och ber henne döda honom. I döden blir Dracula ung igen och befrias från sitt eviga lidande.

En mer detaljerad presentation av handlingen finns i programbladet.

galleri

KONSTNÄRLIGT TEAM

Koreografi
Krzysztof Pastor
Musik
Wojciech Kilar
Dirigent
Patrick Fournillier
Scenografi
Charles Cusick Smith, Phil R. Daniels
Kostymer
Charles Cusick Smith, Phil R. Daniels
Ljusdesign
Jon Buswell

Produktionen är hyrd från Polska nationalbaletten

i rollerna

Unge greve Dracula
Michal Krčmář
Unge greve Dracula
Florian Modan
Unge greve Dracula
Jun Xia
Unge greve Dracula
Clark Eselgroth
Gamle greve Dracula
Johan Pakkanen
Gamle greve Dracula
Juntaro Coste
Gamle greve Dracula
Sergei Popov
Gamle greve Dracula
Giuseppe Martino
Jonathan Harker
Jun Xia
Jonathan Harker
David Rathbun
Jonathan Harker
Martin Nudo
Mina / Elisabeta
Hye Ji Kang
Mina / Elisabeta
Miao Miao Liu
Mina / Elisabeta
Seo Yeun Kim
Mina / Elisabeta
Zhiyao Chen
Lucy
Eun-Ji Ha

lyssna på dracula

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

NJUT FÖRE FÖRESTÄLLNINGEN

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.