Skip to content

Jorma Elo – Felix Mendelssohn Bartholdy

En midsommarnattsdröm

Längd
2 t 15 min, inkl. 1 paus (25 min)
När
21.9.2024 – 15.10.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
21–113 €
Åldersrekommendation
över 10 år

Allt är möjligt när gudarna förälskar sig

I En midsommarnattsdröm är allt möjligt – och förtrollande. I William Shakespeares romantiska komedi upplever både människor och älvor vindlande kärleksäventyr där föremålet för förälskelsen hinner växla många gånger.

Balettversionen av denna strålande klassikerpjäs är skapad av koreograf Jorma Elo. Det roliga och finurliga verket har förtrollat såväl publik som kritiker och belönats med dansens Oscar, priset Benois de la danse.

Midsommarnattens magi lyser också i Felix Mendelssohn Bartholdys musik, som ljuder av såväl förnuft som känslor.

”En midsommarnattsdröm bjuder på koreografisk rikedom som tål att ses många gånger. Jorma Elo visar sig vara en lysande historieberättare, ofta med mycket glimt i ögat.”

– HELSINGIN SANOMAT

se trailer

handlingen

Hovet i Aten förbereder sig för bröllop mellan hertig Teseus och Hippolyta. Demetrius och Lysander är kära i Hermia. Dennas far Egeus har valt Demetrius till dotterns gemål men Hermia älskar Lysander. Hermia och Lysander svär varandra evig kärlek och är beredda att fly utom räckhåll för lagens arm. Helena som är kär i Demetrius följer svartsjukt med vad som sker.

En grupp hantverkare repeterar ett skådespel inför Teseus och Hippolytas bröllop. De unga älskande kommer till platsen. Dit kommer även Puck och älvdrottningen Titania med följe.

Älvkungen Oberon kräver att hans gemål Titania återlämnar den indiska flicka som han rövat till sig som tjänarinna. Tillsammans med Puck har han en plan hur det skall gå till. Med hjälp av droppar av en trollört som han fått av Puck ämnar Oberon få Titania att avstå från flickan och Demetrius att förälska sig i Helena. Puck stänker av misstag saft i ögonen på Lysander som han misstar för Demetrius, och Lysander blir kär i Helena. Puck förvandlar Bottom, som repeterar en pjäs med hantverkarna, till en åsna som Titania blir kär i p.g.a. örtens saft.

Sedan stänker Oberon trollsaft i Demetrius ögon. Det leder till att både Demetrius och Lysander trånar efter Helena, som tror att de driver med henne. 

Då ynglingarna blivit trötta, stänker Puck igen saft i Lysanders ögon för att korrigera sitt tidigare misstag.

Titania älskar åsnan och trötta lägger de sig till vila. Oberon väcker upp sin älskade med en kyss och paret försonas. De två unga som flytt in i skogen hittas. Eftersom Demetrius nu älskar Helena finns det inget hinder för Hermias och Lysanders förbund. Bottom har fått tillbaka sin mänskliga skepnad och kommer till platsen i tid för de tre bröllopen som firas under festliga former.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

galleri

konstnärligt team

Koreografi
Jorma Elo
Musik
Felix Mendelssohn
Dirigent
Erkki Lasonpalo
Scenografi
Sandra Woodall
Kostymer
Sandra Woodall
Ljusdesign
Linus Fellbom

i rollerna

Dansare meddelas senare.

Uppträdare meddelas senare.

lyssna på En midsommarnattsdröm

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.