Skip to content

John Cranko – Sergej Prokofjev

Romeo och Julia

Längd
2 t 50 min, inkl. 2 pauser (25 min)
När
20.1.2024 – 7.2.2024
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
20–122 €
Åldersrekommendation
över 10 år

Världens kändaste kärlekshistoria som balett

Shakespeares odödliga berättelse om de unga älskande från två konkurrerande familjer och deras tragiska öde har inspirerat konstnärer genom tiderna. En av de mest kända balettversionerna av Romeo och Julia är John Crankos koreografi till Sergej Prokofjevs starka musik.

Den tragiska historien om de unga från två konkurrerande släkter, som förälskar sig i varandra har berört hela världen ända sedan Shakespeares dagar. Verket med känslofyllda pas de deux-scener, men även fart och humor är balett när den är som bäst för en vuxen publik.

se trailer

handlingen

De konkurrerande släkterna Capulet och Montague kämpar om maktpositionen i staden Verona. Greve Montagues son Romeo erkänner sin kärlek till Rosalinda. Familjen Capulet arrangerar en bal, där greve Capulets dotter Julia ska möta sin tilltänkta trolovade greve Paris. Även Rosalinda kommer till festen och förklädda följer Romeo med vänner henne.

Julia ser Romeo på balen och de unga tu blir förälskade vid första ögonkastet. Julias kusin Tybalt misstänker att Romeo inte är den han ger sig ut för att vara.

Julia står drömmande om Romeo på sin balkong när han smyger in i trädgården, och de svär varandra evig trohet.

Det är karneval i Verona. Julia kallas till fader Lorenzo, som viger Romeo och Julia. När Romeo återvänder till karnevalen, muckar Tybalt gräl och får Romeos vän Mercutio med på en duell. Tybalt dödar Mercutio i duellen. I gryningen lämnar Romeo Verona. Julias föräldrar presenterar sin dotter för greve Paris.

Den uppskakade Julia flyr till fader Lorenzo och han ger henne en brygd som orsakar skendöd. Julia låtsas gå med på Paris frieri och dricker brygden. Romeo har inte fått informationen om skendöden av fader Lorenzo och tror att Julia har dött på riktigt. I gravkammaren dödar Romeo Paris och sedan sig själv. Julia vaknar upp, ser den döda Romeo bredvid sig och tar sitt liv, eftersom hon inte kan leva utan honom.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

galleri

KONSTNÄRLIGT TEAM

Koreografi
John Cranko
Musik
Sergei Prokofjev
Dirigent
Johannes Witt
Scenografi och kostymer
Susan Benson
Ljusdesign
Steen Bjarke

i rollerna

lyssna på romeo och julia

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

biljetter och föreställningar

Genväg till en lyckad kväll

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Programblad

Köp programblad för 7 euro bl.a. i kundtjänsten, vid Operarestaurangens disk eller av personalen.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.