Skip to content

Nybörjarguide till opera

Den här guiden berättar hur du följer handlingen i en opera, vad en aria är och hur du väljer ett lämpligt verk för ditt första operabesök.

VAD ÄR OPERA?

Opera är ett scenverk med en handling, tonsatt från början till slut. I en opera ingår alltid sångare och orkester samt scenografi och dräkter som tar publiken till föreställningens värld.

Oftast baserar sig operorna på existerande berättelser, böcker eller diktverk. Texten till en opera kallas libretto. Temana i en opera handlar nästan alltid om kärlek, svek och död. Förutom tragiska berättelser finns det också lätta och humoristiska operor. Operans intrig kan vara ett enkelt triangeldrama, en invecklad karusell av relationer, eller exempelvis en reflektion över mänskligheten baserat på myter och riter. Det går alltid att läsa om handlingen i förväg på verkets webbsida eller i programbladet. Ett är säkert: i opera hörs och syns känslorna alltid. Passion, glädje, smärta, vrede och längtan är grunden för operamusik.

De äldsta operorna är från 1500-talet och det komponeras hela tiden nya. De mest kända operaklassikerna har skrivits mellan slutet av 1700-talet och början av 1900-talet, och det görs ständigt nya versioner av dem. När en gammal opera får en ny premiär, uppförs musiken i den så som den ursprungligen har tonsatts, medan regin, dräkterna och scenografin får en ny tolkning. Ett gammalt verk kan till exempel göras om till en framtida dystopi eller i den ursprungliga 1800-talsstilen. För många ämnens del har världen ändrats väldigt mycket sedan tankarna på 1800-talet, och numera diskuteras det vilka verk är lämpliga sedda genom dagens lins.

Eftersom teman och känslor som förmedlas av musiken är eviga, tilltalar de publiken oavsett tidsperiod. Det är hemligheten bakom operaklassikernas popularitet.

LEVANDE MUSIK OCH VÄLBEKANTA MELODIER

Opera är levande musik när den är som bäst. Den spelas av en orkester med tiotals medlemmar och sjungs av en mängd solister och en kör. Musiken leds av en dirigent. Melodierna i de populäraste operorna fastnar lätt, så de har använts ofta i bland annat reklamer. Du känner säkert igen Nattens drottnings aria, Nessun dorma och Valkyriornas ritt.

Opera är väldigt krävande för sångarna. Professionella sångare tränar sin röst i åratal för att den ska bära över orkestern utan mikrofon.

Sångarna uppför roller enligt sitt röstläge. Hjältinnan i många operor är sopran med det högsta röstläget. Mezzosopraner och alter med lägre röstläge sjunger vanligen roller som mödrar eller häxor, men å andra sidan är Carmen i världens populäraste opera mezzosopran. Tenoren är en hjälte som ofta förälskar sig i sopranen och sjunger högt och kraftigt. Basen mullrar fram de lägsta tonerna och i många operor är han antingen bov, präst eller kung. Barytonen placerar sig mellan dessa två röstlägen och är den vanligaste manliga rollen i operor.

I en operaföreställning uppförs olika sångnummer. En aria är ett solonummer uppfört av en sångare, där rollfiguren ofta avslöjar sina känslor för publiken. Det finns också duetter för två sångare och ensemblescener för flera solister där intrigen utvecklar sig genom sångarnas dialog. Därtill finns det stora körscener då salongen fylls av kraften och energin från tiotals proffssångare.

HUNDRATALS PROFFS MEDVERKAR

Operahusen bygger själv kulisserna till många operor. I verkstäderna arbetar målare, snickare och metallarbetare. Syateljén syr dräkterna så att de kan ändras enligt olika sångare som sjunger rollen. Eftersom verken uppförs om och om igen under årens lopp måste dräkterna och kulisserna vara slitstarka. En äkta hantverkstradition lever vid operahusen med sådana yrken som skräddare, snickare, hattmakare och smyckessmeder.

Helheten kompletteras av proffs inom ljussättning och scenteknik. Under en operaföreställning arbetar tiotals personer bakom kulisserna, som man inte nödvändigtvis ser alls.

VAL AV FÖRSTA OPERA

Hur ska man då välja lämpligt verk för sitt första operabesök? Ett bra tips är att kolla vilka klassiker som finns på repertoaren. De har ofta uppnått sin ställning av en välgrundad anledning, för verk som blivit klassiker är sådana som tilltalar publiken om och om igen. Men den första operaupplevelsen behöver inte alls vara en garanterad publikhit. Vissa börjar med en timmeslång modern opera, andra väljer ett spektakel på fem timmar – och oavsett vilket så kan en brinnande kärlek till den här fantastiska konstformen uppstå. Det viktigaste är att sätta sig i salongen med öppet sinne och hjärta.

En sak är bra att tänka på: operorna är på repertoaren en överraskande kort tid, vanligtvis bara ungefär en månad och det kan finnas bara några få föreställningar. Den korta föreställningsperioden beror på att det alltid är flera olika produktioner på gång i Operahuset, som kräver sin scentid. Vanligen finns det gott om biljetter ännu några veckor innan föreställningarna börjar. Då kan du hitta de bästa (eller förmånligaste) platserna.

Vi rekommenderar 2023–2024

 • Opera

  Don Giovanni

  Huvudscenen 29.9.2023 – 27.10.2023

 • Opera

  Madama Butterfly

  Huvudscenen 2.11.2023 – 29.11.2023

 • Opera

  Jevgenij Onegin

  Huvudscenen 9.2.2024 – 19.3.2024

Text TUIKE LEHKO
Photo HEIKKI TUULI, MIKKI KUNTTU, MIKKO RYHÄNEN