Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 45 min
1 väliaika (25 min)
12 esitystä
17.11.2017 – 30.12.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Tällaista Taikahuilua et ole ennen nähnyt

Animaatiota ja eläviä laulajia yhdistävä huikean hauska toteutus on saanut ylistävät arviot kaikkialla. Berliinin Komische Operin tuotannossa Taikahuilu etenee mielikuvituksellisesti mykkäelokuvan kultakauden hengessä. Laulajien ja elokuvan tarkasti ajoitettu yhteistoiminta tuo näyttämölle Taikahuilun loputtoman rikkaan fantasiamaailman.

Tuttu tarina Paminaa etsivästä Taminosta, Papagenaa haikailevasta Papagenosta ja valon ja pimeyden kamppailusta ovat entisellään, samoin Mozartin iki-ihana musiikki. Ja nyt Taikahuilun tarina etenee vielä entistä tiiviimmin, sillä puheosuuksien paikalla on elävää animaatiota ja tekstiä.

Suosittelemme oopperaa yli 7-vuotiaille katsojille.

#taikahuilu #FNOmagicflute

Taikahuilu. Eeva Hartemaa, Jukka Romu

“Suomen kansallisoopperan Taikahuilu vei yleisön häikäisevälle fantasiamatkalle. Tyylilaji on 1920-luvun kaksiulotteinen mykkäelokuva, johon on yhdistetty aineksia 1700-luvun kuparipiirroksista nykyaikaisiin sarjakuviin.”

– Helsingin Sanomat

Juoni

I näytös

Kaukaisessa synkässä metsässä…

Vaarallista jättiläiskäärmettä pakenevan Taminon pelastavat viime hetkellä Yön kuningattaren kolme naista. Kun Tamino tulee tajuihinsa, hän näkee ensimmäiseksi Papagenon ja pitää tätä pelastajanaan.

Rakkautta etsivä linnunpyydystäjä Papageno ei oikaise väärinkäsitystä. Naiset palaavat ja rankaisevat Papagenoa tekemällä hänestä mykän. He näyttävät Taminolle kuvan Yön kuningattaren tyttärestä Paminasta ja Tamino rakastuu heti.

Pian ilmaantuu paikalle Yön kuningatar itse. Hän kertoo Taminolle Sarastron kaapanneen hänen tyttärensä. Tamino lupautuu innoissaan vapauttamaan Paminan. Naiset palauttavat Papagenon puhekyvyn ja pyytävät häntä auttamaan Taminoa. Turvaksi vaaroja vastaan he antavat Taminolle taikahuilun ja Papagenolle taikakellot. Naiset lupaavat, että kolme poikaa näyttävät tien Sarastron luokse.

Sarastron palvelija Monostatos ahdistelee Paminaa. Paikalle tulee Papageno, joka on joutunut eroon Taminosta. Monostatos pelästyy Papagenoa yhtä paljon kuin Papageno Monostatosta. Papageno kertoo Paminalle, että Tamino on tulossa häntä pelastamaan. Papageno itse on surullinen, sillä hän ei löydä omaa rakastettua. Pamina lohduttaa häntä.

Kolme poikaa ovat johdattaneet Taminon Sarastron valtakunnan porteille asti. Vaikka Taminoa ei vielä päästetäkään sisään, hän alkaa epäillä Yön kuningattaren puheita Sarastrosta. Tamino alkaa soittaa taikahuiluaan ja lumoaa sillä luonnonkin.

Sillä aikaa Papageno ja Pamina pakenevat, mutta Monostatos ja hänen apurinsa saavat heidät kiinni. Papagenon taikakellot tekevät heistä kuitenkin vaarattomia. Silloin ilmaantuu itse Sarastro seurueineen. Monostatos tuo Taminon hänelle, ja Tamino ja Pamina tapaavat. Kohtaaminen on lyhyt, sillä Sarastro määrää heidät ensin kokeisiin.

II näytös

Vaikenemisen koe

Taminon ja Papagenon pitää pysyä hiljaa. Hiljaisuus joutuu koetukselle, kun kolme naista ilmaantuvat varoituksineen. Tamino pysyy lujana, mutta Papageno ei malta olla höpöttämättä.

Sillä aikaa Monostatos lähestyy nukkuvaa Paminaa. Yön kuningatar ilmaantuu ja käskee tyttärensä tappaa Sarastron. Pamina on epätoivoinen. Sarastro yrittää lohduttaa häntä sanomalla, että kostoa ei tule.

Kiusausten koe

Taminon ja Papagenon pitää vastustaa kiusauksia: ei puhetta, ei naisia, ei ruokaa!

Kolme poikaa tuovat heille taikahuilun, taikakellot ja ruokaa. Tamino pystyy vastustamaan kiusauksia. Edes Pamina ei saa Taminoa sanomaan sanaakaan, ja sen Pamina tulkitsee torjumisena. Pamina valittaa Taminon tunteiden kylmenemistä.

Ennen viimeistä suurta koetta Pamina ja Tamino saavat taas kohdata jättääkseen jäähyväiset.

Papagenoa ei päästetä seuraaviin kokeisiin. Hän toivoo vain lasillista viiniä ja unelmoi suuresta rakkaudestaan.

Pamina uskoo menettäneensä Taminon iäksi. Epätoivoisena hän aikoo jo surmata itsensä, mutta kolme poikaa estävät. He vakuuttavat, että Tamino rakastaa edelleen häntä. Helpottuneena Pamina lähtee heidän mukanaan Taminon luokse.

Päästyään lopulta yhteen Pamina ja Tamino voivat mennä kaksin viimeiseen kokeeseen.

Tulen ja veden koe

Taikahuilun soitto ja rakkaus auttavat Taminoa ja Paminaa voittamaan pelkonsa ja selviytymään tulen ja veden vaaroista.

Papageno ei vieläkään ole onnistunut löytämään rakkautta. Toivottomana hän haluaa päättää elämänsä, mutta kolme poikaa estävät. Lopulta Papagenon unelma toteutuu: yhdessä Papagenansa kanssa hän unelmoi suuresta lapsijoukosta.

Sillä aikaa…

… Yön kuningatar, kolme naista ja puolta vaihtanut Monostatos valmistautuvat hyökkäämään Sarastron ja hänen kannattajiensa kimppuun. Hyökkäys torjutaan.

Tamino ja Pamina ovat selviytyneet kokeista ja saavat vihdoin toisensa.

Taikahuilu. Koit Soasepp, Ilkka Hämäläinen.

“Oon lintusieppo melkoinen
ja huolta vailla laulelen.
Tää linnustaja tunnetaan
jo kaikkialla kautta maan.
Jos jostain sais naispyydyksen
ja löytäis parven tyttöjen!
Kun neidot häkkiin heilahtais,
tää kaikki naiset omistais!”

– Papagenon esittäytyminen Taikahuilun libretossa

Galleria

Taikahuilu. Jussi Merikanto
Taikahuilu. Eeva Hartemaa, Jukka Romu.

Tutustu librettoon

Taikahuilu on saanut upouuden suomennoksen, joka vilisee hulvattomia riimejä ja hauskoja sanakäänteitä.

Tekijät

Musiikki
Wolfgang Amadeus Mozart
Musiikinjohto
Klaus Mäkelä
Ohjaus
Suzanne Andrade
Ohjaus
Barrie Kosky
Konseptin suunnittelu, animaatiot
Paul Barritt
Esillepano
Esther Bialas
Dramaturgia
Ulrich Lenz
Valaistus
Diego Leetz

Rooleissa

Pamina
Kristel Pärtna
Yön kuningatar
Aleksandra Olczyk
Toinen nainen
Erica Back
Kolmas nainen
Maiju Vaahtoluoto
2. poika
Lauri Lampela

Esitykset ja liput

2 h 45 min
1 väliaika (25 min)
12 esitystä
17.11.2017 – 30.12.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 17.11.2017
klo 19:00
ti 21.11.2017
klo 11:00
to 23.11.2017
klo 19:00
ti 28.11.2017
klo 19:00
ke 29.11.2017
klo 19:00
to 30.11.2017
klo 19:00
pe 8.12.2017
klo 19:00
ke 13.12.2017
klo 19:00
pe 15.12.2017
klo 19:00
to 21.12.2017
klo 19:00
to 28.12.2017
klo 19:00
la 30.12.2017
klo 14:00
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Leenu ja Janne
“Klassikosta on moneksi. Tämä oli visuaalisesti upea, hervottoman hauska, yllättävä ja taidokas esitys. Yön kuningattaren aaria oli henkeä salpaava! Suosittelemme kaikille, niin oopperan ystäville kuin vasta totuttelevillekin, myös nuoremmalle yleisölle.”
Ari S K
“Ooppera oli mainiosti ja hyvalla ammattitaidolla toteutettu animaation ja perinteisen oopperan yhteensovitus. Oli erittain mielenkiintoista seurata laulajien mainiota eläytymistä 1920-luvun mykkäfilmiin. Upea toteutus ja esitys toi uusia tuulia oopperan lavalle. Myös kaikki laulajat olivat erittäin hyviä; Yön Kuningattaren toinen aaria oli huippuhyvä, jokainen nuotti tarkasti paikallaan ja varmuudella laulettu.”
Eija Johansson
“Mozartin kaunis musiikki ja uusi, virkistävä ohjaus antoivat hienon elämyksen. Suosittelen kaikille oopperan ystäville!”
m
“Taikahuilu oli todella hieno ja viihdyttävä! Tyttäreni 9v nautti esityksestä yhtälailla. Kiitos!”
Heini & Topi Kuopiosta
“Upea ensikerta kokemus leidille! Upea esitys, ihanaa musiikkia, hienot lavasteet ja puitteet. Loistavat laulajat, korvia hiveleviä aarioita. Uudenlainen Taikahuilu-esitys jakaa mielipiteet, mutta toimi nuoreen pariin, joka rakastaa 1920-30-luvun teemaisia elokuvia ja puvustusta. KIITOS Ooppera!”