Skip to content

Richard Wagner

Reininkulta

Kesto
2 T 40 min, Ei väliaikaa
Milloin
30.8.2019 – 18.9.2019
Missä
Päänäyttämö
Genre
Ooppera
Hinnat
35-134 €
Kieli
Saksa. Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Ikäsuositus
Yli 12-vuotiaille

Matka toiseen todellisuuteen alkaa

Alberich varastaa Reinvirran vartioidun kullan, kiroaa rakkauden ja takoo sormuksen, joka tuo kantajalleen rajattoman vallan. Mutta valtaa janoaa myös ylijumala Wotan.

Nibelungin sormus -sarjan ensimmäinen osa Reininkulta esittelee keskeiset hahmot ja teemat, jotka kehittyvät saagan edetessä. Säveltäjä Richard Wagnerin mukaan Reininkulta on ”näyttämöjuhlan aatto”.

Antiikin jumalten maailmaan viittaava Reininkulta on täynnä mustaa komediaa ja kepeyttä. Se nauraa hahmojensa turhamaisuudelle ja hölmölle naiiviudelle, jotka sysäävät liikkeelle peruuttamattoman tapahtumaketjun.

katso traileri

juoni

Reinintyttäret leikittelevät Reininkullan ympärillä virran pohjalla, kun paikalle saapuu Alberich. Wellgunde kertoo Reininkullasta: maailman rikkaudet voittaa omakseen se, joka takoo Reininkullasta sormuksen. Sormus antaa kantajalleen rajattoman vallan. Alberich saa aarteen haltuunsa kiroamalla rakkauden. Hän ryöstää kullan ja katoaa.

Jättiläiset Fafner ja Fasolt ovat rakentaneet Wotanille ja muille jumalille Valhalla-linnan. Wotan on luvannut jättiläisille palkkioksi kälynsä Freian, nuoruuden ja kauneuden jumalattaren. Kun linna on valmis, jättiläiset vaativat sopimuksen mukaisen palkkionsa.

Wotanin vaimo Fricka ei kuitenkaan tahdo luovuttaa sisartaan jättiläisille.

Wotan toivoo voivansa pelastaa Freian Logen avulla, mutta Loge ei etsimisestä huolimatta löydä ketään korvaamaan Freiaa. Loge tietää kuitenkin kertoa Reininkullasta, jonka Alberich on varastanut. Jättiläiset suostuvat vaihtamaan Freian kulta-aarteeseen, mutta pitävät Freiaa panttivankina siihen asti, kunnes Wotan luovuttaa kullan.

Alberich on takonut kullasta sormuksen ja hallitsee Nibelheimia. Hän on pakottanut veljensä Mimen takomaan taikakypärän. Loge on seurannut Wotania Nibelheimiin ja saa

Alberichin houkutelluksi ylpeilemään taikavoimallaan: kypärän avulla tämä muuttuu ensin jättiläiskäärmeeksi, sitten sammakoksi. Nyt hänet on helppo vangita ja viedä jumalten eteen.

Henkensä lunnaiksi Alberichin on luovutettava pois koko aarre, ja vihassaan hän kiroaa sormuksen. Maaäiti Erda varoittaa Wotania sormuksen tuhoavasta voimasta. Jättiläiset saapuvat ja Freia vaihdetaan kulta-aarteeseen. Samassa sormuksen kauhistuttava voima ilmenee: aarteen jakamisesta syntyneen riidan seurauksena Fafner tappaa Fasoltin. Jumalat astuvat kohti Valhallaa ja Reinintyttäret valittavat aarteensa menetystä.

“Wagnerin musiikki on niin suurta, että näyttämöllepanon täytyy vastata sitä. Ring on perinteisesti tarina rakkaudesta, kostosta, vallasta ja ahneudesta. Suuren tarinan takaa löytyy kuitenkin vielä suurempia teemoja; kysymyksiä ja vastauksia myyteistä, uskosta ja tietoisuudesta. Samaa kerrostuneisuutta kuin musiikissa, haluan ilmentää myös ohjauksessani.”
– Ohjaaja Anna Kelo

galleria

Tekijät

Musiikki
Richard Wagner
Musiikinjohto
Esa-Pekka Salonen
Ohjaus
Anna Kelo
Lavastus
Mikki Kunttu
Puvut
Erika Turunen
Valaistus- ja videosuunnittelu
Mikki Kunttu

Rooleissa

Esitykset ja liput