Skip to content

Finlands nationaloperas orkester 60 år

Finlands nationaloperas orkester firar 60-årsjubileum 2023. Orkestern inledde sin verksamhet 12 augusti 1963 och hade en avgörande roll i Nationaloperans utveckling och den stora uppgången för finska operor.

En ny era inleds 1963

Jubileumskonserter hösten 2023

Festspielen: Boulanger och Mahler – Finlands Nationaloperas orkester 60 år

Orkesterns jubileumskonsert går av stapeln i Musikhuset 22 augusti som del av programmet för Helsingfors festspel. På konserten uppförs Lili Boulangers kantat Faust et Hélène och Mahlers femte symfoni. Konserten dirigeras av Nationaloperans chefsdirigent Hannu Lintu. Solister är sångarna Tuomas Katajala, Miina-Liisa Värelä och Stefan Astakhov.

Aulis Sallinen har komponerat en fanfar för Finlands nationalopera och -balett för att fira orkesterns 60-årsjubileum. Fanfaren uruppförs i sin version för symfoniorkester på orkesterns 60-årskonsert.

Kammermusikfestival i Tölö

För att fira jubileet bjuder orkesterns musiker på en födelsedagsgåva: de populära avgiftsfria foajékonserterna kommer till Tölö under festivalveckoslutet 1–3 september! Det blir tre konserter i konsertsalen i Sibelius-Akademins R-hus och två i Handelshögskolans ståtliga festsal. Välkommen att njuta av kammarmusik!

Kammarmusikfestivalens konstnärliga planerare är chefsdirigent Hannu Lintu samt orkesterns musiker Touko Lundell, Samuli Peltonen och Tuulia Ylönen. Välkommen!

Närmare information om festivalen kommer under våren 2023.

Orkestern

Titta in på fotoutställningen

musikerna

se också