Skip to content

Olli Kortekangas

Isfåglarna

Längd
1 T 50 min, inkl. 1 paus (30 min)
När
22.11.2024 – 23.11.2024
Var
Almisalen
Genre
Opera
Priser
40 €
Språk
Svenska. Textning på finska
Bra att veta
Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor.

NY FINLÄNDSK OPERA I ALMINSALEN

Isfåglarna är Olli Kortekangas nyaste opera och uruppförs i Karleby hösten 2024. Operans libretto, som skrivits av Johan Bargum, utgår ifrån Ovidius Metamorfosers berättelse om Alkyone och kung Keyx, deras kärlek, lycka och motgångar – komiken icke att förglömma. I berättelsen blandas människor med gudafabler och vardagsliv med sagor. 

Denna av Ville Saukkonen spektakulärt regisserade operanyhet presenteras i Alminsalen i november 2024 av Mellersta Österbottens Kammaroperaförening. Verket förtäljer en fascinerande och drömlik berättelse om hopp, rädsla, förlust och ånger. Det är inte olikt en levande konstutställning. Musiken leds av Henriikka Teerikangas och på scen likväl som i orkestern utgörs stommen av Mellersta Österbottens musikaliska spetskompetens.

Detta är en gästföreställning och för den gäller specifika försäljningsvillkor för gästföreställningar. Läs våra försäljnings- och leveransvillkor.

handlingen

Alkyone är på en strand med sina vänner, vilka hon varnar för havet. Hon träffar kung Keyx, som döljer sin identitet för henne. Keyx och Alkyone förälskar sig i varandra samtidigt som även Zeus har fått upp ögonen för Alkyone. Han och de andra gudarna är uttråkade och avundas människornas lycka. När Alkyone hör att Keyx är kung vill hon först lämna honom, men låter sig övertygas om motsatsen och det unga paret gifter sig.

Keyx får höra om hans broders död i krig och ger sig ut på havet för att hämnas, Alkyones varningar till trots. Det blåser upp till storm, och Keyx drunknar. Hera sänder Morfeus för att berätta för Alkyone om Keyx öde. Alkyone väljer att följa sin mans öde och dränker sig. Zeus ångrar sig och förvandlar dem båda till isfåglar. Zeus fastställer även att havet i framtiden ska ligga lugnt i en månad, så att isfåglarnas häckning kan lyckas.

biljetter och föreställningar

GENVÄG TILL EN LYCKAD KVÄLL

Servering

Avnjut servering före föreställningen eller under pausen. Se den mångsidiga menyn och beställ servering i förväg.

Ankomst

Operahuset ligger vid Tölövikens strand på adressen Helsingegatan 58. Läs hur du enklast kommer hit.

Tillgänglighet

Platser med tillgänglighet köper du genom att ringa vår kundtjänst. Läs mer om hur tillgänglighet beaktas i Operahuset.