Skip to content

Val Caniparoli

Jekyll & Hyde

Längd
2 t 35 min, inkl. 1 paus (30 min)
När
1.4.2023 – 25.4.2023
Var
Huvudscenen
Genre
Balett
Priser
17-109 €
Åldersrekommendation
över 10 år

En berättelse om sinnets mörker och skumma gränder

Den hemlighetsfulle ogärningsmannen Edward Hyde härjar i London och sprider hat, avsky och skräck.  Samtidigt utför den respektable läkaren doktor Henry Jekyll i sitt laboratorium experiment som strävar till att förändra människans personlighet och väsen. Sambandet mellan Jekyll och Hyde är märkligare än någon hade kunnat föreställa sig.

Dr Jekyll & Mr Hyde är den vidunderliga berättelsen om djupa konflikter i människans innersta, hennes dragning till gott och till ont.  Den klassiska berättelsens huvudpersoner ses nu i en helaftonsbalett med koreografi av Val Caniparoli. Berättelsen utspelar sig under den viktorianska epoken i London på mörka gator, i en vansinnigt hotfull stämning och i överklassens eleganta miljöer. Val Caniparolis koreografi fick sin världspremiär på Nationalbaletten 2020 och på våren 2023 återkommer den klassiska berättelsens huvudpersoner till scenen.

se trailer

handlingen

Författaren Robert Louis Stevenson ligger febersjuk i sin säng en natt och hallucinerar. Han börjar föreställa sig en berättelse om en god doktor som förvandlas till sin onda tvilling.

På ett mentalsjukhus försöker doktor Jekyll förklara tanken om personlighetsklyvning för en grupp förmögna mecenater. Han lyckas dock inte övertyga dem om sina idéer och återvänder till laboratoriet för att experimentera vidare. Frenetiskt arbetar han mot sitt mål att avslöja människans dolda, mörka sida.

Jekyll dricker en dryck han tillverkat och känner en föraning av herr Hyde, den undertryckta onda kraften som han försöker frigöra. För att motarbeta Hydes dragningskraft deltar doktor Jekyll i en fest hos Sir Danvers Carew, vars dotter Nellie han är förlovad med. När festen slutar bestämmer sig de manliga gästerna att avrunda kvällen på Deacon Brodie’s Tavern, en undre världens håla med prostituerade, skumt patrask och droger. 

Jekylls propra beteende börjar ge vika och vi anar att hans ”andra jag” är på väg att ta över. Ute på gatan igen börjar Jekyll förändras snabbt och skrämmande inför våra ögon: mardrömslika versioner av karaktärer vi sett tidigare dyker upp. Jekylls hallucination kulminerar i att herr Hyde triumferande träder fram ur skuggorna.

Sir Danvers Carew håller fest i en elegant balsal. Herr Hyde uppenbarar sig och provocerar gästerna. Han flyr dock ut på gatorna igen av rädsla för att förvandlingsdryckens effekt ska avta. Han stöter ihop med ett litet barn och i vrede och panik slår han ihjäl barnet med sin käpp. Tillbaka i laboratoriet kämpar Hyde för att inte återgå till doktor Jekylls kropp och sinne. De fruktansvärda hallucinationerna återkommer.

Doktor Jekyll är rädd för vart hans ”forskning” kan leda och isolerar sig från omvärlden för att fortsätta experimenten i laboratoriet. Vänner och kolleger kommer på besök men Jekyll vägrar träffa dem.

Slutligen lyckas doktor Lanyon övertala honom att svälja den farliga drycken inför dem och Jekyll förvandlas till den rasande herr Hyde. Våldsamt attackerar Hyde sina tidigare vänner och förgör doktor Lanyon, Sir Danvers Carew och Rowena, en prostituerad från krogen. Nellie Carew är bekymrad över sin älskade läkare och går för att besöka Jekyll. Hon möter en allt våldsammare Hyde, som slutligen befaller henne att fly därifrån.

I det tomma laboratoriet tampas doktor Jekyll och herr Hyde om kontroll och överlevnad. Stevenson uppenbarar sig igen – allt har försiggått i hans febriga fantasier. Vi återvänder till mentalsjukhuset när Stevenson inser att han med berättelsen om Jekyll och Hyde har släppt loss ett monster: den mörka sidan som finns hos oss alla.

galleri

Medverkande

Koreografi
Val Caniparoli
Musik
Frédéric Chopin, Krzysztof Penderecki, Henryk Górecki, Wojciech Kilar, Henryk Wieniawski
Dirigent
Kalle Kuusava
Scenografi
David Israel Reynoso
Kostymer
David Israel Reynoso
Ljusplanering
Jim French
Konstnärlig rådgivare, dramaturg
Carey Perloff

i rollerna

Dr Henry Jekyll
Johan Pakkanen
Dr Henry Jekyll
Frans Valkama
Dr Henry Jekyll
Lucas Jerkander
Edward Hyde
Michal Krčmář
Edward Hyde
Alfio Drago
Robert Louis Stevenson
Antti Keinänen
Robert Louis Stevenson
Sergei Popov
Robert Louis Stevenson
Lamin Pereira
Nellie Carew
Edita Raušerová
Nellie Carew
Hanako Matsune
Nellie Carew
Abigail Sheppard
Rowena
Rebecca King

Lyssna på Jekyll & Hyde

Du kan lyssna på spellistan bara om du har godkänt funktionella cookies. Du kan ändra dina cookieinställningar längst nere på sidan.

Biljetter och föreställningar

NJUT FÖRE FÖRESTÄLLNINGEN