Skip to content

Pertti Pekkanen

Pertti Pekkanen on suorittanut kapellimestaritutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1972 opettajinaan Tauno Hannikainen, Simon Parmet ja Jorma Panula. Hän on syventänyt opintojaan mm. Itävallassa professori Hans Swarowskyn johdolla. Vuonna 1973 hän osallistui menestyksekkäästi Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailuun Berliinissä.


Pertti Pekkanen on työskennellyt Helsingin kaupunginorkesterin apulaiskapellimestarina vuosina 1973-74 ja johtanut Turun kaupunginorkesteria 1975-87. Vuosina 1987-88 Pekkanen toimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon vt. professorina ja 1989-91 Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestarina. Hän on myös toiminut Lappeenrannan ja Vaasan kaupunginorkestereiden kapellimestarina.


Pertti Pekkanen debytoi oopperakapellimestarina vuonna 1978 Turussa Mozartin oopperassa Così fan tutte. Vuodesta 1984 hän on johtanut Suomen Kansallisoopperassa mm. Bizet’n Carmenin, Tšaikovskin Jevgeni Oneginin, Madetojan Pohjalaisia, Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan ja Kortekankaan Isän tytön esityksiä sekä Ahon Hyönteiselämää -oopperan kantaesityksen.


Pekkanen on johtanut myös Savonlinnan Oopperajuhlilla (Verdin Kohtalon voima). Tampereen Oopperassa hän on johtanut Tšaikovskin Patarouvan, Wagnerin Lentävän hollantilaisen, Puccinin Manon Lescaut’n, Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Verdin Requiemin näyttämöversion. Vuonna 2005 hän johti Turussa Lentävän hollantilaisen esitykset.


Pertti Pekkanen on johtanut useita levytyksiä, joista mainittakoon Turun kaupunginorkesterin kanssa tehty Einar Englundin ensimmäisen sinfonian sisältävä äänite, joka ensimmäisenä suomalaisena levytyksenä sijoittui Gramophone-lehden äänestyksessä kymmenen parhaan levyn listalle.


Orkesterinjohtajana Pekkanen on vieraillut Pohjoismaiden lisäksi Puolassa, Saksassa, Englannissa, Sveitsissä, Tšekissä ja Venäjällä, jossa hän johti Pietarin filharmonikkoja. Japanissa yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Tokion ja Osakan filharmonikot.


Tulevat esitykset