Kvällen med Nationalbalettens unga dansare är en kavalkad av nytt och gammalt! Kvällens höjdpunkt är premiären för den tyska koreografen Marco Goeckes verk Blushing, skapat för baletten i Stuttgart och vinnare av Prix Dom Pérignon 2003. Nationalbaletten har tidigare uppfört Goeckes gripande verk Lonesome George.
Utöver Blushing omfattar kvällens program scener ur baletten La Bayadère och moderna dansnummer.
Bajadären
Pas d’action från baletten Bajadären
Bajadären är en av den klassiska balettens hörnstenar. Baletten utspelar sig i ett mytomspunnet Indien och handlar om den olyckliga kärleken mellan krigaren Solor och en tempeldanserska.
Nationalbalettens konstnärliga ledare Javier Torres har skapat en scen ur baletten för ungdomsgruppen, baserad på den ursprungliga koreografin av Marius Petipa. Scenen visar en pas d’action där Solor har förlovat sig med prinsessan Gamzatti som utsetts till hans hustru.
Fragments of time
”Jag älskar att gå tillbaka till mina tidigaste minnen från barndomen. Varje gång ett minne dyker upp försöker jag förstå varför jag kommer att tänka på det och framför allt varför just i det ögonblicket.
Våra minnen är ofta kopplade till nuet. Finns det alltid en anledning till att ett minne dyker upp eller är det ibland en ren slump? Oavsett om de bottnar i det förflutna eller i nuet, behöver dessa ”ögonblick” varandra för att kunna fortsätta skapa framtiden.
Fragments of Time handlar om minnen och ögonblick som ännu inte har blivit minnen. Hur de existerar samtidigt och hur det förflutna och framtiden kan smälta samman i ett enda ögonblick. Jag försökte också framhäva hur värdefull och unik ungdomen är – den där gränslösa energin, entusiasmen och beslutsamheten.
Verket går från neoklassisk stil till en mer samtida estetik, från klassisk musik till mörkare, futuristiska toner. För mig representerar det verkligen den mångfacetterade resa som jag har haft turen att gå igenom som dansare och som människa.”
– Julian Nicosia
Julian Nicosia
Franska Julian Nicosia inledde sin danskarriär med akrobatisk showdans. Han studerade klassisk balett vid musik- och danskonservatoriet i Lyon 2006–2010, blev anställd vid Lyonoperans balettrupp 2010 och fortsatte därifrån till Dresden Frankfurt Dance Company (DFDC) 2015. På DFDC skapade han 2017 koreografin How long is now – Part 1 och dansfilmen An Endless Shape 2019. Efter att ha arbetat som kompaniets assisterande koreograf och balettmästare har Nicosia övergått till att vara frilansande koreograf.
Blushing
”I mina verk utgår jag från något enstaka fenomen, till exempel ett ord eller en rörelse”, förklarar koreografen Marco Goecke. ”Blushing betyder att rodna. Min utgångspunkt var att utforska vad som händer i människor när de rodnar.” Goecke skapade Blushing 2003 för Stuttgartbaletten och den blev början på hans internationella karriär. Redan innan det uppförts gav verket honom första pris i den internationella koreografitävlingen Prix Dom Pérignon. Tävlingsjuryn, med bland annat den ryska balettlegenden Natalia Makarova, beslöt prisbelöna detta okonventionella verk efter långa diskussioner.
Idag är Goeckes rörelsespråk så väletablerat att den tyska danskritikern Horst Koegler till och med har beskrivit det med termen ”Système Goeckien”. År 2003 var det däremot mycket överraskande att juryn, som dittills inte hade visat någon särskild preferens för avantgarde, röstade på just Blushing av alla verk.
Ljudvärlden i Blushing sträcker sig från punkrock till gatumusik och tystnad. Men också under tystnaden kan man höra dansarna andas, klappra, stampa och glida fram över golvet. Till skillnad från Goeckes senare koreografier har Blushing ingen scenografi. Han uppskattar dock fortfarande klarheten och enkelheten i verket – i och med att det inte finns kulisser eller någon scenografi alls, ligger allt fokus på dansarnas konstnärliga närvaro.
Marco Goecke
Marco Goecke har studerat balett vid Heinz-Bosl-stiftelsens balettakademi i München och Kungliga konservatoriet i Haag. Han arbetade som dansare på Berlins statsopera och Theater Hagen, där han 2000 skapade sin första koreografi Loch.
Därefter började Goecke koreografera för flera danskompanier runt om i världen och har på bara några år skapat närmare hundra verk. Han har varit koreograf vid Stuttgartbaletten sedan 2005, Scapinobaletten i Rotterdam 2006–2012 och Gauthier Dance i Stuttgart 2019–2023, samt assisterande koreograf vid Nederlands Dans Theater sedan 2013. Goecke var konstnärlig ledare för statsbaletten i Hannover 2019–2023 och från 2025 är han konstnärlig ledare och koreograf för balettruppen vid teatern i Basel.
Marco Goecke har tilldelats flera internationella kulturpriser, bland annat Nijinskij-priset 2006. Blushing, som han skapade för Stuttgartbaletten, vann Dom Pérignon-priset 2003. Hans verk Lonesome George ingick i Nationalbalettens repertoar 2019.
ungdomsgruppen vid finlands nationalbalett
Kansallisbaletin nuorisoryhmä
14 unga dansare
Ungdomsgruppen vid Finlands nationalbalett inledde sin verksamhet 2013 och i den ingår 14 unga dansare. I den internationella gruppen är ungefär en tredjedel av dansarna från Finland, de övriga kommer från Storbritannien, Italien, Franska, Förenta staterna, Australien och Sydkorea. Ungdomsgruppens dansare uppträder utöver sina egna föreställningar också i verk på Nationalbalettens huvudscen tillsammans med andra dansare. Ungdomsgruppens verksamhet finansieras av stiftelsen Jane ja Aatos Erkon säätiö.
J.S. Bach, Janiv Oron, Michael Anklin, Kally Lee Ovens
Ljusdesign
Vesa Pohjolainen
Blushing
Koreografi, kostymer och ljusdesign
Marco Goecke
Musik
Tom Waits, Garbage
I rollerna
Uppträdare meddelas senare.
Scen
Föreställningen är i Alminsalen
Alminsalen är den mindre scenen i Operahuset. Till föreställningar i Almisalen kommer du in från Tölövikens ingång.
Parkettens golv stiger svagt i raderna 1–7, med en brantare stigning från rad 8. Extra rader A–E är på en plan golvyta, men de används inte vid alla föreställningar.
Observera att scenen i Alminsalen är cirka en meter hög. Därför rekommenderar vi inte att köpa biljetter till de främsta raderna om du kommer till föreställningen med till exempel små barn.