Vem har planerat huset?
Operahuset planerades av arkitektbyrån Hyvämäki-Karhunen-Parkkinen.
När blev huset färdigt?
Operahuset blev färdigt år 1993.
Hur stor är salongen?
Huvudsalongen har 1350 platser, Almisalen 200–500 platser.
Hur långa är pauserna?
Pauserna är i allmänhet ca 25 minuter.
Ingår pausen i hela speltiden?
Ja, pausen ingår i hela speltiden.
Hur lång är föreställningen?
Föreställningarna har varierande längd beroende på verket. Uppgifter om länden finns i mellanbladet med kvällens rollfördelning. Föreställningens längd finns också antecknad i samband med rollfördelningen som finns i Aino lobbyn vid huvudingång (Mannerheimvägens sida) och i Alfons lobbyn vid Tölövikens ingång. Personalen hjälper till och visar vid behov var de finns. Dessutom uppges föreställningens längd även på våra webbsidor där verket nämns.
Hur hittar jag min plats?
Ingången till salongen sker antingen från höger eller från vänster sida – det står på din biljett. Parketten finns direkt på höjden av huvudfoajén. Till balkongerna kommer man antingen med hiss eller med trappor. Raderna är numrerade i båda ändorna och sittplatsens nummer finns på stolen. Varje biljett ger tillgång till en plats. Du kan kolla upp din egen plats på en detaljerad salongsplan, där du ser precis var din plats är i huvudsalongen och i Almisalen. Salongsplaner finns till påseende på Nationaloperan och också på våra webbsidor. Personalen hjälper dig gärna att finna din plats i salongen.
Hur hittar jag min egen plats i salongen?
I ändan av bänkraderna finns radens nummer och sittplatsens nummer finns på själva stolen.
Var finns toaletterna?
I operahuset finns det flera toaletter. Det finns toaletter i Alfons lobbyn vid Tölövikens ingång, i Aino lobbyn vid huvudingången (Mannerheimvägens sida) och i Juha hörnan vid huvudfoajén. Tillgänglig toalett finns i Alfons lobbyn.
Hur skall man klä sig? Måste man klä sig festligt/i aftontoalett till premiärerna?
Nationaloperan finns till för alla och därför står det dig fritt att klä dig som du vill. Du är välkommen oberoende om du trivs bäst i festdräkt eller jeans och tröja.
Bland publiken kan man observera en tendens att i någon mån klä sig traditionellt: man ser ofta män i kavaj och ibland ser man rent av damer i aftontoalett. Med premiärerna förknippar man ofta litet glamour och då brukar publiken också klä sig lite festligare.
Fastän det inte finns någon officiell regel, ser det ut som om publiken gärna klär sig lite festligare då de kommer till Nationaloperan. Men det är således fråga om ett personligt val.
Kan man gå på toaletten under föreställningen?
Mitt under föreställningen kan man inte lämna salen. Avsikten är att garantera en lugn föreställning för alla i publiken och för artisterna.
Varför får man inte komma in för sent?
Försenade får inte komma in i salen, eftersom avsikten är att garantera en lugn föreställning för alla i publiken och för artisterna.