Gå till innehållet
Längd totalt 5 h 25 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
14.5.2021 – 1.6.2021
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-139 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

Föreställningarna ställs in till och med 14.4.2021

Vårens biljettförsäljning avbryts tillsvidare

Alla föreställningarna till och med 14.4. är inställda. Vi avbryter vårens biljettförsäljning tillsvidare på grund av osäkerheten kring resten av säsongen.
Föreställningarna av Svansjön samt Cavalleria rusticana & Pagliacci flyttas till säsongen 2021–2022. RING fortsätter i augusti 2022.
Vi kontaktar separat alla kunder som köpt biljetter och/eller servering till de inställda föreställningarna.

Hjältesaga av mytiska mått

Ring

Sagans tredje del

Siegfried, född som kärleksbarn till två syskon, känner ingen fruktan. Genom strid återtar han ringen smidd i Rhenguld och ställer sig i vägen för överguden Wotan.

Mytiske Siegfried är omnipotent: han smider ett oövervinnerligt svärd, tar livet av en drake, förstår fåglarnas sång och väcker en sovande skönhet med en kyss.

Siegfrieds sagolika historia äger rum i dagens oroliga själslandskap, där steroidpumpade muskler är människans mått. Operan regisserad av Anna Kelo och dirigerad av Esa-Pekka Salonen förväntas bli höjdpunkt för våren 2021.

Åldersrekommendation över 12 år.

Biljetter och föreställningar

5 h 25 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
14.5.2021 – 1.6.2021
Operor
Huvudscenen
biljetter
35-139 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 14.5.2021
kl. 17:00
Huvudscenen
cancelled
ons 19.5.2021
kl. 17:00
Huvudscenen
cancelled
lör 22.5.2021
kl. 14:00
Huvudscenen
cancelled
ons 26.5.2021
kl. 17:00
Huvudscenen
cancelled
lör 29.5.2021
kl. 14:00
Huvudscenen
cancelled
tis 1.6.2021
kl. 17:00
Huvudscenen
cancelled

#Siegfried #Ring #FNORing

Anna Kelo

”Ringen är traditionellt en berättelse om kärlek, hämnd, makt och girighet. Bakom den stora berättelsen finns emellertid ännu större teman; frågor och svar om myter, tro och kunskap. ”

– Regissören Anna Kelo

En ny finländsk Ring

Nibelungens ring eller bara Ringen är en operatetralogi i fyra delar av Richard Wagner. Den fick sin premiär i Bayreuth år 1876. Verket var genast vid sin tillkomst någonting oerhört som saknar motstycke i hela den västerländska konsthistorien.

Nu ges Nibelungens ring i en ny finländsk tolkning av dirigenten Esa-Pekka Salonen och regissören Anna Kelo. Mikki Kunttu är Ringens visual planerare och Erika Turunen designar kostymer.

Medverkande

Musik
Richard Wagner
Regi
Anna Kelo
Scenografi, ljus- och videoplanering
Mikki Kunttu
Kostymer
Erika Turunen

I rollerna

Handlingen

Siegfried har vuxit upp hos Mime utan att veta att denne inte är hans riktiga far. Bitarna av svärdet Notung är hos Mime, men bara den som inte räds någonting kan smida ihop det igen. Den orädde Siegfried lyckas smida Notung helt igen och beger sig iväg tillsammans med Mime för att hämta guldskatten från Fafner.

Mime planerar att förgifta Siegfried när han har fått tag på skatten, som även eftertraktas av Alberich. Wotan talar om för Alberich att hjälten är på väg och varnar Fafner. Siegfried lyssnar på fåglarna. Han försöker svara dem och väcker Fafner. Han dödar Fafner med sitt svärd och börjar förstå vad fåglarna säger. De råder honom att ta ringen och hjälmen och avslöjar Mimes ränker. Siegfried dödar Mime och skogsfåglarna leder honom till kvinnan som ligger innanför eldringen.

Wotan försöker hindra honom men Siegfrieds svärd bryter hans spjut. Siegfried kommer upp på berget, finner Brünnhilde och hans känslor vaknar till liv. Brünnhilde och Siegfried förkunnar hänförda sin kärlek.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Säkra din plats, köp ett säsongskort

kahdet kasvot
Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Ring

“Ofta försvinner åhörarens tidsuppfattning helt och hållet. Wagners musik är en upplevelse, där timmarna blir minuter, minuterna sekunder. Det är liksom helt magiskt. En trollkonst som blott Wagner var förmögen till.”

– Esa-Pekka Salonen

Operorna i Ring serien

Se inspelning på Stage24
Richard Wagner: Rhenguldet; Jukka Rasilainen; Photo Ralph Larmann

Rhenguldet

Premiär i januari 2021

Esa-Pekka Salonens fond

Salonen-Esa-Pekka_photo-by-Minna-Hatinen_Finnish-National-Opera-and-Ballet_1600x900

Avsikten med Esa-Pekka Salonens fond är att stödja ny opera- och balettkonst som utnyttjar teknologiska medel. Ur fonden kan understöd eller stipendier beviljas till personer som arbetar inom ramen för Finlands nationalopera och -balett med avsikt att beställa kompositioner och multimedieverk eller för någon annan verksamhet i enlighet med fondens syfte. Ur fonden kan även donationer ges till Finlands nationalopera och -balett sr.

Bliv konstmecenat och kom med och bygg upp opera- och balettkonstens framtid.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA